
K dokonalým knedlíkům se dopracujete nejen správným těstem a náplní, ale i výběrem posypky. Posypky dokážou z ovocných knedlíků připravit pokaždé jiný zážitek. Existuje jich nespočet: od klasického tvarohu a mletého máku až po originální kombinace se strouhaným perníkem, ořechy nebo vanilkovým krémem.
Ovocné knedlíky můžete posypat nebo polít spoustou zajímavých surovin. Které to jsou?
Strouhaný tvrdý tvaroh a máslo
Strouhaný tvaroh je klasika, na kterou mnozí nedají dopustit. Jeho hrubost skvěle zjemňuje moučkový cukr a rozpuštěné máslo.
- Pokud neseženete tvrdý tvaroh na strouhání, můžete použít měkký hrudkovitý nebo jakýkoli měkký smíchaný s trochou cukru.
- Zakysaná smetana oslazená vanilkovým cukrem je další skvostná alternativa, jak vyšperkovat knedlíky. Hodí se zejména k borůvkovým blbounům v doprovodu žahouru nebo k jahodovým knedlíkům, kterým dodá příjemnou kyselkavou chuť.
Cukr a máslo
Cukr a máslo je jednoduchá, osvědčená a velmi chutná kombinace. Posypte knedlíky moučkovým cukrem a přelijte rozpuštěným máslem. Knedlíky všeho druhu s touto dvojicí navíc chutnají vždycky skvěle.
- Pro zajímavou obměnu můžete k cukru přidat špetku mleté skořice. Hodí se skvěle na jablečné, švestkové nebo meruňkové knedlíky.
Mák, ořechy, cukr a máslo
Mletý mák s cukrem je tradiční posypkou, která dodá knedlíkům další, v Česku tolik oblíbenou, chuť. Nezapomeňte ho zalít rozpuštěným máslem.
- Mák s cukrem je báječný na knedlíky z bramborového těsta nebo na knedlíky plněné švestkami.
- Vyzkoušet můžete také mleté vlašské ořechy nebo mandle smíchané s cukrem, pro ještě výraznější chuť můžete ořechy předem lehce nasucho opražit.
Granko, kakao nebo strouhaná čokoláda
Pro milovníky čokolády je první volbou kakao s cukrem. Pokud ho nemáte, trn z paty vám vystrhne pár kostiček strouhané čokolády. Tato varianta je oblíbená zejména u dětí, i dospělí si však spolu s knedlíky často rádi na dětství vzpomenou.
Strouhaný perník a pražená strouhanka
Nastrouhaný ztvrdlý perník či perník určený přímo na strouhání (ten je lepší doplnit cukrem) dodá knedlíkům zajímavou chuť. Nastrouhejte perník najemno, nasypte na horké knedlíky a nezapomeňte ho polít rozpuštěným máslem. Je skvělý v kombinaci s meruňkami nebo švestkami.
Nasucho pražená strouhanka s cukrem platí v některých domácnostech za oblíbené tradiční sypání na knedlíky. Strouhanka dodá jídlu křupavost a dokonalou chuť. Nezapomeňte ji opět doprovodit moučkovým cukrem a polít máslem.
Vanilkový krém a ovocné přelivy
Pokud chcete knedlíky povýšit na luxusní dezert, podávejte je s vanilkovým krémem. Jeho hladká konzistence a sladká chuť skvěle doplní ovocnou náplň jakýkoli knedlíků.
Podobně dokonale fungují s knedlíky i ovocné přelivy nebo borůvkový žahour, tedy sladké omáčky připravené z ovoce.
Zdroj informací: časopis Apetit