Nová registrace Zapomenuté heslo

Tatarák není jen český a francouzský: V Koreji do něj přidávají hrušku, v Etiopii máslo. Svůj tatarák má i Německo 

24. 7. 2024
Tatarák
Apetit

Tatarák, ve světě známý také jako steak tartare, je pokrm, který si získal srdce gurmánů po celém světě. Tento pokrm ze syrového masa má rozmanité regionální variace. Pojďme se podívat na některé z nejzajímavějších druhů tataráku z různých koutů světa.

Francouzský steak tartare 

Nejznámější verzí tataráku je bezpochyby francouzský steak tartare.

Tento pokrm se připravuje z jemně nasekaného hovězího (nebo telecího) masa, které se dochucuje hořčicí, kapary, cibulí, worcestrovou omáčkou a často také syrovým vejcem.

  • Podává se obvykle s hranolky nebo opečeným bílým chlebem

Korejský yukhoe 

V Koreji je populární yukhoe, což je tamní verze tataráku připravovaná z hovězího masa.

Maso se nakrájí na tenké proužky a smíchá se sezamovým olejem, zázvorem, sójovou omáčkou, česnekem, cukrem a nastrouhanou hruškou nashi, která dodává jemnou sladkost.

  • Tradičně se podává se žloutkem uprostřed a často i s plátky hrušky nebo asijského hruškového salátu. 

Etiopský kitfo 

Etiopie přináší do hry svou vlastní verzi tataráku, známou jako kitfo.

Tento pokrm se připravuje z hovězího masa, které je jemně nasekané nebo mleté a promíchné s niter kibbeh, což je přepuštěné máslo s kořením.

  • Kitfo se může podávat syrový (tere), středně syrový (lebleb), nebo lehce opečený. Obvykle se servíruje s tradiční etiopskou plackou injera doplněný zeleninou a sýrem ayibe. 

Libanonský kibbeh nayeh 

Libanonci mají svou vlastní variantu tataráku nazvanou kibbeh nayeh.

Tento pokrm kombinuje jemně mleté jehněčí, telecí nebo hovězí maso s bulgurem, cibulí, mátou a kořením jako je skořice a římský kmín.

  • Podává se s olivovým olejem a často se jí s čerstvou zeleninou a arabským chlebem. Je to pokrm, který je často součástí většího mezze stolu. 

Německý Mett 

Mett, nebo také Hackepeter, je německá pomazánka z mletého syrového vepřového masa, které je často smíchané s cibulí, solí, pepřem a někdy i s dalším kořením.

  • Mett se obvykle podává na chlebu nebo housce a často je zdobený kroužky cibule. 

Latinskoamerický carne cruda 

V některých latinskoamerických zemích, jako jsou Chile a Argentina, se připravuje varianta tataráku známá jako carne cruda.

Tento pokrm se skládá z jemně nasekaného syrového hovězího masa s citronovou šťávou, olivovým olejem, cibulí, česnekem a bylinkami jako je petrželka nebo zelený koriandr.

  • Často se podává s opečeným chlebem.

Italská battuta di fassona 

V Itálii, zejména v oblasti Piemontu, je populární verze tataráku známá jako battuta di fassona.

Pokrm se připravuje z jemně nasekaného syrového hovězího masa z plemene skotu Fassona. Dochucuje se olivovým olejem, citronovou šťávou, solí, pepřem a často i lanýžovým olejem. Dochucení je jen velmi jemné, aby vynikla chuť masa.

Zdroj: časopis Apetit

Sdílet článek

Syrové maso Česká klasika Světová kuchyně

Související články