Ghí (také známo jako ghee nebo přepuštěné máslo) je opěvovaný tuk pocházející z ájurvédské tradice. Čím se je ghí tak výjimečné, jak jej připravit doma a co vše se dá z přepuštěného másla připravit? Objevte s námi tisíciletou tradici ájurvédského elixíru života, kterému jsou připisovány regenerační a vyživující vlastnosti.
Proč a jak se ghí používá?
Tradiční přepuštěné máslo se v Indii používá již přes 6 000 let. Podle dostupných informací vzniklo ghí kvůli své lepší trvanlivosti oproti máslu. K uskladnění ghí nepotřebuje chlad, který bylo před mnoha tisíci lety pod indickým sluncem obtížné nalézt.
Záhy však tehdejší obyvatelé objevili v přepuštěném másle hotový zázrak. Legenda praví, že hinduistický pán tvorstva a vesmíru Pradžapáti naléval ghí do plamenů, aby stvořil své děti. Hinduisté pokračují v tomto zvyku dodnes a při obřadech nalévají ghí do posvátných ohňů.
- Podle ájurvédy se ghí používá pro podporu trávení, vstřebávání živin a jako skvělý nosný tuk pro léčivé byliny.
- Patří mezi tzv. rasajány neboli látky podporující regeneraci těla, vitalitu a dlouhověkost.
- Vyživuje nervový systém, zlepšuje paměť a odstraňuje toxiny.
- Používá se nejen vnitřně (a to jak samotné na lžičce, tak při přípravě pokrmů na tuku), tak i z vnějšku v podobě mastí na kožní potíže a při masážích.
Ghí je v ájurvédě považováno za lék a superpotravinu, bez které si vyznavači tohoto životního přístupu nedovedou svůj život představit. Je také důležitou součástí různých očistných procedur.
Jak na domácí přepuštěné máslo?
Ghí si můžete koupit v obchodě, ale snadno také připravit doma. Potřebovat budete několik kostek kvalitního másla, čas a trochu trpělivosti. Více kostek másla znamená více ghí, a když už jej děláte, hodí se příprava většího množství do zásoby. Samozřejmě ale můžete ghí připravit i z jedné kostky.
- Přepuštěné máslo získáte rozehřátím a zpěněním másla v pánvi či vodní lázni. Skvělým pomocníkem je také pomalý hrnec, který máslo jemně a šetrně rozehřeje. V menším množství se dobře připravuje také v mlékovaru.
- Velký pozor dejte na případné přepalování, při kterém hrozí zhořknutí másla. Jakmile se máslo začne vařit, je nejvyšší čas vypnout sporák.
- V průběhu rozpouštění másla se tekutina začne rozdělovat na mléčnou složku a vysráženou bílkovinu. Vrchní vrstvu ze sražených bílkovin sbírejte děravou naběračkou.
- Čistý tuk nakonec slijte přes plátýnko do sklenice.
- Sklenici s ghí uzavřete a uchovávejte mimo přímé světlo. Dobře přepuštěné máslo bez mléčných bílkovin se nemusí skladovat v lednici.
- Vysráženou bílkovinu neboli syrovátku nevylévejte a použijte například do sladkého těsta nebo do polévky.
Řízky na ghí? Proč ne!
V ájurvédské detoxikační proceduře se lžíce ghí podává ráno nalačno pro očistu trávení a nastartování regeneračních procesů v těle. Tento skvělý tuk ale skvěle využijete také v běžné kuchyni.
- Na ghí můžete připravovat všechny pokrmy, které jste byli zvyklí smažit na jiném tuku. Připravit na něm můžete klasické řízky, smažený květák, použít ghí na čokoládovou polevu nebo bylinkové máslo.
- Pokud si doma připravujete ořechová másla, spojení s ghí jim dodá nejen ještě intenzivnější chuť, ale také skvělou konzistenci a bohatou nutriční hodnotu.
Ghí je mnohem víc než jen ingredience – je to elixír zdraví bohatý na vitaminy a prospěšné látky. Navíc má příjemnou oříškovou chuť a v kuchyni si tak najde skvělé uplatnění. Díky oddělení s mléčnou bílkovinou je skvěle stravitelný i pro osoby s intolerancí laktózy.
Zdroje informací: ajurveda.cz, ghlee.com, ghee.cz