Nová registrace Zapomenuté heslo

Gastromapa Česka: Restaurace, které Michelinu (zatím) unikly! Salabka, El Camino Tapas nebo šumavský Nebespán stojí za návštěvu

17. 12. 2025
Restaurace Salabka
Apetit, se souhlasem všech osob na fotografii

Česká republika si může letos připsat jedno obrovské gastro prvenství: Michelin vydal prvního celorepublikového průvodce. Na výsledky se čekalo nedočkavě a to, že bylo hvězdou oceněno hned devět podniků, je obrovský úspěch. Na všechny se nedostalo a podle nás si hned několik restaurací zaslouží víc než zmínku, tak se na ně pojďme nyní podívat.

Konečně máme Michelin Guide a rozhodně se v něm neskví jen pražské a proslulé podniky. Ocenění si 11. prosince odneslo i několik regionálních podniků. Některé podniky si ocenění sice neodnesly, ale byly zařazeny do Bib Gourmand nebo mezi tzv. Selected Restaurants a jsou tedy v průvodci uvedeny. Na jiné, ač vyhlášené a ambiciózní, se letos nedostalo. Výsledky samozřejmě vzbudily emoce, ale to se dalo čekat. 

My jsme s hvězdnou sestavou velmi spokojeni, ale rádi bychom vyzdvihli i ty podniky, které si dlouhodobě drží skvělou úroveň a vám tak dali další tipy, kdo by neměl vaší pozornosti uniknout.

Salabka

Restaurace Salabka v pražské Tróji si pod vedením šéfkuchaře Petra Kunce dlouhodobě drží skvělou úroveň a kvalitu a mnozí si byli jistí, že je zde velká šance minimálně na jednu hvězdu. „Když se podíváte na jeho prezentaci, na plating, kdy ta jídla vypadají nádherně, když si přečtete recenze, které ji mnohdy řadí mezi nejlepší v republice, tak je s podivem, že Salabka na hvězdu nedosáhla. Očekávání tam rozhodně byla,“ říká Tomáš Jilík, autor aplikace Tom's Gastro Guide a zakladatel facebookové skupiny Jídlo & gastrononomie, který za posledních deset let navštívil asi 60 michelinských restaurací.

Fine dining v Salabce je spojením světové gastronomie, poctivých českých surovin a vína z vlastních vinic, které tu rostou od 13. století. Degustační menu se mění čtyřikrát ročně a každé sousto má svůj příběh – od lokálních farmářů až po talíř, který hosté vidí před sebou. Petr Kunc se drží tří pravidel: jídlo, servis, atmosféra. A ač si splnil dávný sen a Salabka je mezi restauracemi, které Michelin Guide doporučuje, míří výš. A my držíme palce.

El Camino Tapas

El Camino je restaurace, která se zaměřuje na španělskou gastronomii a kraluje jí David Böhm se svým týmem. A i tento podnik si podle mnohých zasloužil pozornost Michelinu. Navíc David Böhm odvádí skvělou práci, i co se týče servisu. „V Praze asi není podnik, kde by se vám dostalo lepšího servisu, protože David jako majitel je každý večer na place, je to absolutní persona, má charisma, za hosty chodí, věnuje se jim, baví se s nimi. El Camino je za mě úplně fantastické a gastronomie v jejich podání absolutní pecka,“ říká Tomáš Jilík.

David Böhm začal svou gastronomickou dráhu v Mariánských Lázních v hotelu Bohemia. Jeho cesta vedla pak přes severní Itálii a Anglii do vesnické fiesty v zapadlém koutě západního Španělska, a protože mu Španělsko učarovalo, přenesl ho nakonec do Česka. 

Terasa U Zlaté studně

Další špičkovou restaurací je pražská Terasa U Zlaté studně, kde je šéfkuchařem Lukáš Hlaváček. „Mladý kluk, který vařil ve světě v michelinských restauracích, z nichž kalifornská The Restaurant at Meadowood měla dokonce tři hvězdy. Je to špičkový kuchař, který dělá svoji práci na úrovni," vysvětluje Tomáš Jilík. 

Lukáš Hlaváček začínal pod vedením Romane Pauluse a jeho šéfkuchařským krédem je, že stačí mít na talíři jenom pár surovin. „Žádné chipsy, gely, bublinky, prachy. Nejdůležitější je jenom chuť a surovina. Prostě se nebát dát na talíř tři položky, ale skvěle udělané,“ řekl pro Gault&Millau.

tāst

Malá restaurace tāst ve Šporkově ulici na Malé Straně byla otevřena před třemi lety, a ač je umístěna přímo v turistickém centru, našla si pevné místo v srdci českých gurmánů. V michelinském průvodci jej ještě nemá, ale věříme, že je to hudba blízké budoucnosti.

„Mirek Vykysalý s Martou Spurnou patří mezi elitu. A to, co v tāst předvádí, je pecka. V okamžiku, kdy chcete mít nádherný večer, dát si fantastické jídlo a super víno, navíc za dobré peníze a užít si skvělý servis, je to dokonalá volba. Za mě skrytý poklad v Praze,“ nadšeně doporučuje Tomáš Jilík.

Rodiče Marty Spurné vlastní hotel Embassy v Karlových Varech a hotelový lobby bar byl vždycky jako prodloužený rodinný obývák, kde si s hosty povídali, řekla pro Forbes. A i ona je mezi svými hosty prakticky neustále, je součástí intimní atmosféry. Menu se pak pravidelně mění, reaguje na sezonu a nenajdete v něm jídla komplikovaná. Je to zkrátka dobré jídlo za dostupné ceny, v co nejlepší kvalitě.

Mimopražské tipy na skvělé restaurace

  • Nebespán v Kašperských horách. Šéfkuchař Mikaël Rassineux získal ocenění Zlatý zahraniční kuchař. 
  • MG restaurace u Mladé Boleslavi vévodí šéfkuchař Miroslav Grusz.
  • Restaurace Sejkora v Janských Lázních, kde je hlavou konceptu uznávaný šéfkuchař Tomáš Levý s partnerkou Klárou. 

Zdroj: Apetit, Forbes.cz, Guide.michelin.cz, Gault-Millau.cz, webové stránky restaurací

Doporučujeme článek s videem

Jako u babičky: Restaurace Babiččina zahrada si zakládá na české kuchyni a útulném interiéru

Sdílet článek

Michelinské restaurace Michelinská restaurace Michelin Guide

Související články