Nová registrace Zapomenuté heslo

Marek Raditsch vaření s dcerou miluje, i když je to pro něj zkouška nervů. Proč ale ženu do kuchyně radši nepouští?

15. 11. 2025
Acai bowl podle Marka Raditsche Acai bowl podle Marka Raditsche Marek Raditsch s rodinou Dalších
7 fotek

Existují dva typy šéfkuchařů. První, kteří uvaří doma jen svátečně a přípravu jídla nechávají na partnerech. A pak ti druzí, kteří si práci vlastně nosí domů a kromě svého zaměstnání denně „otevírají“ i malou domácí restauraci.

K těm druhým patří šéfkuchař Marek Raditsch, který již od roku 2000 vede restauraci Kampa park. A  i když vařil mnoha celebritám, nejraději připravuje jídlo své manželce Tereze a osmileté dcerce Vanessce. Rozhodně nečekejte typická, dětmi oblíbená jídla jako je pizza, burger nebo špagety s rajčatovou omáčkou. Vanessu Marek vede k tomu, aby se nebála i složitějších jídel a tříbila si chutě.

Také spolu rádi vaří – je totiž známo, že když se děti na přípravě jídla podílí, ochotněji je také sní. A to i když pro šéfkuchaře, který lpí na dokonalém pořádku, představuje příprava jídla s dětmi zátěžovou zkoušku nervů! „Společné vaření mě učí daleko větší trpělivosti. Co by mi normálně trvalo pět minut, spolu děláme půl hodiny. Mám rád uklizenou kuchyň a štve mě jakýkoli drobek na lince nebo na podlaze. Vanesska ráda pomáhá při obalování řízků. To hodně prodýchávám, protože strouhanka a mouka je všude. Člověk také musí být v kuchyni opatrnější, daleko víc přemýšlím, co kam položím, aby na to nesáhla a nespálila se,“ říká Marek.

Dobře ale ví, že čas strávený s dcerou v kuchyni utužuje pouta a je i investicí do budoucna: vaření je jedna ze základních dovedností a děti se navíc učí dobře a kvalitně jíst a později méně podléhají svodům fastfoodů a jiných nezdravých lákadel.

O tom všem jsme se mohli přesvědčit v čtyřdílném seriálu s Tátou v kuchyni, který vychází v Apetitu od října. Na stránkách časopisu se objevily zatím recepty na arancini z rizota, açaí bowl nabitou vitamíny a aktuálně je na stáncích vánoční číslo, v němž jsme nemohli vynechat rybu. Nejde ale o obyčejné filé ve strouhance, ale filet candáta, pečený v listovém těstě spolu se šafránovou zeleninou. U Radistchů je ryba vánoční tradicí, ale nikoli kapr v trojobalu – každý rok střídají jiný recept, podle toho, na co je zrovna chuť. Pokud byste rádi recept, zaběhněte si pro časopis do trafiky. :-)

Poslední díl seriálu vyjde v lednovém čísle, které se v prodeji objeví v polovině prosince, kdy dojde na těstoviny, ale s červenou omáčkou rozhodně nebudou... Těšte se na vyladěný recept na linguine se srdcovkami, neboli pasta alle vongole, které patří k Vanessiným oblíbeným jídlům. 

V aktuálním vánočním čísle se k Markovi Radistchovi a Vanesse přidala i manželka Tereza, která prozradila, jak to chodí u Radistchů doma a potvrdila, že kuchyně je Markovo hájemství. Svou ženu do kuchyně skoro nepouští, všechno si totiž nejraději udělá sám. 

„Marek je obrovský puntičkář. Profesionální deformace se projevuje tak, že všechno musí být dokonale čisté, správně vyskládané, což platí dokonce i pro příbory v myčce. A protože to nedokážu udělat tak, jak by si představoval, tak to radši nedělám,“ směje se Tereza Raditschová. Dokonce i když šéfkuchař musí odjet, navaří rodinně dopředu.

Sdílet článek

Cukráři a cukrářky Krupička Nejlepší dezerty Nejlepší kavárny Kam v Praze na nejlepší... Kam vyrazit

Související články