Nová registrace Zapomenuté heslo

Restaurace Salabka: Vítěz Pohlreichova souboje teď míří k michelinské hvězdě

Darina Sieglová
13. 6. 2023
Restaurace Salabka
Apetit, se souhlasem všech osob na fotografii

První sérii televizního pořadu, ve kterém soutěžily nejlepší české restaurace, vyhrála pražská Salabka. Vede ji šéfkuchař Petr Kunc, který tam přitom vůbec nechtěl nastoupit. Teď míří k michelinské hvězdě.

Finále pořadu Pohlreichův souboj restaurací sledovali všichni milovníci jídla se zatajeným dechem. V souboji o třech výjimečných chodech porazil Petr Kunc z pražské Salabky Petra Heneše z olomouckého Long Story Short. „Jsem nesmírně rád, že jsme vyhráli. Soutěž jsem znal z Anglie, a když mě oslovili, věděl jsem, že do toho chci jít,“ prozradil Petr Kunc.

Že touží vyhrát, v tom měl jasno hned od začátku. „Taky jsem ale chtěl lidem ukázat, že se gastronomie u nás posunula. Že fine dining je zážitek a místo do divadla můžete jít na krásnou večeři, kde vás nečeká nic naškrobeného, ale můžete se cítit uvolněně a není třeba se ničeho bát,“ říká šéfkuchař.

Důraz na lokální suroviny a zeleninu

Restaurace Salabka je součástí největšího a nejstaršího vinařství v Praze. Své jméno má po Jakubu Janu Salabovi, který
v 18. století vinařství se zájezdním hostincem v Troji koupil. Právě díky vinici si Petr Kunc před sedmi lety Salabku zamiloval.

Byl jsem už jednou nohou v holandské dvoumichelinské restauraci. Doma už bylo vše sbalené a přišla nabídka ze Salabky. Ani jsem se tam nechtěl jet podívat, ale žena mě přesvědčila. A pak ta nádherná vinice a majitel, který kývl na všechny moje podmínky,“ vzpomíná Petr Kunc. Restauraci svým kuchařským uměním dostal i do hledáčku světového výběru Top 50 restaurants v kategorii Best discovery.

Přestože je Salabka finediningovou restaurací, maximálně v ní využívají lokální produkty. „Snažíme se podporovat místní farmáře a dodavatele. Prim u nás hraje zelenina. Na menu máme jen jednu rybu a jedno maso. Zbytek je právě zelenina,“ prozradil Petr Kunc, který si svoji kuchyni i filozofii přenesl i do televizního pořadu.

Myslím, že to Zdeněk Pohlreich ocenil. Ukázali jsme srdce a dali do toho maximum, i když podmínky někdy byly opravdu těžké. Natáčecí dny umějí být dlouhé a my druhý den museli do práce,“ vzpomíná šéfkuchař, který by rád jednou získal michelinskou hvězdu.

Zdroj informací: vyšlo v časopise Apetit

Tip redakce: V červnovém vydání časopisu Apetit, který najdete aktuálně na stáncích, vás čeká recept na mrkvový tatarák z restaurace Salabka. 

Sdílet článek