V nenápadné vesnici Dolany u Hlinců na hranici středočeského a plzeňského kraje stojí starý románský kostel – místo, kde se od nepaměti proplétala víra s láskou. A děje se tak i dnes. Jen pár kroků od něj totiž vzniklo bistro Obžerstvení u kostela, kde se snoubí poctivé jídlo, silný lidský příběh a upřímná radost ze života.
„No to je krása, no to je příběh, no to je vlajka,“ napsal herec a food influencer Lukáš Hejlík o tomto bistru a málokdo by to vystihl lépe. Návštěva Obžerstvení u kostela není jen zastávkou na jídlo, ale zážitkem z magického místa.
Podívejte se na video z naší návštěvy Obžerstvení u kostela
Kostel jako svědek času
Kostel sv. Petra a Pavla v Dolanech u Hlinců, u něhož se stánek nachází, není jen orientačním bodem. Je to pamětník. Jeho základy sahají do doby románské, tedy do 10.–12. století, kdy zde stála svatyně s pohřebištěm, z níž vyrostl románský kostelík. Ten byl později přestavěn v raně gotickém stylu a dnes patří mezi nejstarší kostely v Čechách. Jedná se o kulturní památku, která zahrnuje zaniklou středověkou osadu Dolany s tvrzí a kostelem, který jako jediný přežil poslední křížovou výpravu. A právě v jeho stínu se píše další kapitola – tentokrát kulinární.
Od michelinské hvězdy k lučnímu gastro snu
Za Obžerstvením stojí manželé David a Aneta Jiráskovi – partneři v životě i v kuchyni. Jejich cesta sem však nebyla rovná. David, vyučený kuchař, působil v michelinské restauraci La Degustation Bohême Bourgeoise v Praze. „Byla to skvělá zkušenost, ale táhlo mě to zpět – za rodinou, za přírodou, za klidem mých rodných Hlinců,“ přiznává.
Když jeho žena Aneta vážně onemocněla, rozhodl se převzít rodičovskou dovolenou. Společně čelili těžkým chvílím, které nakonec přetavili v něco krásného.
„Přes zimu jsme dali dohromady stánek a vymysleli koncept, který by odpovídal tomu, co máme rádi – poctivé a originální jídlo z čerstvých surovin, domácí dezerty, skvělou kávu a to vše na krásném místě určeném k setkávání s lidmi,“ říká Aneta.
Název Obžerstvení tak není jen ironickou narážkou, ale manifestem požitkářství v tom nejlepším slova smyslu.
Luční street food s duší
Nabídka jídel je prozatím stálá, dolaďovaná sezonně čerstvými bylinkami a jedlými květy. Mezi oblíbená jídla patří zapečený chleba se sýrem, marinovanou cibulkou a pestem z medvědího česneku, pepřenky z kapra nebo tortilla s trhaným kuřecím. Sladkým hitem je mrkvový dort a oblíbený Míša dezert, ke kterému si můžete dát domácí limonádu nebo kávu s výhledem na kostel.
„Jídlo je radost. Využíváme lokální suroviny, bylinky, jedlé květy a snažíme se, aby hostům nejen chutnalo, ale i lahodilo oku. Vše co lze, si připravujeme od základů sami,“ dodává David, který si zakládá na čistotě a preciznosti.
Je to znát – od pečlivě upravené louky až po aranžmá každého jídla. A Aneta? „Jsem upovídaná, ráda se bavím s lidmi. Bistro je pro mě i o komunitě, o lidech, kteří se vrací a tvoří Obžerstvení společně s námi.“
Co bude dál?
Sezóna 2025 je pro Obžerstvení poslední v současné podobě. Foodtruck, který doteď stačil, už přerostli. Na louce tak pomalu roste nový prostor – větší, pohodlnější, ale se stejným duchem. „Chceme zachovat atmosféru tohoto krásného místa a zároveň se posunout dál a být schopni vyhovět potřebám všech návštěvníků od vodáků a cyklistů přes gastrovýletníky až po svatby a oslavy, kterým s radostí chystáme svatební obžerstvení. To vše s ohledem na jedinečnou atmosféru a historii tohoto místa a krásné památky, která se zde nachází.“