Nová registrace Zapomenuté heslo

Salmon Rice Bowl: Hit TikToku i dokonalá symfonie chutí v jediné porci. Nevěříte? Máme pro vás recept, který vás přesvědčí

3. 7. 2025
shutterstock_2154625679.jpg
Shutterstock

V posledních letech se Salmon Rice Bowl stal opravdovým fenoménem. Slogan „snadné, zdravé a chutné“ jej vystihuje dokonale. Jde o misku rýže s křehkým lososem, zeleninou a nesmí chybět ani omáčka. Populární je tento pokrm především díky videím influencerky Emily Mariko, která z obyčejného zbytku lososa a rýže vytvořila virální trend.

Salmon Rice Bowl (doslova losovo-rýžová miska) je virální pokrm, který se proslavil hlavně na TikToku. Slávu mu přinesla influencerka Emily Mariko, která dokáže i z obyčejných zbytků vykouzlit delikátní pokrm. Salmon Rice Bowl vychází ze sushi a asijských bowl trendů, ale přidává západní přístup všechno v jedné misce.

Jedním z předchůdců Salmon Rice Bowl je například havajská poke bowl, tedy pokrm, který tak trochu připomíná rozmotané sushijeho základ totiž tvoří rýže a syrová ryba.

  • Zajímavost: Emily Mariko je influencerka, která si získala pozornost v roce 2021 tím, že na TikToku sdílela videa o vaření a životním stylu. Narodila se v Los Angeles a vystudovala Kolumbijskou univerzitu v New Yorku (konkrétně neurovědu), nyní je však YouTuberkou na plný úvazek.

Jak připravit Salmon Rice Bowl?

Množství: 2 porce
Čas a obtížnost: cca 40 min., snadná příprava

Ingredience: 2 lžíce gochujangu (korejská fermentovaná chilli pasta), 1 lžíce rýžového octa, 1 lžíce sójové omáčky, 1 malý stroužek česneku, 1 lžička mletého čerstvého zázvoru, 2 velké filety z lososa bez kůže, 500 g lepivé rýže, ½ lžíce rostlinného oleje, 1/3 salátové okurky, 100 g kimči, opražená sezamová semínka k podávání (nepovinné)

  • Česnek oloupejte a rozdrťte, případně prolisujte nebo nasekejte najemno.
  • Filety z lososa bez kůže nakrájejte na kostky o hraně 2 cm.
  • Okurku oloupejte a nakrájejte na kostky o hraně 1 cm.

 

Postup:

  1. V misce smíchejte gochujang, rýžový ocet, sójovou omáčku, česnek a zázvor a vytvořte hladkou pastu.
  2. Do směsi z gochujangu přidejte lososa a vše pečlivě promíchejte.
  3. Rýži uvařte podle návodu na obalu a dejte stranou.
  4. Na nepřilnavé pánvi rozehřejte olej na vysokém plameni. Jakmile bude olej rozpálený, přidejte kousky lososa. Téměř ihned poté, co přidáte kousky lososa na pánev, je otočte. Buďte opatrní, olej bude prskat.
  5. Přidejte směs gochujang, která vám v misce zbyla, a vše promíchejte. Poté sporák vypněte. Lososové kousky by v tuto chvíli už měly být propečené.
  6. Pokrm servírujte do misky (nebo na talíř): na dno dejte rýži, na ni lososa a směs gochujang, přidejte okurku a kimči, případně posypejte opraženými sezamovými semínky.

Variace a tipy

  • Marinujte lososa v miso pastě, sezamovém oleji, zázvoru a sójové omáčce.
  • Místo klasické rýže zkuste květákovou rýži.
  • Přidejte edamame (mladé, zelené sójové boby nebo fazolky), mrkev, nakládanou řepu, případně smažené brokolicové růžičky.
  • Okurku lze nahradit avokádem, případně obojí zkombinovat.

Spojení jemného lososa, aromatické omáčky a čerstvé zeleniny vytváří harmonii chutí, která zasytí, navíc využijete suroviny, které vám zbyly při přípravě jiných pokrmů. Vyzkoušet můžete i různé variace. A kdo ví…? Třeba vytvoříte nový pokrm.

Zdroj informací: delishbbc

Doporučujeme recept s videem

Pestrobarevná miska Poke bowl

Sdílet článek

Rýže Losos Světová kuchyně Trendy Ze sociálních sítí Salmon rice bowl Tik tok Asijská kuchyně Zdravé Snadné Emily mariko Gochujang Kimči

Související články