
Brambory jsou jedna z nejobyčejnějších surovin na světě. Většina z nás je má doma pořád – v pytlíku ve spíži, v bedýnce ve sklepě nebo jednoduše v ošatce na lince. Ale to, že jsou obyčejné, ještě neznamená, že musejí být nudné. Naopak. Brambory umí být křupavé, krémové, pečené, vařené, smažené, sladké i slané. Vydrží celé týdny a dokážou nasytit celou rodinu. Všední večeře tedy zvládnou hravě.
A právě proto jsme jim věnovali tenhle týden. Protože brambory si zaslouží pozornost – a vy si zasloužíte jídla, která vás nezklamou.
Pondělí: Buřtguláš
Buřtguláš je tak trochu jako rodinné tajemství. Každý ho dělá jinak a každý si myslí, že právě ten jeho je ten nejlepší. Někdo přidá hrst majoránky, jiný přisype pikantní papriku nebo do něj vmíchá česnek (hodně česneku). Náš redakční recept je kompromisem – posbírali jsme ty nejlepší fígle z rodinných verzí a vznikl guláš, který je sytý a přesně takový, jaký si chcete dát po dlouhém dni.
- Proč byste ho měli ochutnat? Protože je to jídlo, které vás obejme. Z jednoho hrnce nasytíte celou rodinu a navíc si ho můžete přizpůsobit podle sebe – pikantní, jemný, hustý, řídký… Je to na vás.

Úterý: Pečené brambory s petrželkovým pestem
Možná si pamatujete brambory na loupačku s tvarohem. Tohle je jejich moderní a trochu noblesnější sestra. Brambory upečete dozlatova, takže mají křupavou kůrčičku, k nim zakysaná smetana (jemnější než tvaroh), navrch nakládaná cibulka a bylinkové pesto z čerstvé petrželky. Jednoduché suroviny, ale výsledek vypadá a chutná jako z bistra.
- Proč byste je měli ochutnat? Protože vám dokážou, že i obyčejná brambora se dá povýšit na slavnostní jídlo. A přitom je to rychlovka, kterou zvládnete připravit raz dva.

Středa: Vepřové maso pod pokličkou
Tohle není jídlo, které budete mít hotové za dvacet minut… Ale je to jídlo, které vám provoní celý byt. Vepřové maso se pomalu dusí s bramborami, zeleninou a bylinkami, až všechno krásně změkne a spojí se do jedné šťavnaté symfonie. Dobrá zpráva je, že nemusíte stát dlouho u plotny, protože trouba odvede většinu práce za vás. Vy jen občas zkontrolujete, jak se to všechno krásně peče.
- Proč byste ho měli ochutnat? Protože pomalá jídla mají úplně jinou chuť. Čekání se jednoduše vyplatí – a nakonec máte na talíři jídlo, který chutná, jako byste ho vařili celý den.

Čtvrtek: Škubánky
Škubánky jsou jídlo, které si zaslouží návrat do našich kuchyní. Brambory, mouka, máslo – základ, který se dá jíst na sladko i na slano. S mákem a cukrem chutnají jako dezert, s kysaným zelím nebo škvarky jako sytá večeře. A i když jste je třeba doma nikdy nepřipravovali, jejich chuť má v sobě něco starosvětského a útulného.
- Proč byste je měli ochutnat? Protože vás přenesou o generace zpátky. Je to jídlo, které spojuje – jednoduché, vesnické a přitom tak dobré, že ho zbožňují i šéfkuchaři.

Pátek: Rybí filé na kmíně s bramborovou kaší
Pamatujete si na školní jídelnu a rybí filé? Tento recept vám ukáže, že přesně tohle jídlo má i svou druhou (lepší) tvář. Jemná ryba opečená na másle, posypaná kmínem, k tomu bramborová kaše, která je tak hedvábná, že se rozplývá na jazyku… Nebojte se másla a připravte se na to, že budete servírovat jídlo, které je chutná božsky.
- Proč byste ho měli ochutnat? Protože i ty nejjednodušší recepty mají šanci stát se hvězdou týdne. A ryba s kaší je důkazem, že nostalgie může být i zatraceně chutná.

Brambory jsou základ, ale když se jim dá prostor, umí být hvězdou večeře. Od guláše až po krémovou kaši – tenhle týden s Apetitem vás přesvědčí, že večeře z brambor nejsou nouzové řešení, ale srdcovka.
Zdroj: Apetit