Nápoj, který zahřeje na těle i duši, který skvěle ladí ke koledám, vánočním filmům i pečení cukroví, který neodmyslitelně patří k vánočním večírkům a posezením... Ano, řeč je samozřejmě o svařáku. O horkém nápoji, který si zaslouží pečlivou přípravu a velmi mu sluší nejrůznější moderní úpravy. My jsme se inspirovali u našeho oblíbence Pavla Berkyho a o doporučení jsme požádali i ženu z nejzasvěcenějších, národní sommelierku Kláru Kollárovou.
Jsou pokrmy a nápoje, jejichž přípravu máme za jednoduchou, na čemž není nic špatného, i když je to často omyl (příkladem budiž třeba míchaná vajíčka). A někdy máme bohužel také pocit, že postup jejich přípravy je daný a neměnný, což je škoda. A zde budiž příkladem takový svařák, o kterém si mnozí myslí, že „stačí“ ohřát dobré víno, přidat nějaké to koření, možná trochu dosladit a můžete rozlévat. A co když vám řekneme, že můžete povýšit svařák na luxusní pití a nebude vás to stát žádnou velkou námahu, jen mu věnujete trochu péče, kterou si ostatně zaslouží?
My jsme oslovili odbornici na víno, národní sommelierku Kláru Kollárovou, a vyhlášeného kuchaře a gurmána Pavla Berkyho.
Svařák ze sangrie a brandy podle Berkyho
„Svařák ze sangrie a brandy miluji, protože v něm najdete to, co mám v kuchyni nejradši: vrstvení chutí. Sangria už sama v sobě nese ovoce, koření a lehkost. Když ji spojím s kvalitní brandy, všechno se prohloubí a ‚obyčejný‘ svařák rázem dostane úplně jiný charakter. Je to rychlé, voňavé a chuťově mnohem komplexnější než klasika. Prostě svařák, který má styl,“ říká Pavel Berky, kterého jsme o recept požádali.
Suroviny: 500 ml sangrie, 80 ml brandy, 2 polévkové lžíce cukru krupice, 1 pomeranč, 10 hřebíčků, 1 svitek skořice, mletá skořice, muškátový oříšek
Postup
- Do menšího rendlíku dejte cukr, hřebíček, celou skořici, špetku mleté skořice a špetku nastrouhaného muškátového oříšku. Celou směs promíchejte a nechte zkaramelizovat.
- Poté přidejte brandy, šťávu z jednoho pomeranče a nakonec zalijte sangrií. Vše přiveďte k varu a jakmile se objeví první bublinky, odstavte z plotny. Pokud máte rádi výraznější chuť koření, můžete nechat probublávat dalších pár minut na mírném plameni, ale pozor, ať se neodpaří všechen alkohol!
Servírování: Pro jemnější chuť si můžete svařák přecedit, a poté do skleniček přidat plátek pomeranče, jablka či lesního ovoce, skvěle se hodí např. ostružina. Svařák si nejlépe vychutnáte hned po dovaření.
Svařák 3krát jinak podle sommelierky
Jak si vychutnat svařák stylově, kreativně, zkrátka přesně tak, jak to máte nejraději? Národní sommelierka Klára Kollárová ukazuje, že svařené víno není jen chutný hřejivý nápoj, ale může být i malým gurmánským zážitkem.
„Dobré víno je absolutním základem každého svařáku. Jen tak si zachová jedinečnou chuť i charakter,“ připomíná Klára. A dodává: „Nebojte se experimentovat – tuzemská vína, růžové variace nebo kapka portského dokážou vykouzlit úplně nové chuťové světy,“ radí. Věřte, že do zcela nových chuťových dimenzí vás vezmou svařáky podle jejích receptů a doporučení. Ať už zvolíte svěží bílý, jemný růžový nebo luxusní červený s portským, jedno je jisté: takový svařák zahřeje nejen tělo, ale i duši. Navíc podpoříte lokální vinaře z Moravy a Čech.
Svařák z bílého vína s citronovou trávou a zázvorem
„Bílé víno je pro přípravu svařáku přehlížené a je to škoda! S trochou fantazie vytvoříte pitelný a svěží svařák,“ doporučuje Klára Kollárová.
Ingredience: 750 ml bílého vína (např. Muškát moravský), 4 hřebíčky, 2 stébla citronové trávy, 3 plátky čerstvého zázvoru, 1 lžíce medu
Postup:
- Víno zahřejte na mírném výkonu společně s hřebíčkem, citronovou trávou a zázvorem. Nikdy nepřivádějte k varu.
- Med přidejte těsně před podáváním.
- „Citronová tráva a zázvor dodají vínu svěží a pikantní tón, který se skvěle hodí k bílému vínu,“ vysvětluje sommelierka.
Jemný růžový svařák s grepem a tymiánem
„Růžové víno nabízí jemnější chuť a skvěle se kombinuje s ovocem a bylinkami,“ říká k receptu Kollárová.
Ingredience: 750 ml růžového vína, 1 grep na plátky, 1 jablko na kostičky, 1 snítka tymiánu, 1 lžička sušených brusinek, špetka červeného pepře
Postup:
- Víno zahřejte společně s grepem, jablkem a tymiánem.
- Sušené brusinky přidejte těsně před podáváním. Na závěr dochuťte špetkou červeného pepře.
- „Tento svařák je svěží a elegantní – ideální pro zimní večery,“ doporučuje Klára.
Luxusní svařák z červeného vína s portským a rozmarýnem
„Kapka portského přidá svařáku hloubku a skvěle se kombinuje s výraznějším kořením,“ doplňuje Klára Kollárová.
Ingredience: 750 ml suchého červeného vína (např. Cabernet Sauvignon), 100 ml portského vína, klasické koření na svařák – badyán, hřebíček, skořice, cukr na cukrový rozvar, 1 snítka rozmarýnu, sušené švestky dle počtu osob
Postup:
- V malém množství vody a cukru nejdříve povařte klasické koření na svařák (badyán, hřebíček a skořice), aby se chutě rozvinuly.
- Poté zahřejte červené víno s portským a přidejte rozvar dle chuti. Do směsi vložte rozmarýn, ten víno krásně ovoní. Sušené švestky přidejte na závěr.
- „Tento svařák je ideální pro slavnostní příležitosti, kdy chcete něčím překvapit,“ doporučuje sommelierka.
Zdroje: Apetit, Pavelberky.com, Vinarskecentrum.cz