Dokud neochutnáte, neuvěříte, že může být něco tak dobrého jako je legendární Banoffee Pie. Duo banány a karamel je něco jako jahody a šampaňské, Romeo a Julie nebo párek a hořčice. Tohle prostě musíte poznat! Banánovo-karamelový dort budete dělat znova… a znova… a znova…
Suroviny
Na náplň
NA OZDOBENÍ
Na recept
- Energie 5966 kcal
- Bílkoviny 76 g
- Sacharidy 636 g
- Tuky 345 g
Postup přípravy
Autor: Redakce Apetit , z vydání Apetit 2011/1
Recept je součástí kolekce
Recept je z vydání:
Apetit 2011/1
Tak chutná pravá AsieSilvestr pro vaše přáteleSlavnostní krůta podle šéfkuchařeBonbonkyZimní zahrada
Komentáře
Když potřebuji do dortu karamel, koupím sáček karamelek a ty pak s několika lžícemi mléka
na mírném ohni rozpustím. Mléka dáte tolik, jak hustý karamel chcete. Já obvykle dávám asi tři na sáček.
Nápad dobrý, ale praxe nic moc. Byl recept dříve vyzkoušen než publikován? Karamel na plotně po minutě chladnutí ztuhl jako kámen a bylo pak potřeba s kondenzovaným mlékem dlouho vařit. Klást banány na vyšlehnou šlehačku mi taky nepřijde úplně šťastné. Karamelu bylo na velikost korpusu příliš mnoho.
Dobrý den, paní Olejníková,
mrzí nás, že Vás recept potrápil a děkujeme za zpětnou vazbu! Recept vyzkoušen byl, kolegyně na něj s láskou vzpomínají a výsledek je koneckonců vidět na fotografii.
Máte ovšem pravdu, že doba vaření karamelu je zavádějící, to vždy trvá poměrně dlouho, raději ji tedy prodloužíme. Dnes můžete tento krok jednoduše obejít - karamelizované kondenzované mléko seženete zcela běžně v obchodech. Stačí ho nahřát a použít, čas na přípravu dezertu se tak opravdu výrazně zkrátí.
Otázka množství karamelu je lehce sporná, v redakci vyvolala docela velkou diskuzi. Zřejmě opravdu záleží na tom, jak moc velkou láskou ke karamelu hoříte :-). Ven poteče vždy, někoho to naplňuje naprostou blažeností, jiní by také trochu ubrali. Takže tohle bychom ponechali na Vaší vlastní chuti, protože je to opravdu individuální záležitost.
Co se týče šlehačky a banánů - bohužel nevíme, k jakému problému došlo a jakou šlehačku jste použila, ale pokud zvolíte opravdu tučnou smetanu (33–40 %), neměly by banány dělat potíže :-(. U 40% bychom si možná dokonce troufli vynechat ztužovač.
Některé recepty postupují jinak - do korpusu se naskládají plátky banánů, zalijí se karamelem a šlehačkou se pak zdobí pouze nahoru. Možná by Vám tenhle postup sednul více.
Věříme, že podruhé už bude dort dokonalý, redakce Apetitu
Dort byl sice chuťově výborný, ale i když jsem dodržela množství sušenek a másla, ze kterých se dělá korpus...při sundávání rámu formy se kraje bortily. Dále se mi pak vůbec nespojil cukr s máslem - mají se zahřívat spolu v kastrůlku až vznikne karamel...máslo se pořád od cukru oddělovalo. Při krájení náplň netekla trochu, ale dost! Takže příště asi bude přece jen lepší zahustit pudinkem.