Přivolejte jaro s pestrou bowl (miskou)
Co je to bowl a odkud pochází?
Koncept misek plných pestré škály čerstvých a zdravých surovin vznikl již v druhé polovině 20. století, jeho skutečný původ však sahá daleko do historie původních obyvatel Polynésie. Tradiční poke bowl, jak ji dnes známe, k nám doputovala z Havaje, odkud se v průběhu let rozšířilo toto označení do celého světa. Postupem času vznikly různé alternativy se stejným konceptem a různými, často lokálními surovinami.
V současnosti se jedná o moderní gastronomický trend, který se postupem času těší čím dál větší oblibě a své uplatnění našel v mnoha restauračních zařízeních, kde se podávání různých typů bowl stalo hlavním konceptem. Stejně tak propadl přípravě bowl i svět foodblogerství a sociálních médií, jelikož se jedná o jedno z nejvíce fotogenických jídel, které můžeme napříč sociálními sítěmi vidět.
V rámci putování po rozvíjejícím se bowl trendu se můžeme setkat s novými názvy, které napovídají místu vzniku (Buddha bowl inspirovaná Asií), složení (Acai bowl se superpotravinou Acai) nebo typu jídla (Smoothie bowl na snídani).
[[nid:38386]]
Pravidla přípravy bowl
Nejen barevná pestrost je však důvodem, proč bychom si čas od času měli takovou bowl dopřát. Přestože příprava bowl nepodléhá přísným pravidlům a finální servírování je variabilní dle chuti, abychom si bowl mohli připravit doma, podívejme se na základní doporučení pro sestavování a vrstvení. Typická bowl je synonymem pro hojnost a pestrost a patří do ní zpravidla tyto ingredience:
- obiloviny či pseudoobiloviny
- čerstvá zelenina
- tepelně upravená či kvašená zelenina
- proteinová složka (ryba, tofu, fazole, hummus, …)
- posyp ve formě klíčků, semínek a bylinek
- zálivka
- ostatní oblíbené suroviny, které ladí k základu
Klasická bowl tedy obsahuje velké množství různých surovin, které k sobě vzájemně ladí. Zpravidla se servírují po jednotlivých částech do misky a nemíchají se dohromady, což dává strávníkům možnost jíst bowl dle své chuti a míchat tak jednotlivé ingredience přímo v misce. Při pohledu na správně připravenou a naservírovanou bowl člověku oči přecházejí.
[[nid:33974]]
Vyzkoušejte dokonalou jarní bowl
Jarní sluníčko už klepe na dveře a příprava barevné bowl je ideální možností pro přivítání probouzející se přírody. Miska plná pestrosti vesele naladí nejen svým vzhledem, ale patří také mezi jídla s bohatou nutriční hodnotou, která vám dodají energii a po jejich konzumaci se budete cítit svěže a fit. Navíc jako bonus dodá vašemu tělu spoustu potřebných vitaminů a prospěšných látek.
Správná bowl hýří barvami a ani u té jarní by tomu nemělo být jinak. Nabízí se využití lokální zeleniny jako je mrkev, kterou krájejte na tenké plátky, hrášek, čerstvé nebo kvašené zelí, použít můžete i pečenou červenou řepu nebo plátky salátové okurky. Ten správný říz dodá bowl pokrmu najemno pokrájená chilli paprička nebo nakládané papričky jalapeńos. Fantazii se meze nekladou a rozhodně se nebojte experimentovat. Nám v redakci nejvíce zachutnala bowl s krevetami. V jarní bowl by také rozhodně neměla chybět naklíčená semínka, jimž se budeme tento týden také blíže věnovat. Podívejte se třeba na možnost klíčení luštěnin a připravte si tak důležité komponenty doma.
Inspiraci na přípravu různých typů bowl najdete v receptech pod článkem, kde nechybí ani tipy pro úpravu jednotlivých komponentů tak, abyste si vychutnali tu nejlepší bowl v pohodlí domova.