Nová registrace Zapomenuté heslo

Co na ovocné knedlíky, čím je polít a posypat? Vedle klasiky cukru, másla a tvarohu zkuste třeba ořechy nebo strouhanku

22. 7. 2024
Co na ovocné knedlíky, čím je polít a posypat? Vedle klasiky cukru, másla a tvarohu zkuste třeba ořechy nebo strouhanku

K dokonalým knedlíkům se dopracujete nejen správným těstem a náplní, ale i výběrem posypky. Posypky dokážou z ovocných knedlíků připravit pokaždé jiný zážitek. Existuje jich nespočet: od klasického tvarohu a mletého máku až po originální kombinace se strouhaným perníkem, ořechy nebo vanilkovým krémem.

Ovocné knedlíky můžete posypat nebo polít spoustou zajímavých surovin. Které to jsou?

Strouhaný tvrdý tvaroh a máslo

Strouhaný tvaroh je klasika, na kterou mnozí nedají dopustit. Jeho hrubost skvěle zjemňuje moučkový cukr a rozpuštěné máslo.

 

 

Cukr a máslo

Cukr a máslo je jednoduchá, osvědčená a velmi chutná kombinace. Posypte knedlíky moučkovým cukrem a přelijte rozpuštěným máslem. Knedlíky všeho druhu s touto dvojicí navíc chutnají vždycky skvěle.

Mák, ořechy, cukr a máslo

Mletý mák s cukrem je tradiční posypkou, která dodá knedlíkům další, v Česku tolik oblíbenou, chuť. Nezapomeňte ho zalít rozpuštěným máslem.

 

 

Granko, kakao nebo strouhaná čokoláda

Pro milovníky čokolády je první volbou kakao s cukrem. Pokud ho nemáte, trn z paty vám vystrhne pár kostiček strouhané čokolády. Tato varianta je oblíbená zejména u dětí, i dospělí si však spolu s knedlíky často rádi na dětství vzpomenou.

Strouhaný perník a pražená strouhanka

Nastrouhaný ztvrdlý perník či perník určený přímo na strouhání (ten je lepší doplnit cukrem) dodá knedlíkům zajímavou chuť. Nastrouhejte perník najemno, nasypte na horké knedlíky a nezapomeňte ho polít rozpuštěným máslem. Je skvělý v kombinaci s meruňkami nebo švestkami. 

Nasucho pražená strouhanka s cukrem platí v některých domácnostech za oblíbené tradiční sypání na knedlíky. Strouhanka dodá jídlu křupavost a dokonalou chuť. Nezapomeňte ji opět doprovodit moučkovým cukrem a polít máslem.

 

 

Vanilkový krém a ovocné přelivy

Pokud chcete knedlíky povýšit na luxusní dezert, podávejte je s vanilkovým krémem. Jeho hladká konzistence a sladká chuť skvěle doplní ovocnou náplň jakýkoli knedlíků.

Podobně dokonale fungují s knedlíky i ovocné přelivy nebo borůvkový žahour, tedy sladké omáčky připravené z ovoce. 

Zdroj informací: časopis Apetit

Sdílet článek

Ovocné knedlíky Plněné knedlíčky & taštičky Triky a vychytávky Česká kuchyně Česká klasika

Související články