Nová registrace Zapomenuté heslo

Konec zašlým formičkám na cukroví! Jak je vyčistit od rzi a mastnoty: Triky s colou, sodou a kypřicím práškem

16. 11. 2025
shutterstock_1851198349.jpg
Shutterstock

Aby vánoční cukroví bylo dokonalé, potřebujete nejen skvělý recept, ale i čisté pomůcky. Správná péče o formičky a vykrajovátka přitom není žádná věda. S pomocí několika běžných domácích prostředků a osvědčených postupů zajistíte, že vaše poklady na pečení budou zářit čistotou a vydrží vám po mnoho sezon.

Vánoční pečení cukroví je pro mnoho českých domácností jedním z nejočekávanějších předvánočních rituálů. Každý rok na začátku adventu otevíráme krabice plné formiček a vykrajovátek, které často pamatují celé generace a nesou v sobě nespočet vzpomínek. Aby i letošní Vánoce voněly skořicí a vanilkou a vše proběhlo bez zádrhelů, je potřeba těmto malým pomocníkům dopřát správnou péči. Pojďme se podívat, jak je správně vyčistit a připravit na jejich velkou chvíli.

Jak na zářivě čisté kovové formičky krok za krokem

V dnešní době, kdy seženete formičky a vykrajovátka vyrobené z různých materiálů, je potřeba rozlišit, jak se o ně starat. Pokud hledáte nějaký materiál, který údržbu nepotřebuje, zklameme vás – o všechny je potřeba pečovat.

Údržba kovových formiček bývá považována za tu nejnáročnější, ale nemusí to být pravda. Stačí jen dodržet určitá pravidla.

Po každém pečení nejprve odstraňte z formiček všechny zbytky těsta a větší nečistoty, ideálně použijte měkký kartáček nebo houbičku. Na silnější usazeniny, mastnotu a případnou rez si připravte jednoduchou, ale účinnou lázeň. Na výběr máte hned z několika možností.

  • Citron a sůl nebo jedlá soda: Smíchejte citronovou šťávu se solí nebo jedlou sodou tak, abyste vytvořili kašičku – tu naneste na znečištěný povrch a nechejte chvíli působit. Poté formičky či vykrajovátka omyjte a dočistěte dle potřeby.
  • Kypřicí prášek: Do hrnce nalijte vodu, nasypejte do ní 2 balíčky kypřicího prášku a nechejte ho zcela rozpustit. Poté do lázně vložte formičky, hrnec dejte na sporák a vodu přiveďte k varu. Vařte na mírném plameni cca 20 minut. Vodu opatrně slijte, formičky osušte (nebo dejte doschnout na plech například na topení). Kromě kypřicího prášku můžete použít také ocet nebo jedlou sodu.
  • Coca-cola: Formičky dejte do misky, zalijte je dostatečným množstvím coca-coly tak, aby byly plně ponořené, a nechejte je namáčet několik hodin (ideálně přes noc). Následně formičky omyjte a pečlivě osušte.
  • Syrová brambora: Velkým pomocníkem při odstranění rzi ze starých formiček je syrová oloupaná brambora. Pracujte s ní podobně jako s houbičkou a po ošetření povrchů formiček či vykrajovátek je opláchněte vodou a nechejte pořádně vyschnout.

Pozor! U hliníku si dejte pozor také na příliš dlouhé namáčení, protože může reagovat s kyselinami i saponáty.

Čemu se při čištění kovových formiček rozhodně vyhnout

Velkou chybou, které se můžete dopustit, je dávat formičky do myčky. Agresivní mycí prostředky a vysoké teploty mohou způsobit korozi, ztrátu lesku nebo matnění povrchu, což platí obzvláště pro starší kusy. Stejně tak se vyhněte drátěnkám a hrubým abrazivním čističům, které mohou nenávratně poškrábat povrch a zkrátit životnost.

  • TIP: Pokud potřebujete očistit formičky z nerezové oceli, můžete využít zubní pastu – naneste ji na kartáček a postupuje stejně jako u čištění zubů. Univerzální je také kašička ze saponátu a sody, tou dostanete dolů snad všechno.

Všechny metody vždy zkoušejte nejdřív na jedné formičce daného druhu – pokud by jim zrovna tento postup neseděl, není rozumné zničit si rovnou všechny.

Péče o složité tvary a extra odolné nečistoty

Pokud mají vaše formičky složitý tvar s drobnými otvory, reliéfy nebo mřížkami, bude to chtít trochu více trpělivosti. Na taková místa se skvěle hodí jemný kartáček nebo vatová tyčinka. S jejich pomocí se dostanete do všech záhybů a dokonale je vyčistíte.

Tajemství dlouhé životnosti: Správné skladování

Aby vám formičky a vykrajovátka sloužily co nejdéle, věnujte pozornost jejich uskladnění. Vždy je ukládejte až poté, co jsou dokonale suché. Ideálním místem je suchá krabice nebo papírový sáček.

  • TIP: Chcete-li povrch chránit ještě lépe, můžete formičky po usušení lehce potřít kapkou rostlinného oleje.

A tip na závěr? Také nové formičky a vykrajovátka je dobré před prvním použitím pořádně umýt, mohou totiž obsahovat nejen nečistoty, ale také zbytky látek z výrobního procesu, které by mohly přejít do těsta. Použijte jemný mycí prostředek a formičky řádně opláchněte. Můžete je také rozložit na plech a na 5 minut péct v troubě předehřáté na 200 °C. Poté je nechejte vychladnout a vymažte rozehřátým 100% tukem, který bude působit jako ochranný filtr.

Zdroj: Apetitonline

Sdílet článek

Formičky Kovové formičky Vykrajovátka Vykrajovátka na cukroví Jak na to

Související články