Sledovat Ivetu Fabešovou v jejím přirozeném prostředí, tedy obklopenou moukou, smetanou, vejci, šlehačem a troubou, je zážitek. A sledovat ji, kterak tvoří jeden dokonalý Paris brest za druhým v rámci show na stagi Apetit pikniku, to byl koncert. Člověk by si hned odpálil nějaké těsto a vzal do ruky cukrářskou zdobičku. Kromě toho, že jsme z ní nemohli spustit oči, jsme jí položili i pár otázek...
Jestli někomu vděčí česká cukrařina za to, že se obrovsky posunula moderním směrem, je to zcela jistě Iveta Fabešová. Ona byla ta, kdo začal v cukrárnách nabízet jednoporcové zákusky, které nebyly „jen“ dokonalé chuťově, ale lahodily i oku, ona se rozhodla, že k zákusku patří komplexní zážitek. Dnes je její jméno pojmem a značkou, sázkou na jistotu. A nás samozřejmě zajímalo, jak vnímá ona své postavení a co by doporučila lidem, kteří se teprve na sladkou cestu vydávají.
Iveto, co považujete za svůj signature znak? Je to typický zákusek, nebo spíš cukrářský styl?
Myslím, že cukrářský styl mě asi vystihuje víc. Ale zároveň si uvědomuji, že jsem se proslavila asi nejvíc citrónem a pistáciovým dezertem. Doufám ale, že mám nějaký rukopis, který je čitelný – když někdo vidí můj dezert, tak zároveň hned vidí, že to je Fabešová.
Co byste poradila začínajícím cukrářům, kteří by chtěli uspět podobně jako vy?
Být ochoten tomu obětovat hodně času, protože bez toho času to bohužel nejde. Je to krásná práce a řehole zároveň.
Vedete k pečení i své dvě děti?
Ne, nevedu... Sami se vyvíjejí v tom, co je baví a co jim jde a já se moc ráda právě tomu přizpůsobuji. Vždycky říkám, že jim hlavně přeju, aby jejich práce byla zároveň i jejich koníčkem.
Je nějaký zákusek nebo dezert, který si vyloženě vychutnáváte za hranicemi?
Vždycky, když jedu někam do zahraničí, tak si většinou předem hledám ta místa, která bych chtěla navštívit a „ochutnat“. Takže se vždycky těším, že zase poznám, jak to ti chefs za hranicemi dělají. Ale konkrétní zákusek asi nemám, mě opravdu baví ochutnávat cokoliv, co je nové, co neznám.
Co byste servírovala, kdyby se ve vaší cukrárně objevil vámi oblíbený a obdivovaný francouzský šéfkuchař Yannick Alléno?
Teda! Asi bych mu dala ochutnat Pistáciový dort, to je takový povedený dort, na který jsem hrdá.
Poznámka: Pistáciový dort Iveta vytvořila před téměř patnácti lety a o recept se podělila ve své kuchařce Vše sladké.