
Rozlohou malé Švýcarsko překvapuje velkou pestrostí svých chutí, které nezapřou vliv sousedů. Pokrmy jsou většinou jednoduché a velmi syté. Horalé se v minulosti naučili chytře využívat nejdostupnější a současně velmi výživné suroviny – brambory, sýry a uzeniny. Proč ještě podniknout kulinární výlet do švýcarských hor?
Švýcarská kuchyně je známá svou jednoduchostí, přesto nabízí bohaté a výrazné chutě. Hlavní roli v ní hrají tučné sýry, které se rozpouštějí do dokonalé lahůdky, a brambory, které se objevují v tradičních pokrmech od raclette po rösti. Ať už hledáte inspiraci pro rychlý oběd, vydatnou večeři nebo gurmánský zážitek, švýcarské speciality dokážou překvapit i ty nejnáročnější chuťové pohárky.
Sýrové fondue
K nejznámějším pokrmům patří bezesporu sýrová omáčka fondue, které je populární také v sousední Francii. Horká směs rozpuštěných sýrů s vínem, ve které se namáčí kousky pečiva napíchnuté na dlouhé vidličce, představuje dokonalou příležitost, jak posedět s přáteli u jednoho stolu po celý večer.
- Sýry, které chcete rozpouštět, musejí mít dostatečný obsah tuku v sušině.
- Pokud chcete kombinovat více různých druhů, neměly by se chuťově přebíjet. Pokud si nejste jistí, zajděte do specializované prodejny, kde vám poradí.
- Typické švýcarské fondue obsahuje ementál a gruyére.

Tradiční raclette
Za objev tohoto pokrmu vděčíme švýcarským pastýřům, kteří se po únavném dni v horách posilňovali sýrem napíchnutým na klacek a rozpečeným nad žhavými uhlíky. Sýr se jí s bramborami, nakládanou zeleninou a pečivem.
- Sýr raclette je polotvrdý, plnotučný, dobře vyzrálý, aromatický s kořeněnou příchutí.
- Klacky, které používali pastýři na rozpékání, dnes již nepotřebujete. Na raclette se používají rakletovací grily. Mívají vrchní desku z mramoru nebo litiny, která vydává teplo, a pod ni se umisťují litinové nebo teflonové pánvičky se sýrem.
- S jednoduchou obměnou snadno připravíte raclette i doma v troubě.
Telecí maso a bramborové rösti
Švýcarské geschnetzeltes, tedy telecí maso s houbami ve smetanové omáčce, patří k další klasice švýcarských jídelníčků. S tímto luxusním pokrmem se setkáte třeba v Curychu a ve větších městech. Jako přílohu k nim dostanete rösti: placky z brambor podobné našim bramborákům, ale brambory se do nich dávají už vařené a strouhané nahrubo.

Makarony se sýrem
Älpermagronen, švýcarská obdoba proslulých mac and cheese zahrnuje co dům dal. Těstoviny do Alp pronikly po vybudování gotthardského železničního tunelu a horalé je zapékali s bramborami a pořádnou vrstvou sýra, dnes do nich patří i slanina nebo špek. V modernější variantě se gratinované těstoviny podávají s jablečnou omáčkou.

Salát z polníčku
Nüsslisalat najdete ve Švýcarsku téměř v každém lístku. Jde o salát z polníčku, který je někdy předkrmem a někdy hlavním jídlem. Verzí je mnoho, v jedné z nich najdete třeba vařené vejce, červenou řepu a slaninu.

Co ještě nesmí na švýcarském stole chybět?
- Sýrový koláč: A zase ten sýr. Käsewähe je švýcarskou odpovědí na francouzský quiche. Náplň ze sýra, smetany a vajec se zapéká na tenkém, křupavém korpusu. K základním kouskům jídelníčku Švýcarů patří především v chladnějších měsících roku.
- Sušená šunka: Bündnerfleisch, také známý jako Bindenfleisch, Grisons Meat nebo Viande des Grisons, je sušená hovězí šunka ve tvaru obdélníku, která se vyrábí v kantonu Graubünden. Před sušením se namáčí do slaného bylinkového nálevu.
- Ticínské rizoto a dršťkovka: V nejjižnějším švýcarském kantonu Ticino je úředím jazykem Italština. Oblast je samozřejmě ovlivněná Italskou kuchyní. Mezi oblíbené pokrmy tady patří polenta nebo rizoto s bílým vínem a pravými hřiby, které je o něco řidší než to ‚pravé‘ italské. Delikatesou je v Ticinu i polévka busecca ticinese, kde hrají hlavní roli dršťky.
- Talíř plný masa: Bernerteller je talíř se studeným i teplým masem (vepřové jitrničky, slanina, různé druhy šunky, uzené vepřové, koleno a hovězí jazyk). Podává se s fazolemi, kyselým zelím a bramborami.
- Kroupová polévka: V Graubündenu si můžete pochutnat na polévce Gerstensuppe. Vydatná polévka obsahuje kroupy, pórek, celer, mrkev a další suroviny na klasický vývar.
Švýcarsko nasladko
Jestli si po hlavním chodu budete chtít dát ještě dezert, raději si povolte knoflíky na kalhotách. Stejně jako hlavní chody, i švýcarské dezerty jsou syté a vydatné. Každá oblast má své favority, připomeňme si alespoň ty neznámější.
Ořechový koláč
Dalším tradičním dezertem je Bündner Nusstorte. Ořechový koláč je tradičním dezertem ve švýcarském kantonu Graubünden. Původní recept vyžadoval ořechy vmíchat přímo do těsta, modernější varianta se skládá z klasického křehkého těsta plněného směsí karamelu, smetany a vlašských ořechů.

Čokoládové dezerty
Alpy, hodinky, sýr a… čokoláda! Čtyři věci, které se vybaví snad opravdu každému, když se řekne Švýcarsko. Luxusní čokoláda představuje pro turisty tak lákavý artikl, že se po celé zemi pořádají výlety do „továren na čokoládu“, kde si můžete vlastnoručně vyrobit sladkou pochoutku, od lanýžů přes pralinky až po celou tabulku velejemné čokolády. A pokud vás neužije na sýry, vězte, že úžasné fondue se dá připravit také z rozpuštěné čokolády a kousků ovoce.
Švýcarská roláda
Swiss Roll neboli švýcarská roláda je pořádný chyták. Navzdory svému názvu vznikla v 19. století pravděpodobně na území tehdejšího Rakouska-Uherska. Některé zdroje také uvádějí, že její původ bychom naopak měli hledat ve staré Anglii. A co má tedy společného se Švýcarskem v názvu? Snad bohatou krémovou náplň, která v nadýchaném piškotovém těstě připomíná zasněžené vrcholky Alp a horské vánice.
Zdroj informací: Apetit