Domácí nudle do polévky? Už to samo o sobě zní jako balzám na duši. Kdo by odolal třeba hovězímu vývaru s játrovými knedlíčky a nudlemi, které si sám připravil? A tentokrát máme variantu pro ty, kteří nemohou nebo nechtějí konzumovat lepek. V obchodě sice najdete spoustu bezlepkových náhražek, ale ruku na srdce: je někdo, kdo nedá přednost poctivé domácí kuchyni?
České polévkové nudle jsou ve většině případů vaječné těstoviny krájené na tenké proužky. Klíčem k jejich přípravě je tuhé těsto, které se dá vyválet na tak tenkou placku, že přes ni tzv. přečtete noviny. A dalším důležitým bodem je dokonalé proschnutí.
Právě křehkost a tenkost je odlišuje od italských těstovin. České nudle by v polévce měly být jemné a nenápadné, ale přitom s jasně rozeznatelnou strukturou. U bezlepkové verze je tato výzva ještě markantnější, protože chybí lepek – stavební inženýr, který drží těsto pohromadě a dává mu onu typickou pružnost. Proto je nutné pečlivě vybírat mouku a těsto zpracovávat s větší rozvahou, navíc většinou nejsou tak tenké jako ty s lepkem.
Jak připravit bezlepkové nudle krok za krokem
Ingredience: 180 g bezlepkové mouky Schär Mehl Farina + na podsypání, 20 g jemné cizrnové mouky, 3 g soli, 3 vejce velikosti M, 1 lžíce řepkového oleje, 1 lžíce horké vody
Postup:
- Vsypte obě mouky do misky a udělejte důlek.
- Přidejte sůl, vejce, olej, 1 lžíci horké vody a promíchejte.
- Vypracujte pevné těsto, které bude kompaktní.
- Z těsta utvořte bochánek, zabalte ho do potravinářské fólie a nechte 20 minut odpočívat na lince.
- Těsto vyválejte na pomoučené pracovní ploše na placku o tloušťce cca 2–3 mm a nechte 10 minut zaschnout.
- Nařežte ho na pruhy, ty lehce poprašte moukou a skládejte je na sebe.
- Pruhy nakrájejte na jednotlivé nudličky.
- Rozprostřete je na utěrku a nechte 12 hodin zasychat.
TIP: Vařte ve vroucí osolené vodě po dobu 4 minut.
Tipy na přípravu bezlepkových nudlí
Nudle mají v české kuchyni dlouhou tradici. V minulosti se vyráběly především z pšeničné mouky, ale s rostoucím povědomím o celiakii a bezlepkových dietách se objevily i alternativy.
- Použít můžete také rýžovou, kukuřičnou nebo pohankovou mouku. Každá z nich dodá nudlím jinou chuť a strukturu. V kombinaci s tapiokou nebo bramborovým škrobem dosáhnete lepší elasticity.
- Bezlepkové nudle skvěle ladí s různými bylinkami a kořením. Přidání špetky čerstvého tymiánu nebo třeba bazalky do těsta může nudlím dodat zajímavý nádech.
- Chcete polévce přidat vizuální šmrnc a trochu nevšednosti? Nasypejte do těsta špetku kurkumy. Dosáhnete krásné, intenzivní žluté barvy.
- Ze stejného těsta snadno nakrájíte i široké nudle (tagliatelle) jako skvělou přílohu například k ragú, ale i flíčky do zapečených pokrmů. Místo úzkých polévkových proužků stačí nakrájet širší pásky nebo čtverečky.
Připravit poctivé bezlepkové nudle do polévky je sice výzva, která vyžaduje trochu víc trpělivosti a pečlivosti než u klasické varianty, ale výsledek za to stojí. Vlastnoručně připravené nudle zkrátka posouvají každou polévku na novou úroveň, a to i v bezlepkovém provedení. Tak s chutí do toho!
Zdroj informací: Apetit