
Vinná klobása se neodmyslitelně pojí s tradiční českou kuchyní v období vánočních svátků. Svou chutí mírně připomíná bavorské klobásky, její konzistence je ale mnohem jemnější. Co by v ní nemělo chybět a jak vinnou klobásu správně připravit?
Nemusí to vždy být tradiční kapr, co na Štědrý večer naservírujete vedle bramborového salátu. Ať už vás láká tradice nebo chcete ochutnat něco nového, vinná klobása splňuje obojí. Připravit si ji totiž můžete hned na několik způsobů.
Kvalitní maso a bílé víno aneb poctivý základ chuťově vyvážené vinné klobásy
Součástí sváteční stolu je vinná klobása pravděpodobně již od přelomu 19. – 20. století. Zatímco mnozí se neobejdou bez tradičního kapra, ve Středočeském kraji (alespoň jak já si pamatuji) by nebyly ty pravé Vánoce bez vinné klobásy. Třiadvacátého prosince ráno se netvořila fronta u kádí s kapry, ale zaručeně jste své sousedy potkali v dlouhé řadě před vyhlášeným řeznictvím. A kdo neměl dopředu objednáno, na toho se sotva dostalo. Na Štědrý den to pak ze všech oken vonělo podobně.
Zajímá vás, proč se vyplatí vsadit na kvalitu a nakoupit vinné klobásy v osvědčeném řeznictví?
- Základem té nejlepší vinné klobásy jsou čerstvé suroviny, v těsném závěsu jejich ideální poměr a taky čas přípravy, který se nesmí podcenit.
- Vinná klobása by měla obsahovat kvalitní vepřové maso (ideálně kombinaci plece a krkovice), pečivo máčené v bílém víně a mléce, sádlo, sůl a koření. Nejčastěji se přidává bílý pepř a muškátový ořech, dále lze přidat také citronovou kůru. Aby bylo možné vytvořit klobásy, musí se obsah naplnit do skopových či vepřových střívek.
- Nejvíce času při přípravě zabere péče o maso, které je třeba rozdělit na libové a tučné, osolit a nechat odležet. Také mletí je otázkou času a pevné vůle.
Pokud máte doma mlýnek na maso a chtěli byste si vinné klobásy připravit sami, vyzkoušejte podrobný recept vyhlášeného řezníka Františka Kšány.

Tipy na přípravu a servírování vinné klobásy
Nejčastěji se vinná klobása motá do šneků spojených špejlemi a opéká na pánvi na sádle. Vánoční kombinaci pak vytvoří s bramborovým salátem. Také se vám už sbíhají sliny? Podívejte se s námi ještě na další tipy, jak připravit vinnou klobásu, ať můžete svědomitě vybrat svého favorita.
- Vinnou klobásu můžete před smažením obalit v mouce, což jí přidá na křupavosti. Vyzkoušet můžete taky klasický trojobal.
- Připravit vinnou klobásu lze také v troubě. Spirály vinné klobásy vložte na plech vyložený pečicím papírem, potřete rozpuštěným sádlem a na 180 °C pečte dozlatova po obou stranách.
- Už jste se přejedli bramborového salátu? Pak vyzkoušejte kombinaci se šťouchanými bramborami či zelným salátkem. Nebo klobásu nakrájejte a přihoďte ji do rajčatové omáčky.
- Pokud už vás omrzela klasická podoba vinné klobásy, jednoduše ji vymáčkněte ze střívka a ze směsi připravte nádivku nebo kuličky.
Čekáte na Vánoce plný stůl hostů? Pak se podle podrobného receptu pusťte do opulentní hostiny v podobě vánočního trojboje, kde vinná klobása kraluje po boku ryby obalené v mandlích a kuřecích nudliček vonících po tymiánu.
Zdroje informací: Apetit, České Vánoce v kuchyni - Květa Korečková