Nová registrace Zapomenuté heslo

Kvíz: Jak se vyznáte v omáčkách? Znáte základní pětici a víte, která omáčka je jen pro otrlé?

14. 8. 2025
Koprová omáčka
Apetit

Když se řekne „omáčka“, někomu se okamžitě vybaví ta nejdokonalejší svíčková od babičky, někomu šípková z Kerska a jinému holandská z Marthy's Kitchen. Omáčkou se možná kdysi maskovaly nevydařené pokrmy, dnes jsou třešničkou na dortu a hlavním bodem programu. Víte ale, že existuje pět základních, za které vděčíme Escoffierovi a které omáčky pálí a které hladí?

Omáčky? Dodávají pokrmům chuť, texturu, vlhkost i atraktivitu. Propojují jednotlivé složky pokrmu a prvky na talíři do jednoho dokonalého celku, dodají hloubku. Ve světě omáček se potkává klasika s modernou, Francie s Asií, krém s redukcí a láska s trpělivostí a asi nenajdete kuchyni, kde by omáčky nepatřily k oblíbeným doplňkům.

  • Omáčky mají své krále: slavnou francouzskou pětku (my bychom vám je vyjmenovali, ale přece si chcete v kvízu otestovat znalosti a ne to, že umíte číst) a každá země má pak ty své, které tvoří národní kuchyně. A podle toho jsou pak hutné či lehké, pálivé či sladké, ochucené bylinkami nebo houbami apod. 
  • Omáčky jsou spojením ingrediencí: od vývarů, vína, bylinek a mléčných výrobků k harmonické chuti. Většina omáček je založena na principu redukce, kdy se různé tekutiny vaří právě s aromatickými látkami, vínem a bylinkami, aby se chuť a konzistence spojily, zkoncentrovaly a vyvážily. 
  • Lze je dělit na světlé a tmavé podle toho, zda je vaříme zvlášť, tedy odděleně od masa a nejčastěji za použití vývaru, nebo jestli vznikají společně se masem, tedy v jednom hrnci.

Každé roční období má své omáčkové favority

  • K jaru se hodí svěží, lehké, bylinkové jako třeba italská salsa verde nebo bazalkové pesto.
  • Léto je ideální období pro omáčky studené nebo lehce pikantní, nebojte se ani exotiky – ajvar je skvělý při grilování, řecké tzatziki k zelenině.
  • Na podzim už oceníme něco hřejivějšího a zemitějšího, takže v houbových omáčkách zúročíme hodiny strávené s košíkem v lese a červené víno si užije svoji chvíli slávy v boeuf bourguignon.
  • A k zimě patří bohaté a tučné omáčky, které zahřejí a zasytí. A to je správný čas pro svíčkovou, omáčku z modrého sýra k těstovinám nebo francouzské demi-glace k pečenému masu.

A teď hurá na omáčkový kvíz, který odhalí, zda by vás Escoffier vzal do učení.

Pokračovat

Zdroj: Apetit, Jidloaradost.cz, Kucharkaprodceru.cz, Lidovky.cz, Theculinarypro.com

Sdílet článek

Kulinářský kvíz Kvíz Teplé omáčky Česká kuchyně Česká klasika Rodinný oběd

Související články