Nová registrace Zapomenuté heslo

Zimní menu po lyžování: Vydatná alpská jídla, která musíte ochutnat

14. 1. 2025
Alpská kuchyně
Shutterstock

Představte si, že sjíždíte zasněžené svahy a po celodenním lyžování se vracíte do tepla horské chaty. Po dni plném adrenalinu není nic lepšího než talíř vydatného jídla, které vás nejen zasytí, ale i zahřeje na duši. Ať už jste na horách, nebo doma u kamen, stačí pár jednoduchých surovin a atmosféra zasněžených hor se přenese i k vám domů – i když lyže necháte v koutě!

Každá alpská země má svůj vlastní způsob, jak vás po lyžování rozmazlit. V Rakousku vás pohostí knedlíčkovou polévkou a špekovými knedlíky, ve Švýcarsku se nevyhnete sýrovému fondue nebo raclette. Itálie zase sází na těstoviny a risotto plné intenzivních chutí, zatímco ve Francii si pochutnáte na bohatých gratinovaných pokrmech. Který pokrm byste neměli vynechat?

Rakousko: Kaiserschmarrn – sladká císařská pochoutka

Když se řekne Rakousko, po lyžování nesmí chybět Kaiserschmarrn, císařský trhanec. Tohle nadýchané, sladké těsto, opékané na pánvi a podávané s moučkovým cukrem, povidly nebo jablečným kompotem, si zamilujete na první sousto.

  • Legenda praví, že toto jídlo vzniklo omylem, když císařskému kuchaři nevyšel palačinkový dezert – a my jsme za to rádi!

Císařský trhanec s brusinkovou zavařeninou

Císařský trhanec s brusinkovou zavařeninou

< 20 min
4(131x)
Přečíst recept

Švýcarsko: Fondue – sýr, který spojuje

Ve Švýcarsku je po lyžování téměř povinností dopřát si horké sýrové fondue. Krémová směs sýrů Gruyère a Emmental, zjemněná bílým vínem a provoněná česnekem, je víc než jen jídlo – je to rituál.

  • Stačí nakrájet čerstvý chléb, napíchnout ho na vidličku a ponořit do horkého, lahodně táhnoucího se sýra. Fondue je skvělý způsob, jak si s rodinou nebo přáteli užít společný zimní večer.

Sýrové fondue s hruškovicí

Sýrové fondue s hruškovicí

< 45 min
4.5(14x)
Přečíst recept

Francie: Tartiflette – vydatný gratinovaný pokrm

Francouzské Alpy vás lákají na Tartiflette – sytý zapékaný pokrm, ve kterém se snoubí brambory, krémová smetana, sýr Reblochon a křupavá slanina. Tento tradiční recept pochází z malebného Savojska a na horách je nepostradatelnou klasikou.

  • Krémová textura, bohatá sýrová vůně a vydatnost tohoto jídla vás zahřejí po dni stráveném na svahu a přenesou vás přímo do horské chaty s praskajícím ohněm v krbu. Nejste milovníci výrazných sýrů? Připravte si jemné gratinované brambory podle našeho receptu.

Tradiční tartiflette se sýrem reblochon

Tradiční tartiflette se sýrem reblochon

< 45 min
3.6(50x)
Přečíst recept

Itálie: Polenta  – chuť Dolomit na vašem talíři

Italská polenta je dokonalým spojením jednoduchosti a lahodné chuti. Hustá kaše z kukuřičné mouky je po dni na svahu ideální volbou – zasytí, zahřeje a pohladí chuťové pohárky. Nejlépe chutná s masovým ragú, ale na své si přijdou i vegetariáni ve verzi s restovanými houbami na másle a jemnými hoblinkami parmazánu, které celému pokrmu dodají nezaměnitelný italský šmrnc.

Masové ragú s polentou

Masové ragú s polentou

< 60 min
4.5(15x)
Přečíst recept

Ať už sjíždíte zasněžené svahy v Alpách, nebo stavíte sněhuláka za domem, jedno je jisté – po zimních radovánkách chutná jídlo nejlépe. Vyzkoušejte některý z těchto receptů, pusťte si praskání ohně (alespoň na YouTube) a vytvořte si doma zimní atmosféru jako na horské chatě. Alpská pohoda na talíři je na dosah!

Zdroj: Novinky, Wikipedia, Apetit

Sdílet článek

Zimní zelenina Rakouská kuchyně Švýcarsko Italská kuchyně Francouzská kuchyně

Související články