
Vejce patří k nejzdravějším potravinám vůbec – jsou plná bílkovin, vitaminů i zdravých tuků. Přesto mohou být pro trávení pěknou zkouškou, pokud je zkombinujete s nevhodnými surovinami. Spojení s rybou, sýrem nebo uzeninou může ve střevech vyvolat pořádný uragán a zbytečně si tím zatížíte organismus. S čím tedy vejce jíst, aby zůstala přínosem a nestala se zdrojem nepříjemných potíží?
Kombinování vajec s některými produkty ztěžuje trávení přebytečných živočišných bílkovin. Může se objevit nadýmání, plynatost, a dokonce i bolesti břicha. Kombinování vajec s potravinami s vysokým obsahem tuku nebo jednoduchých cukrů může vést k zažívacím potížím, proto by se vejce měla nejlépe kombinovat se zeleninou.
Vejce – pokladnice zdraví
Většinou se doporučuje jíst 1–2 vejce denně nebo 10 týdně. To je značné množství, ale není to žádné překvapení – vejce obsahují bílkoviny, vitaminy A, B2, B6, B12, D a E a také další zdraví prospěšné látky, například draslík, vápník, železo, zinek, hořčík, jód a selen. Jsou bohatá i na mastné kyseliny, včetně omega-3 mastných kyselin. Zkrátka stojí za to je jíst. Ale ne v kombinaci se vším!
Kdo by neměl jíst vejce?
Přestože jsou vejce velmi zdravá, ne každý je může jíst. Měli by se jim vyhýbat lidé s alergií na vaječné bílkoviny, potravinovou intolerancí na vejce, stejně jako lidé s velmi vysokým cholesterolem, některými onemocněními jater a slinivky břišní (vejce se těžko tráví) a žlučovými kameny. Za zmínku také stojí, že syrová vejce, i když jsou velmi zdravá, nesou riziko infekce salmonelou.
Proč i zdravá vejce mohou být problém a na jaké kombinace si dát pozor?
Vejce sama o sobě jsou velmi výživnou a prospěšnou potravinou. Problém ale může nastat, pokud je zkombinujete s nevhodnými surovinami. Při špatném spárování potravin totiž ve střevech dochází ke kvašení a hnilobným procesům, které vedou právě k nadýmání a dalším zažívacím potížím. Dlouhodobá konzumace takto zkombinovaného jídla ve střevech pak může přispívat k řadě onemocnění.
Tyto kombinace surovin jsou sice velmi rozšířené a často chuťově atraktivní, což z nich dělá oblíbenou součást jídelníčků mnoha lidí, ale právě v tom tkví jejich riziko. Pozor, abyste je tedy nejedli příliš často:
- ryba + vejce,
- sýr + vejce,
- uzenina + vejce,
- přílišné množství másla + vejce.
Pravidelná nebo častá konzumace takto nevhodně spárovaných surovin může zatěžovat trávení. Je proto důležité je vnímat jako výjimečnou součást stravy, ne každodenní standard. Také byste se měli vyhnout kombinaci s majonézou, cukrem, chlebem a ovocem s vysokým obsahem cukru.
Jak vrátit trávení do rovnováhy?
Základem je změna stravovacích návyků. Váš jídelníček by měl být bohatý na vlákninu, která podporuje pohyb střev. Najdete ji především v celozrnných výrobcích, luštěninách, zelenině a ovoci. Nezapomínejte také na dostatečný příjem tekutin, zejména čisté vody. Pro zdraví střevní mikroflóry jsou skvělé fermentované potraviny jako kysané zelí, kefír nebo kvalitní jogurty. Výborným pomocníkem pro očistu střev je také lněné semínko. To vše je ideální podpořit pravidelným pohybem, který má na činnost střev blahodárný vliv.
Zdroj: pacjenci.pl, pacjenci.pl, abczdrowie.pl, interia.pl, medonet.pl