2022/3

2022/3
Březnový Apetit vychází už 17. 2. a přináší do našich kuchyní tolik potřebný závan jara.
Pusťte si s novým Apetitem do kuchyně všechny barvy duhy, vrhněte se s námi do experimentů s vodním kefírem a dalšími fermentovanými lahůdkami nebo díky našim fazolovým receptům konečně zařaďte do jídelníčku více luštěnin. Prospějete tak svému zdraví a ještě si neskutečně pochutnáte.
Pro inspiraci jsme si tentokrát odskočili k našim východním sousedům na Slovensko – vyzkoušejte brynzové pirohy, krémový demikát, kološvárské zelí a další poklady slovenské kuchyně. A pokud je vám bližší západní kuchyně, můžete s námi uspořádat stylový čaj o páté.
Slavit budeme také MDŽ prostřednictvím receptů od významných žen české gastronomie – řeznice Zity Švihelové, odbornice na výživu Karolíny Fourové, cukrářky Šárky Divácké, členky juniorského Národního týmu kuchařů Hanky Budkové a vítězky soutěže MasterChef Česko 2021 Besky.
Důležitým tématem bude také hospodárné vaření a skromné jídlo, jemuž jsme dokonce věnovali novou rubriku. Doufáme, že vás snadno přesvědčí, že skromné neznamená chudé a i s minimem prostředků se dá připravit výživné, zábavné a hlavně chuťově výborné jídlo. Věříme, že na stránkách březnového Apetitu najdete spoustu nových nápadů.
Apetit, napsáno s chutí.

Arroz con leche čili mléčná rýže

Crêpes Suzette

Švédský bílý glögg

Rolky z listového těsta s mletým krůtím masem

Limetovo-kokosové tartaletky

Borůvkové scones

Banánové minichlebíčky s mléčným karamelem

,Ombré‘ dort s kořením chai, kávou a čokoládou

Sendviče s vajíčkovou pomazánkou po japonsku

Grapefruitovo-klementinkový prolévaný obrácený koláč

Kuře s batáty & kadeřávkový salát s misem a granátovým jablkem

Losos s limetou, pistáciemi a zelenou zeleninou

Krájený steak na zelném salátu s mrkví a řepou

Hráškové rizoto s krabem

Salát s řepou, citrusy a kozím sýrem

Vodní kefír s citronem a zázvorem

Základní vodní kefír

Perský věnec s kokosem, mrkví a fazolemi cannellini

Omáčka (mole) s černými fazolemi

Vepřová líčka dušená s fazolemi, pastinákem a hruškami

Sekaná z černých fazolí s avokádovou pomazánkou

Ryba s fazolemi z jedné pánve

Fazole vařené ve vývaru doladěné smetanou

Hovězí krk na paprice

Hummus z červené řepy s plackami rotti

Kuřecí supreme s bramborovými noky a omáčkou allemande

Dort staročeský kuba s hříbky a švestkami

Brambory na způsob strapaček

Placičky z loupaného munga s vepřovým

Panádlová polévka

Cikánská v žemli

Fazolkový paprikáš & halušky

Brynzové pirohy

Skládané zapečené tortilly

Kuře s knedlíkovou nádivkou

Ořechovník

Kološvárské zelí

Demikát a stískance
