V posledních letech se Salmon Rice Bowl stal opravdovým fenoménem. Slogan „snadné, zdravé a chutné“ jej vystihuje dokonale. Jde o misku rýže s křehkým lososem, zeleninou a nesmí chybět ani omáčka. Populární je tento pokrm především díky videím influencerky Emily Mariko, která z obyčejného zbytku lososa a rýže vytvořila virální trend.
Salmon Rice Bowl (doslova losovo-rýžová miska) je virální pokrm, který se proslavil hlavně na TikToku. Slávu mu přinesla influencerka Emily Mariko, která dokáže i z obyčejných zbytků vykouzlit delikátní pokrm. Salmon Rice Bowl vychází ze sushi a asijských bowl trendů, ale přidává západní přístup všechno v jedné misce.
Jedním z předchůdců Salmon Rice Bowl je například havajská poke bowl, tedy pokrm, který tak trochu připomíná rozmotané sushi – jeho základ totiž tvoří rýže a syrová ryba.
-
Zajímavost: Emily Mariko je influencerka, která si získala pozornost v roce 2021 tím, že na TikToku sdílela videa o vaření a životním stylu. Narodila se v Los Angeles a vystudovala Kolumbijskou univerzitu v New Yorku (konkrétně neurovědu), nyní je však YouTuberkou na plný úvazek.
Jak připravit Salmon Rice Bowl?
Množství: 2 porce
Čas a obtížnost: cca 40 min., snadná příprava
Ingredience: 2 lžíce gochujangu (korejská fermentovaná chilli pasta), 1 lžíce rýžového octa, 1 lžíce sójové omáčky, 1 malý stroužek česneku, 1 lžička mletého čerstvého zázvoru, 2 velké filety z lososa bez kůže, 500 g lepivé rýže, ½ lžíce rostlinného oleje, 1/3 salátové okurky, 100 g kimči, opražená sezamová semínka k podávání (nepovinné)
- Česnek oloupejte a rozdrťte, případně prolisujte nebo nasekejte najemno.
- Filety z lososa bez kůže nakrájejte na kostky o hraně 2 cm.
- Okurku oloupejte a nakrájejte na kostky o hraně 1 cm.
Postup:
- V misce smíchejte gochujang, rýžový ocet, sójovou omáčku, česnek a zázvor a vytvořte hladkou pastu.
- Do směsi z gochujangu přidejte lososa a vše pečlivě promíchejte.
- Rýži uvařte podle návodu na obalu a dejte stranou.
- Na nepřilnavé pánvi rozehřejte olej na vysokém plameni. Jakmile bude olej rozpálený, přidejte kousky lososa. Téměř ihned poté, co přidáte kousky lososa na pánev, je otočte. Buďte opatrní, olej bude prskat.
- Přidejte směs gochujang, která vám v misce zbyla, a vše promíchejte. Poté sporák vypněte. Lososové kousky by v tuto chvíli už měly být propečené.
- Pokrm servírujte do misky (nebo na talíř): na dno dejte rýži, na ni lososa a směs gochujang, přidejte okurku a kimči, případně posypejte opraženými sezamovými semínky.
Variace a tipy
- Marinujte lososa v miso pastě, sezamovém oleji, zázvoru a sójové omáčce.
- Místo klasické rýže zkuste květákovou rýži.
- Přidejte edamame (mladé, zelené sójové boby nebo fazolky), mrkev, nakládanou řepu, případně smažené brokolicové růžičky.
- Okurku lze nahradit avokádem, případně obojí zkombinovat.
Spojení jemného lososa, aromatické omáčky a čerstvé zeleniny vytváří harmonii chutí, která zasytí, navíc využijete suroviny, které vám zbyly při přípravě jiných pokrmů. Vyzkoušet můžete i různé variace. A kdo ví…? Třeba vytvoříte nový pokrm.