Nová registrace Zapomenuté heslo

Velmi snadné
< 60 min
3,9 (7x)
3. 3. 2021
Miska s uzeným lososem
Apetit
Miska s uzeným lososem
Apetit


Velmi snadné
< 60 min
3,9 (7x)

Hitem bister jsou misky, jejichž základem je ochucená rýže, doplněná zeleninou a libovolnou bílkovinou. Jde o varianty na národní havajský pokrm poke, podávaný se syrovým tuňákem. S uzeným lososem jsou misky neméně chutné, ale dostupnější.


Nezhasínat obrazovku
Pro 4 osoby
Nezhasínat obrazovku

Suroviny

Pro 4 osoby

Na zálivku

Zkopírovat neoznačené suroviny ze seznamu
Chybí vám suroviny? Další recepty níže
Nutriční hodnoty

Na recept

  • Energie 2045 kcal
  • Bílkoviny 78 g
  • Sacharidy 240 g
  • Tuky 83 g
Ukázat všechny hodnoty Skrýt

Postup přípravy

Autor: redakce Apetitu, z vydání Apetit 2020/4

Přidat hodnocení

Jak se vám recept líbil?

Prosím doplňte hodnocení!

Děkujeme!

Vaše hodnocení bude zanedlouho publikováno.

Sdílejte recept s přáteli:
Hodnocení 3,9/5

Hodnocení receptu

3,9/5
(7 hlasů)
5
4
3
2
1
Sdílet

Recept je součástí kolekce

Časopis

Recept je z vydání:

Apetit 2020/4

Oslavte návrat jara s Apetitem. Dubnové číslo se speciální velikonoční přílohou je plné receptů a tipů, díky nimž si svátky vychutnáte od Zeleného čtvrtka až po pondělní velikonoční koledování. V dubnovém Apetitu najdete tradiční božíhodové menu, recept na tvarohového beránka, 2 variace na vajíčkový salát a spoustu triků, jak spotřebovat přebytky z velikonočního hodování. Nechybějí ani jarní pečínky nebo sváteční dezerty v čele s krásným dortem ve tvaru vejce. A máme pro vás i exkluzivní rozhovor s vítězkou soutěže Peče celá země doplněný jejími rodinnými recepty. Apetit, napsáno s chutí.

Související články

Přivolejte jaro s pestrou bowl (miskou)

Co je to bowl a odkud pochází?

Koncept misek plných pestré škály čerstvých a zdravých surovin vznikl již v druhé polovině 20. století, jeho skutečný původ však sahá daleko do historie původních obyvatel Polynésie. Tradiční poke bowl, jak ji dnes známe, k nám doputovala z Havaje, odkud se v průběhu let rozšířilo toto označení do celého světa. Postupem času vznikly různé alternativy se stejným konceptem a různými, často lokálními surovinami.

V současnosti se jedná o moderní gastronomický trend, který se postupem času těší čím dál větší oblibě a své uplatnění našel v mnoha restauračních zařízeních, kde se podávání různých typů bowl stalo hlavním konceptem. Stejně tak propadl přípravě bowl i svět foodblogerství a sociálních médií, jelikož se jedná o jedno z nejvíce fotogenických jídel, které můžeme napříč sociálními sítěmi vidět.

V rámci putování po rozvíjejícím se bowl trendu se můžeme setkat s novými názvy, které napovídají místu vzniku (Buddha bowl inspirovaná Asií), složení (Acai bowl se superpotravinou Acai) nebo typu jídla (Smoothie bowl na snídani). 

[[nid:38386]]

Pravidla přípravy bowl

Nejen barevná pestrost je však důvodem, proč bychom si čas od času měli takovou bowl dopřát. Přestože příprava bowl nepodléhá přísným pravidlům a finální servírování je variabilní dle chuti, abychom si bowl mohli připravit doma, podívejme se na základní doporučení pro sestavování a vrstvení. Typická bowl je synonymem pro hojnost a pestrost a patří do ní zpravidla tyto ingredience:

  • obiloviny či pseudoobiloviny
  • čerstvá zelenina
  • tepelně upravená či kvašená zelenina
  • proteinová složka (ryba, tofu, fazole, hummus, …)
  • posyp ve formě klíčků, semínek a bylinek
  • zálivka
  • ostatní oblíbené suroviny, které ladí k základu
     

Klasická bowl tedy obsahuje velké množství různých surovin, které k sobě vzájemně ladí. Zpravidla se servírují po jednotlivých částech do misky a nemíchají se dohromady, což dává strávníkům možnost jíst bowl dle své chuti a míchat tak jednotlivé ingredience přímo v misce. Při pohledu na správně připravenou a naservírovanou bowl člověku oči přecházejí. 

[[nid:33974]]

Vyzkoušejte dokonalou jarní bowl

Jarní sluníčko už klepe na dveře a příprava barevné bowl je ideální možností pro přivítání probouzející se přírody. Miska plná pestrosti vesele naladí nejen svým vzhledem, ale patří také mezi jídla s bohatou nutriční hodnotou, která vám dodají energii a po jejich konzumaci se budete cítit svěže a fit. Navíc jako bonus dodá vašemu tělu spoustu potřebných vitaminů a prospěšných látek.

Správná bowl hýří barvami a ani u té jarní by tomu nemělo být jinak. Nabízí se využití lokální zeleniny jako je mrkev, kterou krájejte na tenké plátky, hrášek, čerstvé nebo kvašené zelí, použít můžete i pečenou červenou řepu nebo plátky salátové okurky. Ten správný říz dodá bowl pokrmu najemno pokrájená chilli paprička nebo nakládané papričky jalapeńos. Fantazii se meze nekladou a rozhodně se nebojte experimentovat. Nám v redakci nejvíce zachutnala bowl s krevetami. V jarní bowl by také rozhodně neměla chybět naklíčená semínka, jimž se budeme tento týden také blíže věnovat. Podívejte se třeba na možnost klíčení luštěnin a připravte si tak důležité komponenty doma. 

Inspiraci na přípravu různých typů bowl najdete v receptech pod článkem, kde nechybí ani tipy pro úpravu jednotlivých komponentů tak, abyste si vychutnali tu nejlepší bowl v pohodlí domova.