
Ájurvéda patří k nejstarším přístupům v péči o zdraví a stravu na světě. Klíčovým principem ájurvédy je vyvažování tří základních energií neboli dosh (dóš). Jaké principy používá ájurvéda v kuchyni a čím se můžeme řídit, když se rozhodneme odlehčit trávení za pomoci starodávných tradic?
Slovo ájurvéda se dá přeložit jako věda o životě (ájur = život, véda = věda) a vznikla v Indii 2 500 let př. n. l. jako součást védské tradice. Princip ájurvédy pak spočívá ve vyvažování tří energií neboli dosh (dóš) – energetických konstitucí ovlivňujících tělo, mysl a trávení. Znáte už svoji dóšu a víte, jak s ní pracovat?
Jaká je vaše dóša?
Na začátek nutno zmínit, že dóša nikdy není jen jedna ze tří, ale vždy se jedná o unikátní kombinaci s dominancí jedné z dóš. Jaké energetické konstituce podle ájurvédy známe?
- Váta je označením pro vzduch a oheň. Jedná se o energii vyznačující se lehkostí a řízenou pohybem. Osobnosti s převahou váty bývají kreativní a proměnlivé.
- Pitta se vyznačuje spojením ohně a vody a jedná se o intenzivní energii. Osobnosti s převahou pitty bývají ambiciózní, bystré a výřečné.
- Kapha je spojením vody a země s energií stability, těžkosti a chladu. Osobnosti s převahou kaphy jsou klidné, trpělivé a pečující.
Od narození má každý z nás určité dominantní dóši, jejichž poměr se během života může měnit v závislosti na stravě, ročním období, prostředí nebo míře stresu. Chcete zjistit svou dóšu? Vyzkoušejte si tříminutový test na banyanbotanicals.com.
Čím se řídí ájurvédská kuchyně?
Kuchyně ájurvédy se opírá o základní princip, kterým je poselství „jídlo je lék“. Řídí se sezonností a lokálností potravin a jejich přizpůsobováním na míru dóši, resp. vyrovnáváním nadbytečné dóši. Nepřiměřeně nadbytečná dóša může způsobovat potíže spojené s trávením, chutí k jídlu, zánětlivými procesy v těle a dalšími neduhy, které si s jídlem často nespojujeme, ale podle ájurvédy může být právě jídlo klíčem ke zdraví.
- Ájurvédská kuchyně vychází ze šesti chutí: sladké, slané, kyselé, ostré, hořké a trpké, které odpovídají šesti fázím trávicího procesu. Každá chuť zároveň souvisí s příslušnými orgány, jak se dočtete v našem článku Jídelníček podle ajurvédy.
- Vaření podle ájurvédy spočívá v přípravě jídel na míru s využitím sezonních a lokálních zdrojů. Často se také jedná o velmi snadno připravovaná jídla, žádné složitosti tak v ájurvédské kuchyni nehledejte.
- Ájurvéda v kuchyni využívá výhody jednotlivých způsobů vaření. Zatímco dušení a vaření pokrmů podporuje jejich stravitelnost, smažení, pečení a opékání zase vytváří intenzivní chutě.
5 tipů, jak si uvařit podle ájurvédy ještě dnes
Chcete si ještě dnes připravit pokrm podle principů ájurvédy? Zkuste se řídit těmito 5 tipy.
- Podpořte své trávení, stabilizujte dóšu a využijte k vaření typické indické byliny, jako je kurkuma, zázvor, římský kmín, koriandr nebo fenykl.
- Zařaďte do jídelníčku ghee (ghí), přepuštěné máslo, kterému se v ájurvédě přisuzují zázračné léčebné účinky od posílení našeho trávení až po zevnější léčivou mast.
- Jídlo přizpůsobte ročnímu období. Na jaře a v létě lehčí jídla, v zimě teplá a kořeněná.
- Vařte jednoduché pokrmy, například polévky, kaše či dušenou zeleninu.
- Jezte do polosyta a nepřejídejte se. Na jídlo si zkuste vyhradit dostatek času a klidu.
Zdroje informací: Ayurveda.com, Banyanbotanicals.com, ajurvedskecesty.cz, Wikipedia