Nová registrace Zapomenuté heslo

Těsto na nejjednodušší ovocné knedlíky připravíte ze tří surovin, vejce nepotřebujete

5. 7. 2024
Nejjednodušší ovocné knedlíky
Apetit

Tento jednoduchý recept na ovocné knedlíky zvládne opravdu každý. Díky němu připravíte lahodné a bleskové jídlo, kterým oslníte k rychlému obědu. Pokud ovšem dáváte přednost slanému obědu, knedlíky bez problému zazáří i coby dezert hned po něm. Stačit vám bude mléko, mouka a sůl. Plnit je můžete meruňkami, švestkami nebo jablky. Sypejte či polévejte vším, co máte rádi.

Ovocné knedlíky patří mezi oblíbená jídla v českých domácnostech, školních jídelnách, kantýnách i restauracích. Běžně se setkáváme s mnoha variantami ovocných knedlíků s různými mírou náročnosti přípravy.

Nejjednodušší verze těsta na knedlíky zahrnuje pouze hladkou mouku, horké mléko a špetku soli. Trochu tak připomíná těsto na domácí těstoviny. Připravené je v cukuletu a zvládnete ho, i když vaše lednice a spíž prakticky zejí prázdnotou. 

Suroviny na těsto:

  • 300 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 250 ml horkého mléka

Jak postupovat:

Prosejte hladkou mouku do mísy a přidejte k ní špetku soli. Postupně do mouky přilévejte horké mléko a míchejte, až vznikne tvárné hladké těsto. Pokud je těsto příliš lepivé, přidejte trochu mouky. Pokud je příliš suché, přidejte mléko. Na závěr nechte těsto 10 minut odpočinout.

  • K plnění knedlíků se hodí pevnější kousky ovoce, které budete balit po jednom. Ideální jsou jablka, švestky nebo meruňky.
  • Pokud nemáte čerstvé ovoce, můžete použít i mražené

Z těsta po odležení odkrajujte lžící stejně velké kousky. Každý pak zploštěte a zabalte do něj ovoce. Knedlík nejlépe uzavřete, když ho oběma dlaněmi zmáčknete, jako byste dělali sněhovou kouli. Těsto tím slepíte k sobě, přimáčknete k ovoci a knedlík upevníte.

Vařte v osolené vodě stejně jako tvarohové knedlíky do chvíle, až vyplavou. 

Čím posypat knedlíky a s čím je podávat?

Knedlíky podávajte sypané moučkovým cukrem a mletou skořicí, opečenou strouhankou, grankem, strouhaným tvrdým tvarohem, perníkem nebo mletým mákem. Polévejte rozpuštěným máslem a podávejte k obědu, večeři nebo jako dezert.

Ke knedlíkům se skvěle hodí také zakysaná smetana ochucená cukrem, ovocem nebo vanilkou, případně stejně ochucený měkký tvaroh. Nikdy nešlápnete vedle ani s ovocným přelivem.

Sdílet článek

Ovocné knedlíky Sladká jídla Česká kuchyně Česká klasika Úroda ze zahrady

Související články