Nová registrace Zapomenuté heslo

Připravte si o Vánocích tu nejlepší vinnou klobásu a zjistěte, po jakém koření tak krásně voní!

18. 12. 2024
Vinná klobása
Apetit

Vinná klobása se neodmyslitelně pojí s tradiční českou kuchyní v období vánočních svátků. Svou chutí mírně připomíná bavorské klobásky, její konzistence je ale mnohem jemnější. Co by v ní nemělo chybět a jak vinnou klobásu správně připravit?

Nemusí to vždy být tradiční kapr, co na Štědrý večer naservírujete vedle bramborového salátu. Ať už vás láká tradice nebo chcete ochutnat něco nového, vinná klobása splňuje obojí. Připravit si ji totiž můžete hned na několik způsobů.

Kvalitní maso a bílé víno aneb poctivý základ chuťově vyvážené vinné klobásy

Součástí sváteční stolu je vinná klobása pravděpodobně již od přelomu 19. – 20. století. Zatímco mnozí se neobejdou bez tradičního kapra, ve Středočeském kraji (alespoň jak já si pamatuji) by nebyly ty pravé Vánoce bez vinné klobásy. Třiadvacátého prosince ráno se netvořila fronta u kádí s kapry, ale zaručeně jste své sousedy potkali v dlouhé řadě před vyhlášeným řeznictvím. A kdo neměl dopředu objednáno, na toho se sotva dostalo. Na Štědrý den to pak ze všech oken vonělo podobně. 

Zajímá vás, proč se vyplatí vsadit na kvalitu a nakoupit vinné klobásy v osvědčeném řeznictví?

  • Základem té nejlepší vinné klobásy jsou čerstvé suroviny, v těsném závěsu jejich ideální poměr a taky čas přípravy, který se nesmí podcenit.  
  • Vinná klobása by měla obsahovat kvalitní vepřové maso (ideálně kombinaci plece a krkovice), pečivo máčené v bílém víně a mléce, sádlo, sůl a koření. Nejčastěji se přidává bílý pepř a muškátový ořech, dále lze přidat také citronovou kůru. Aby bylo možné vytvořit klobásy, musí se obsah naplnit do skopových či vepřových střívek.
  • Nejvíce času při přípravě zabere péče o maso, které je třeba rozdělit na libové a tučné, osolit a nechat odležet. Také mletí je otázkou času a pevné vůle. 

Pokud máte doma mlýnek na maso a chtěli byste si vinné klobásy připravit sami, vyzkoušejte podrobný recept vyhlášeného řezníka Františka Kšány. 

Domácí vinná klobása

Domácí vinná klobása

< 45 min
4.1(81x)
Přečíst recept

Tipy na přípravu a servírování vinné klobásy

Nejčastěji se vinná klobása motá do šneků spojených špejlemi a opéká na pánvi na sádle. Vánoční kombinaci pak vytvoří s bramborovým salátem. Také se vám už sbíhají sliny? Podívejte se s námi ještě na další tipy, jak připravit vinnou klobásu, ať můžete svědomitě vybrat svého favorita.

Čekáte na Vánoce plný stůl hostů? Pak se podle podrobného receptu pusťte do opulentní hostiny v podobě vánočního trojboje, kde vinná klobása kraluje po boku ryby obalené v mandlích a kuřecích nudliček vonících po tymiánu. 

Zdroje informací: Apetit, České Vánoce v kuchyni - Květa Korečková

Sdílet článek

Mleté maso Vepřové maso

Související články