
Květákové placičky jsou skvělý pokrm, který se dá velmi jednoduše přizpůsobit jak chutím, tak i příležitostem. Dají se využít jako samostatný chod, ale také jako příloha, předkrm či svačinka. Jejich příprava je snadná a na suroviny nenáročná, většinu z nich máte zaručeně doma a pokud ne, jejich pořízení vás rozhodně nezruinuje.
K přípravě jednoduchých placiček vám kromě květáku postačí už jenom vejce, strouhanka, koření, česnek, olej na smažení a případně brambory, s nimiž je budete servírovat.
Celý postup, jak placičky připravit, najdete v našem videonávodu.
Budete potřebovat
Středně velký květák, 2 celá vejce a strouhanku dle potřeby. Na ochucení si připravte sůl, pepř, kmín, drhnutou majoránku a česnek. Na smažení budete potřebovat buď olej, nebo jiný vhodný tuk.
-
Místo klasické strouhanky můžete použít i kukuřičnou, díky níž bude směs lehce nasládlá.
-
Do základu lze přidat i další suroviny, například sýr. Skvěle se hodí gouda, chedar a ementál, ale i výraznější feta.
-
Pokud jste milovníci uzenin, nemusíte se bát přidat kousek anglické slaniny či šunky.
-
Experimentujte s kořením a bylinkami. Přidejte například zelenou petrželku, pažitku, koriandr či muškátový oříšek. Pokud máte rádi kopr, rozhodně ho zkuste, placičky díky němu získají příjemnou vůni i chuť. Můžete použít i špenát nasekaný najemno.
-
Kurkuma a kari dodají placičkám lehce exotický nádech.
-
Máte-li rádi semínka, nebojte se přidat nasekaná slunečnicová či dýňová semínka.
-
V některých receptech najdete ve směsi například i kukuřici, která dodá placičkám příjemnou sladkost stejně jako najemno nastrouhaná mrkev. Naopak kyselost a svěžest dodají například sušená rajčata – ta je nutné do směsi nakrájet tak, aby se do ní dala dobře vmíchat.
Jak správně připravit směs a na co si dát pozor
Květák zbavte listů, opláchněte, rozeberte na jednotlivé růžičky a vařte v osolené vodě do poloměkka, tedy asi 10 minut. Nechte ho okapat a zchladnout, vložte do dostatečně velké mísy a rozmačkejte ho.
Do mísy rozklepněte obě celá vejce, osolte, opepřete a dochuťte majoránkou, česnekem a kmínem. Suroviny důkladně promíchejte a poté přidejte tolik strouhanky, aby vznikla kompaktní směs, z níž se budou dobře tvarovat jednotlivé placičky. A opět dobře promíchejte.
-
Květák lze dobře rozmačkat jak vidličkou, tak šťouchadlem na brambory (nebo ho můžete do mísy nastrouhat).
-
Před smažením je nutné směs opravdu důkladně promíchat, aby nebyly některé placičky například přesolené a jiné bez chuti.
Smažené nebo z trouby? Záleží jenom na vás
Placičky by měly mít po celé ploše stejnou výšku. Pokud se rozhodnete smažit je na pánvi, rozpalte olej či tuk vhodný na smažení na středně vysokou teplotu a placičky zvolna smažte z obou stran dozlatova. Hotové odkládejte na talíř vyložený papírovými utěrkami.
Placičky z trouby sice nejsou tak křupavé, jsou ale méně mastné a také ušetříte čas, který byste strávili smažením. Troubu rozpalte na 190 °C, plech vyložte papírem na pečení a ten potřete slabou vrstvou oleje. Na plech poukládejte placičky a pokapejte je ještě trochou oleje. Pečte asi 15-20 minut, poté obraťte a krátce dopečte i z druhé strany, postačí už jenom 5-10 minut.
-
Během smažení buďte opatrní, rozpálený olej bude prskat, můžete se tak snadno spálit.
-
Placičky by neměly být příliš tenké, aby se nevysušily, či dokonce nespálily. Také nesmějí být příliš vysoké, na povrchu by mohly být již hotové, zato uvnitř syrové. Stejná výška placičky zaručí, že se na některých místech nespálí a jinde nezůstane syrová.
Jak placičky servírovat
Placičky obstojí s miskou salátu jako samostatný chod, ale výborně si rozumějí například s vařenými brambory či bramborovou kaší. Chutné jsou čerstvé, ale i v pokojové teplotě na druhý den.
-
Jako hlavní chod placičky dobře chutnají například s tatarskou omáčkou, domácím dipem, zeleninovým salátem, holandskou omáčkou apod.
-
Hodí se jako příloha k volskému oku, opečené slanině či restovaným houbám.
-
Výborně je využijete jako přílohu k různým omáčkám, dobře chutnají například k houbové, ale i rajské.
Zdroj informací: časopis Apetit