Nová registrace Zapomenuté heslo

Dezerty s exotickým ovocem aneb Sladká vůně dálek: 29 receptů, kterými oslníte návštěvu

Košíčky z granoly s exotickým ovocem
ImageProfessionals

Chcete vyrobit nevšední dezert s dotykem tropického ovoce a udělat trochu průvan v zaběhaných dezertových kolejích? Zkuste s námi použít mučenku či marakuju, mango, kiwi nebo kaki persimon. Uvidíte, že malým ‚twistem‘ změníte dezert v něco nevšedního.  

Exotické ovoce v kuchyni

Mnoho druhů exotického ovoce najdete v běžné síti supermarketů či online obchodů a tropické plody se tak staly mnohem dostupnější než dříve. Obcházíte v obchodech papáju či marakuju obloukem, protože se obáváte porcování a přípravy? 

Zatímco citrusy, mango, ananas, fíky a kiwi patří mezi běžné ovoce, marakuja a papája mohou být pro nesmělé typy představovat výzvu. Poradíme vám pár jednoduchých triků, jak pracovat v kuchyni i s tímto exotickým ovocem, ať už své chuťové pohárky nemusíte připravovat o nevšední zážitek. 

  • Mučenka jedlá neboli marakuja (také passion fruit) existuje ve dvou odrůdách – žluté a tmavě fialové. Je typická svým téměř dokonalým tvarem koule. Žlutá odrůda dorůstá až do velikosti grapefruitu, tmavě fialová odrůda je naopak menší než citron. Marakuja má lesklou a pevnou slupku, která může být hladká nebo lehce zvrásněná. Po rozkrojení mučenka nabízí nabobtnalá semínka výrazné sladko-kyselé chuti uložená v relativně prázdném prostoru. 
  • Papája svým ustrojením přípomíná meloun. Vyznačuje podlouhlým oválným tvarem a u nás se prodává o váze od půl do dvou kilogramů. Slupka papáji má zelenožlutou barvu, dužina je sladká s výraznou chutí a nejlepší je čerstvá. Semínka papáji mají ostrou kořeněnou chuť připomínající černý pepř. 

Osvědčené kombinace dezertů s tropickým ovocem

Chcete při přípravě dezertu s tropickým ovocem experimentovat nebo raději věříte osvědčeným kombinacím? Obecně platí, že tropické ovoce chutná nejlíp čerstvé a zralé.

  • Šťáva z citronu tvoří skvělou kombinaci s mákem v lahodných muffinech.
  • Grep dodá příjemnou kyselost a jemnou nahořklost cheesecaku s růžovou vodou.
  • Chuť mandarinek se krásně vyjímá v bábovce s karamelem.
  • Kiwi je nejlepší ledově namražené v sorbetu
  • Granátovým jablkem osvěžte krémovou rýžovou kaši.
  • Dokonalý dezert do skleničky připravíte z tapiokových perel a karamelizovaného ananasu
  • Všechno chutné zralé tropické ovoce krásně vynikne čerstvé v pavlovách nebo tartaletkách.

Zdroje informací: Titbit, ApetitOnline

Recepty

Sdílet kolekci receptů

dezerty exotické ovoce ovocné dezerty

Podobné kolekce receptů

Související články

Kam za nejlepším cheesecakem na světě

Varianty tvarohového dortu, který patří mezi top deset nejoblíbenějších dezertů, najdete snad v každé zemi. Není se čemu divit, vždyť si ho můžete vychutnat s ovocem, čokoládou nebo třeba oříšky. 

New York City – americký cheesecake

Když se řekne cheesecake, většině z nás se vybaví  „Velké jablko“, jak se americkému velkoměstu s oblibou přezdívá. Právě zde se tento dort proslavil a získal klasickou podobu, kterou všichni známe a milujeme. New York a cheesecake tvoří světoznámou dvojici, stejně jako třeba Neapol a pizza. Základem dortu je křupavá krusta ze sušenek, jež příjemně kontrastuje s jemnou texturou náplně. Nejdůležitější je ale právě dobrá náplň, která se skládá z krémového sýra, vajec a cukru. Musí být dokonale hladká, lehká a hlavně krémová, aby se na jazyku doslova rozplývala. Dále pak nemůžeme opomenout pomyslnou třešinku na dortu, většinou se jedná o zdobení ovocem nebo polevami. Tedy závěrečné úpravy, které dort osvěží a učíní z něj opravdu nezapomenutelný gastronomický zážitek. Celý New York je protkán nespočtem podniků, kde můžete ochutnat ten nejlepší cheesecake na celém světě. To alespoň tvrdí samotné podniky. 

Junior’s vás nadchne až pěticentimetrovou krémovou vrstvou s velkými jahodami a želé. Ve Veniero’s dělají dort bez krusty, do základu navíc přidávají zakysanou smetanu, vršek je ozdoben celými jahodami a finální tečkou je meruňková poleva. Mah-Ze-Dahr Bakery vyhrálo ocenění za nejlepší cheesecake v NYC. Jejich dort obsahuje také zakysanou smetanu, citronovou kůru a krustu tvoří sušenky z hořké čokolády. 

[[nid:32091]]

Londýn 

Dříve se říkalo, že anglická kuchyně je jednou z nejhorších na světě. Tomuto přesvědčení už naštěstí dávno odzvonilo. Londýn je gastronomickou metropolí s oceňovanými a uznávanými podniky. Je také velkou křižovatkou kultur, takže zde není nouze o místa, kde sází na fúzi nejrůznějších stylů a národních kuchyní. Cheesecake se zde stal natolik populárním, že ho často dostanete na podnos se sladkým pečivem i k typicky britskému čaji o páté. 

Outside Tart je půvabná pekárna v luxusnější londýnské čtvrti, která nabízí cheesecake brownies s třešněmi. Chriskitch je často označované jako království tvarohového dortu, výborný mají jejich citronový cheesecake nebo polentový s jahodami. V Gail’s Bakery mají jeden z nejvyhlášenějších cheesecaků v celé Anglii, základ tvoří máslové sušenky a náplň obohacuje bílá čokoláda. 

[[nid:30248]]

Tokyo, Osaka, Fukuoka – japonský cheesecake 

Japonský cheesecake se velmi odlišuje od toho, který konzumujeme v České republice nebo jaký miluje celá Amerika. Neobsahuje totiž žádnou krustu, ovoce nebo polevu. Hlavní a také jedinou roli zde hraje neobyčejná náplň. Nejdříve se vyšlehá nadýchaná směs z vaječných bílků a cukru do tuhých špiček. Druhá hmota se skládá z krémového sýra, másla, mléka a vaječných žloutků. Tyto dvě hmoty se pak velmi opatrně smíchají dohromady, nesmí se totiž ztratit lehkost vyšlehaných bílků. Finálním výsledkem je jedinečně nadýchaný cheesecake. Jeho konzistence by se dala přirovnat k suflé.

Uncle Tetsu’s je řetězcem pekáren a asi nejproslulejším výrobcem této lehké varianty cheesecaku, přičemž jeho pobočky naleznete po celém světě. První najdeme v japonském městě Fukuoka, kde dali dortu jeho klasický vzhled s vypáleným znakem navrchu. Podobně andělsky nadýchaný kousek můžete ochutnat i v Rikuro’s Cheesecake v Osace.

Singapur 

Toto město se postupem času stalo synonymem pro dokonalý mix všech možných kultur světa, takže zde najdete odpovídající množství nejrůznějších kuchyní a jejich fúzí. Za výborným cheesecakem se tedy můžete vydat i do tohoto asijského městského státu, protože tak odvážné kombinace jinde na světě neochutnáte. 
Cat & The Fiddle Cakes proslavil pandánový cheesecake s gula melaka (malajsijský palmový cukr) a posypkou ze strouhaného kokosu. Olivia Restaurant & Lounge nabízí opravdu nevšední kombinaci sýrů, do svého cheesecaku přidávají ten klasický ale i sýr s modrou plísní. 

[[nid:36414]]