Nová registrace Zapomenuté heslo

Okra alias lady finger: Trochu „slizká“ zelenina, která si razí cestu na české talíře. Ochutnáte ji taky?

6. 8. 2025
Lusky okry
Shutterstock
Smažená okra v bylinkovém těstíčku Ibišek jedlý v květu Zralá okra Dalších
6 fotek

Možná jste o ní už slyšeli. Možná vás odradil název nebo její zvláštní kluzká struktura. Ale okra, známá také jako jedlý ibišek, je surovina, kterou stojí za to poznat. V kuchyni se chová trochu jako zelenina, trochu jako zahušťovadlo, a chutná… no právě. Nečekaně dobře. Přidejte k tomu fakt, že si ji klidně můžete vypěstovat i na české zahradě – a máme jasno. Okra si zaslouží pozornost.

Co je okra a odkud se vzala? Okra, které se anglicky říká taky lady finger („dámské prsty“) vypadá jako tenký zelený lusk s jemnými chloupky a maličkými semínky uvnitř. Patří mezi plody ibišku jedlého a pěstuje se hlavně v teplých oblastech Afriky, Asie a Ameriky. U nás se s ní moc nesetkáváme – a je to škoda. Tahle rostlina je jednoletá, teplomilná a překvapivě nenáročná na pěstování. Dorůstá klidně i do výšky dvou metrů, kvete krásnými žlutými květy a lusky se dají sklízet, když mají okolo 5 až 8 cm – tehdy jsou nejkřehčí a nejchutnější.

Jak chutná?

Nečekejte žádné chuťové výstřelky. Okra má jemnou, trochu travnatou, trochu lilkovou chuť. Vynikne ale hlavně v kombinaci s česnekem, citronem, rajčaty nebo orientálním kořením jako je kari či římský kmín. Čerstvá okra je šťavnatá, mladé lusky se dají jíst i syrové, ale mnohem častěji se tepelně upravují – a tam přichází na scénu její nejzajímavější vlastnost.

Sliz? Ano. A víte, jak ho využít?

Okra při vaření uvolňuje gelovitou látku, která vypadá trochu jako sliz. Říká se jí mucilage a má jednu výhodu: dokáže dobře zahustit omáčku nebo polévku. Díky tomu je oblíbená třeba v indickém kari, afrických dušených jídlech nebo i v americké kuchyni – hlavně v kreolské polévce gumbo.

  • Pokud vám tato konzistence nesedí, máme dobrou zprávu: dá se ovlivnit způsobem přípravy. Grilování, rychlé restování nebo nakládání do kyselého nálevu by pro vás mohlo být to pravé.

Co s ní v kuchyni?

Okra v jídle nechutná nijak zvláštně – ale struktura, kterou vytvoří, je nenahraditelná. Možností je spousta. Okra se dá:

  • Rychle osmažit v kukuřičné strouhance, můžete ji pak chroupat třeba u televize
  • Grilovat nebo restovat s česnekem a citronem
  • Přidat do kari, guláše nebo zeleninové omáčky, kde ji zahustí a přitom nezanikne její chuť
  • Nakládat do octového nálevu: vznikne pikantní příloha ke grilovanému masu

Proč ji vůbec zkoušet?

Okra je plná vlákniny, vitamínu C i antioxidantů. Obsahuje také hořčík, draslík a železo. Je lehká, dobře stravitelná a zároveň zasytí. Z toho důvodu se často doporučuje do jídelníčků pro podporu trávení, snížení cholesterolu i jako prevenci srdečních onemocnění.

  • Zní to jako zázračná potravina? Trochu ano. Ale na rozdíl od módních výživových trendů má okra staletí zkušeností z tradičních kuchyní po celém světě.

Jak pěstovat okru

Pokud máte zahradu nebo skleník, klidně ji zkuste vypěstovat. Stačí teplo, dostatek slunce a trpělivost. Okra potřebuje prostor, kyprou půdu a zálivku. Vysévá se až po mrazech (nebo předpěstujte sazeničky doma) a sklízí se průběžně, aby plody nezestárly a neztratily svou křehkost. V květináči na balkoně sice nebude mít dvoumetrové ambice, ale pár lusků si vypěstujete taky.

Okra není jen „podivínka“, ale šance ochutnat něco nového

Možná jste ji doteď obcházeli. Ale okra umí překvapit. Dá se vařit, grilovat, smažit i nakládat. Skvěle chutná, pomáhá trávení, vypadá zajímavě na talíři a její chuť si najde cestu i k těm, kdo jinak novinky nevyhledávají.

Zdroje: dumazahrada.cz, pestik.cz, Wikipedia, Apetit

Doporučujeme článek s videem

Pětice pikantních jídel, kvůli kterým propadnete mexické kuchyni

Sdílet článek

Zelenina Představení suroviny Letní tipy Netradiční suroviny Okra Úroda ze zahrady

Související články