Nová registrace Zapomenuté heslo

Halibut, tilápie, amur a další méně známé druhy ryb: Naše recepty vás provedou přípravou krok za krokem

Šárka Měřičková
15. 2. 2022
Ryba na plechu
RitaE/Pixabay

Dostali jste čerstvého úhoře a nevíte, jak rybu doma připravit? Naše recepty vás provedou přípravou méně obvyklých ryb krok za krokem. Podívejte se s námi na jejich kuchyňskou přípravu a zjistěte více o charakteru těchto ryb.

Zatímco losos nebo tuňák se v kuchyni českých domácností připravují běžně, ostatní méně známé druhy ryb si spousta z nás připravit netroufá. A to je škoda, protože třeba takový mahi-mahi (zlak nachový) patří mezi ryby s velmi chutným a křehkým masem, které se trochu podobá drůbežímu. 

Úhoř říční

Namísto klasických ploutví má lem a tělem připomíná spíše hada než rybu. Úhoř říční žije v evropských jezerech a řekách a vyznačuje se specifickým způsobem rozmnožování.

  • Přestože jde o sladkovodního tvora, po 4 až 10 letech života se vydává na pouť do Sargasového moře, kde samice naklade až několik set tisíc jiker, z nich se vyvinou malí úhoři. Ty pak Golfský proud dopraví zpět k břehům Evropy. Struktura úhořího masa je jemná a jeho chuť výtečná. Velkým bonusem je také absence kostí.
  • Hodně se používá v japonské kuchyni, například při přípravě sushi (unakyu).
  • Maso úhoře je jemné, ale pevné a mírně nasládlé. Nikdy se nejí syrové, vždy vařené v páře nebo pečené.

Pečený úhoř v bylinkové strouhance

< 60 min
4.6(5x)
Přečíst recept

Halibut grónský

Halibut je mořská ryba žijící v severní oblasti Tichého a Atlantského oceánu. Platýse velkého (jiné označení pro halibuta) snadno poznáte podle nevšedně posazených očí. V průběhu života se jejich levé oko přesunuje k pravé straně, proto si získali označení “pravoocí”.

  • Dává přednost životu u dna oceánu a živí se krevetami a malými rybami.
  • V gastronomii je oblíbený pro své vynikající maso a výživové hodnoty.
  • Této bělomasé rybě v kulinářské úpravě sluší bílé víno a čerstvé bylinky.

Halibut na másle s koprovým pestem

Halibut na másle s koprovým pestem

< 30 min
3.8(8x)
Přečíst recept

Tilápie nilská

Sladkovodní tilápie nilská neboli tlamoun či okounovec nilský je ryba charakteristická svou dlouhou hřbetní ploutví a šedohnědým zbarvením. Má ráda teplejší vodu a bývá často součástí farmářských vodních chovů.

  • V kuchyni ji oceníte zejména pro snadnou přípravu a chutné maso téměř bez kostí.
  • Použít ji můžete buď celou na gril nebo jen její filety, například do fish and chips, rizota nebo do kari

Tilapie v thajské omáčce

Tilapie v thajské omáčce

< 45 min
4.7(28x)
Přečíst recept

Amur bílý

Amur bílý je sladkovodní rybou žijící také v českých vodách. Sem byl se dostal z východní Asie. Velmi se podobá kaprovi, má však oválnější tělo. Ve svém těle má specificky delší střevo, které mu umožňuje lepší trávení podvodních rostlin.

  • Jeho tučnější bílé maso připravujeme podobně jako kapra.
  • Ochutnejte ho s ořechovou krustou a lehkým salátkem.

Amur s ořechovou krustou a bramborový salát s jablky a kadeřávkem

Amur s ořechovou krustou a bramborový salát s jablky a kadeřávkem

> 60 min
3.9(7x)
Přečíst recept

Pražma královská 

Mořan zlatý neboli pražma královská je mořská ostnoploutvá ryba žijící v travinách u dna. Dorůstá délky 30 až 40 cm a poznáte ji podle třpytivě zlatých proužků u hřbetu.

  • Pražma se často objevuje na jídelním lístku českých restaurací a chuť jejího masa podpoří bílé víno, citron a bylinky.
  • Nemá moc ráda dlouhou tepelnou úpravu a servírovat ji tak můžete už 30 minut od začátku přípravy. 

Pražma s citronem pečená v papilotu

Pražma s citronem pečená v papilotu

< 60 min
3.4(61x)
Přečíst recept

Zdroj: Apetit

Sdílet článek

Související články