Nová registrace Zapomenuté heslo

David šel z michelinského podniku na rodičovskou, po těžkých chvílích otevřel s manželkou Obžerstvení u kostela

25. 8. 2025
Manželé David a Aneta Jiráskovi, majitelé Obžerstvení u kostela.jpg
Obžerstvení u kostela
Obžerstvení u kostela Obžerstvení u kostela Vizualizace budoucí podoby Obžerstvení u kostela Dalších
5 fotek

V nenápadné vesnici Dolany u Hlinců na hranici středočeského a plzeňského kraje stojí starý románský kostel – místo, kde se od nepaměti proplétala víra s láskou. A děje se tak i dnes. Jen pár kroků od něj totiž vzniklo bistro Obžerstvení u kostela, kde se snoubí poctivé jídlo, silný lidský příběh a upřímná radost ze života.

„No to je krása, no to je příběh, no to je vlajka,“ napsal herec a food influencer Lukáš Hejlík o tomto bistru a málokdo by to vystihl lépe. Návštěva Obžerstvení u kostela není jen zastávkou na jídlo, ale zážitkem z magického místa.

Podívejte se na video z naší návštěvy Obžerstvení u kostela

Kostel jako svědek času

Kostel sv. Petra a Pavla v Dolanech u Hlinců, u něhož se stánek nachází, není jen orientačním bodem. Je to pamětník. Jeho základy sahají do doby románské, tedy do 10.–12. století, kdy zde stála svatyně s pohřebištěm, z níž vyrostl románský kostelík. Ten byl později přestavěn v raně gotickém stylu a dnes patří mezi nejstarší kostely v Čechách. Jedná se o kulturní památku, která zahrnuje zaniklou středověkou osadu Dolany s tvrzí a kostelem, který jako jediný přežil poslední křížovou výpravu. A právě v jeho stínu se píše další kapitola – tentokrát kulinární.

Od michelinské hvězdy k lučnímu gastro snu

Za Obžerstvením stojí manželé David a Aneta Jiráskovi – partneři v životě i v kuchyni. Jejich cesta sem však nebyla rovná. David, vyučený kuchař, působil v michelinské restauraci La Degustation Bohême Bourgeoise v Praze. „Byla to skvělá zkušenost, ale táhlo mě to zpět – za rodinou, za přírodou, za klidem mých rodných Hlinců,“ přiznává.

Když jeho žena Aneta vážně onemocněla, rozhodl se převzít rodičovskou dovolenou. Společně čelili těžkým chvílím, které nakonec přetavili v něco krásného.
„Přes zimu jsme dali dohromady stánek a vymysleli koncept, který by odpovídal tomu, co máme rádi – poctivé a originální jídlo z čerstvých surovin, domácí dezerty, skvělou kávu a to vše na krásném místě určeném k setkávání s lidmi,“ říká Aneta.

Název Obžerstvení tak není jen ironickou narážkou, ale manifestem požitkářství v tom nejlepším slova smyslu.

Luční street food s duší

Nabídka jídel je prozatím stálá, dolaďovaná sezonně čerstvými bylinkami a jedlými květy. Mezi oblíbená jídla patří zapečený chleba se sýrem, marinovanou cibulkou a pestem z medvědího česneku, pepřenky z kapra nebo tortilla s trhaným kuřecím. Sladkým hitem je mrkvový dort a oblíbený Míša dezert, ke kterému si můžete dát domácí limonádu nebo kávu s výhledem na kostel.

„Jídlo je radost. Využíváme lokální suroviny, bylinky, jedlé květy a snažíme se, aby hostům nejen chutnalo, ale i lahodilo oku. Vše co lze, si připravujeme od základů sami,“ dodává David, který si zakládá na čistotě a preciznosti.

Je to znát – od pečlivě upravené louky až po aranžmá každého jídla. A Aneta? „Jsem upovídaná, ráda se bavím s lidmi. Bistro je pro mě i o komunitě, o lidech, kteří se vrací a tvoří Obžerstvení společně s námi.“

Co bude dál?

Sezóna 2025 je pro Obžerstvení poslední v současné podobě. Foodtruck, který doteď stačil, už přerostli. Na louce tak pomalu roste nový prostor – větší, pohodlnější, ale se stejným duchem. „Chceme zachovat atmosféru tohoto krásného místa a zároveň se posunout dál a být schopni vyhovět potřebám všech návštěvníků od vodáků a cyklistů přes gastrovýletníky až po svatby a oslavy, kterým s radostí chystáme svatební obžerstvení. To vše s ohledem na jedinečnou atmosféru a historii tohoto místa a krásné památky, která se zde nachází.“

Sdílet článek

Letní tipy Restaurace Tip na výlet Na cestách Bistro Středověká architektura Česká kuchyně Regionální suroviny Street food Dezerty Káva Mrkvový dort Sladká jídla Komunita

Související články