
Že jste o papilotě nikdy neslyšeli? Přitom jde o oblíbenou metodu přípravy pokrmů, neboť si při ní suroviny zachovávají svou vůni i šťavnatost a nepřicházejí o cenné látky. Objevte kouzlo pečení v papíře!
Kouzelný balíček z pečicího papíru i alobalu
Celý princip pečení v uzavřeném balíčku spočívá v tom, že se pokrm připraví s pomocí páry z vlastních šťáv.
- Suroviny zabalíme do pergamenového či pečicího papíru, který můžeme rovněž nahradit alobalem. Díky tomu zelenina, maso ani příloha neztratí nic ze svých vitamínů a zachová si v sobě to nejlepší.
- Metodu můžete použít jak v troubě, tak na grilu. Mnoho šéfkuchařů metodu papiloty označuje za „rychlý papiňák“.
- Šéfkuchaři tímto způsobem nejraději připravují ryby a zeleninu.
Do papiloty se obecně hodí maso a zelenina, které nevyžadují dlouhé pečení. Proto tímto způsobem snadno připravíte ryby jako je třeba losos, pstruh nebo kapr, kuřecí i mleté maso nebo brambory či oblíbenou zeleninu. A taky klidně všechno dohromady!

Jak správně pokrm zabalit?
- Vždy je zapotřebí připravit si tak velký kus pečicího papíru, aby zbyl prostor na okraje, které je potřeba zahnout, aby během pečení neunikaly tekutiny.
- Nejčastějším způsobem balení pokrmů je, že ustřihnete papír a na jednu polovinu navrstvíte suroviny, například maso či rybu včetně přílohy, a papír pak přehnete a tím potraviny překryjete.
- Všechny tři nespojené okraje po obvodu opatrně založíte. Každý ohyb ještě uhlaďte prstem či tupou stranou nože, aby byly okraje skutečně utěsněné.
- Pokud budete používat alobal, dejte si pozor na to, abyste ho neprotrhli. Jedině tak vám nevyteče ani kapka šťávy.
- Pokud použijete pečicí papír, můžete balíček zajistit ještě potravinářským provázkem.
Jak poznáte, že jste pokrm zabalili dobře? Během pečení by se měl alobal nebo pečicí papír nafouknout.
Stále si s balením nevíte rady? Podívejte se na tři jednoduché způsoby, jak balíčky připravit.
Zdroj: Apetit
Recepty














