Nová registrace Zapomenuté heslo

Papilota: nejlínější způsob vaření, který chutná jako od šéfa!

5. 9. 2025
Losos v papilotě
Shutterstock

Že jste o papilotě nikdy neslyšeli? Přitom jde o oblíbenou metodu přípravy pokrmů, neboť si při ní suroviny zachovávají svou vůni i šťavnatost a nepřicházejí o cenné látky. Objevte kouzlo pečení v papíře!

Kouzelný balíček z pečicího papíru i alobalu

Celý princip pečení v uzavřeném balíčku spočívá v tom, že se pokrm připraví s pomocí páry z vlastních šťáv.

  • Suroviny zabalíme do pergamenového či pečicího papíru, který můžeme rovněž nahradit alobalem. Díky tomu zelenina, maso ani příloha neztratí nic ze svých vitamínů a zachová si v sobě to nejlepší.
  • Metodu můžete použít jak v troubě, tak na grilu. Mnoho šéfkuchařů metodu papiloty označuje za „rychlý papiňák“.
  • Šéfkuchaři tímto způsobem nejraději připravují ryby a zeleninu.

Do papiloty se obecně hodí maso a zelenina, které nevyžadují dlouhé pečení. Proto tímto způsobem snadno připravíte ryby jako je třeba losos, pstruh nebo kapr, kuřecí i mleté maso nebo brambory či oblíbenou zeleninu. A taky klidně všechno dohromady!

Thajské kuře

Šťavnaté thajské kuře v papilotě

< 30 min
5(6x)
Přečíst recept

Jak správně pokrm zabalit?

  1. Vždy je zapotřebí připravit si tak velký kus pečicího papíru, aby zbyl prostor na okraje, které je potřeba zahnout, aby během pečení neunikaly tekutiny.
  2. Nejčastějším způsobem balení pokrmů je, že ustřihnete papír a na jednu polovinu navrstvíte suroviny, například maso či rybu včetně přílohy, a papír pak přehnete a tím potraviny překryjete. 
  3. Všechny tři nespojené okraje po obvodu opatrně založíte. Každý ohyb ještě uhlaďte prstem či tupou stranou nože, aby byly okraje skutečně utěsněné.
  4. Pokud budete používat alobal, dejte si pozor na to, abyste ho neprotrhli. Jedině tak vám nevyteče ani kapka šťávy.
  5. Pokud použijete pečicí papír, můžete balíček zajistit ještě potravinářským provázkem.

Jak poznáte, že jste pokrm zabalili dobře? Během pečení by se měl alobal nebo pečicí papír nafouknout.

Stále si s balením nevíte rady? Podívejte se na tři jednoduché způsoby, jak balíčky připravit.

Zdroj: Apetit

Recepty

Doporučujeme recept s videem

Losos v papilotě

Sdílet kolekci receptů

Zdravější recepty Zelenina

Podobné kolekce receptů