Nová registrace Zapomenuté heslo

Teplé zimní saláty: Inspirace na každý den v týdnu a tipy, jak je ještě vylepšit

27. 1. 2025
Salát z čočky, dýně a kapustiček
Ella Olsson, Unsplash

Když venku mrzne, studený salát vás nezahřeje. Dejte šanci teplým salátům: v hlavní roli dýně, řepa, čekanka nebo polníček. V kombinaci s grilovaným sýrem nebo šťavnatým kouskem masa zasytí a potěší i zaryté odpůrce zeleniny. Stačí si vybrat recept, máme jich pro vás hned sedm!

Teplé saláty mají všechno, co od zimního jídla očekáváte – zahřejí a jsou plné sezónních surovin. Připravit je můžete pokaždé jinak: základem je často pečená nebo grilovaná zelenina, kterou můžete doplnit čerstvými saláty, ořechy, sýrem nebo masem.

Inspirace na teplé saláty pro každý den

Teplé saláty jsou dokonalým způsobem, jak si pochutnat na zdravém a sezónním jídle. Ať už sáhnete po pečené zelenině, listovém základu, nebo sýru: vyberte si recept podle chuti a dopřejte si tu nejlepší zimní pohodu na talíři!

Teplý dýňovo-čočkový salát

Pečená dýně je zimní klasika! Když k ní přidáte zelenou čočku a jemně nakyslou zálivku, máte na talíři dokonalý salát, který si vychutnáte na oběd i večeři. Pokud jej chcete dotáhnout k dokonalosti, přidejte rozpékaný camembert.

Teplý dýňovo-čočkový salát

< 60 min
4.8(11x)
Přečíst recept

Zimní salát se zálivkou z podmáslí

Nahořklá čekanka, sladké jablko, křupavé vlašské ořechy a zálivka z podmáslí, která vše krásně propojí. Dokonalá kombinace surovin pro zimní salát, co říkáte? Na závěr jej zasypte nakrájenou vyzrálou goudou a přikusujte bylinkovou bagetu. No může zima chutnat lépe?

Zimní salát se zálivkou z podmáslí

Zimní salát se zálivkou z podmáslí

< 20 min
5(5x)
Přečíst recept

Kadeřávkovo-řepný salát s fetou

Kadeřávek je zimní stálice plná vitamínů a skvěle ladí s pečenou řepou a slanou fetou. Zálivka z koření a medu dodá jemné nasládlé i pikantní tóny. Tento salát je zkrátka ideální jídlo, které vás postaví na nohy

Kadeřávkovo-řepný salát s fetou

Kadeřávkovo-řepný salát s fetou

< 20 min
4.7(7x)
Přečíst recept

Teplý salát ve stylu Niçoise

Salát Niçoise se těší oblibě především v letních měsících: vejce, brambory, zelené fazolky a kousky tuňáka jsou stálicí mnoha restaurací i domácích kuchyní. Zimní verze klasického francouzského salátu ovšem také stojí za povšimnutí. Servírujte jej jako plnohodnotné jídlo se skleničkou bílého vína.

Teplý salát ve stylu Niçoise

Teplý salát ve stylu Niçoise

< 60 min
4.7(23x)
Přečíst recept

Salát z pečené mrkve, červené cibule a fenyklu

Sladké pečené mrkve, jemná anýzová chuť fenyklu a pikantní červené cibule tvoří harmonickou kombinaci, kterou si nemůžete nechat ujít. Přemýšlíte, čím salát doplnit? Vepřová panenka grilovaná ve slanině mu bude skvělou společnicí.

Salát z pečené mrkve, červené cibule a fenyklu

Salát z pečené mrkve, červené cibule a fenyklu

< 20 min
4.2(22x)
Přečíst recept

Puttanesca salát ze žlutých paprik

Žluté papriky, kapary, ančovičky a olivy – italská inspirace v teplé úpravě. Tento salát je jako stvořený pro milovníky středomořských chutí. Podávat jej můžete samostatně například s česnekovým pizza chlebem nebo doplněný o grilované kousky pečeného kuřete. Výborný bude v obou případech.

Teplý salát à la puttanesca ze žlutých paprik

< 30 min
4.5(8x)
Přečíst recept

Teplý salát s chorizem, avokádem a fetou

Pikantní chorizo a krémové avokádo si spolu dokonale rozumí a aby byl salát zajímavější, přidejte k němu opečenou bagetu nebo ho zasypte domácími krutony. Pokud chcete zůstat věrní španělskému stylu, zkuste křupavé tortillové chipsy: stačí tortillu nakrájet na trojúhelníčky a opéct v troubě nebo na pánvi - bude to fiesta na talíři!

Teplý salát s chorizem, avokádem a fetou

Teplý salát s chorizem, avokádem a fetou

< 20 min
3.8(8x)
Přečíst recept

Jak ještě vylepšit teplé saláty?

  • Přidejte bílkoviny: Grilovaný sýr (kozí, feta, halloumi) nebo kousek masa (kuře, losos, krevety) udělají salát plnohodnotným hlavním jídlem.
  • Zaměřte se na zálivku: Sladkokyselá chuť balsamica, hořčice, citronu nebo medu dokonale podtrhne pečenou zeleninu.
  • Ořechy, semínka nebo krutony dodají salátu texturu. Dopřejte ořechům péči a opražte je před podáváním na pánvi, odmění se vám nejen výraznějším křupnutím, ale i chutí.
  • Čerstvé saláty: Polníček, čekanka nebo kadeřávek v kombinaci s teplou zeleninou jsou variace se kterými nešlápnete vedle.

Zdroj: Apetit 

Sdílet článek

Zimní zelenina Zeleninový salát

Související články