Nová registrace Zapomenuté heslo

Mýty o kávě jsou pryč: Vědci odhalili, jak mění náš mozek, náladu a prodlužuje život!

24. 10. 2025
coffee-2374466_1280.jpg
Pixabay

Šálek voňavé kávy pro mnohé z nás představuje nepostradatelný ranní rituál. Dávno už ale neplatí, že jde jen o oblíbený životabudič. Stále více výzkumů potvrzuje, že rozumné množství kávy může být klíčem k lepšímu a delšímu zdraví. Pravidelné popíjení má totiž pozitivní vliv na srdce, mozek a pomáhá dokonce v prevenci některých civilizačních chorob.

Tajemství kávy spočívá v jejím složení. Podle webu nizp.cz má káva prokazatelně řadu pozitivních účinků. Obsahuje více než sto různých bioaktivních látek, jako jsou polyfenoly a antioxidanty, které v těle působí protizánětlivě a chrání naše buňky před poškozením. Díky tomu pravidelná konzumace několika šálků denně přináší řadu výhod.

Podle Národního zdravotnického informačního portálu výzkumy spojují pití kávy s výrazně nižším rizikem kardiovaskulárních onemocnění a cévní mozkové příhody. Pomáhá také chránit před rozvojem cukrovky 2. typu, některými druhy rakoviny, především jater, a dokonce i před neurodegenerativními chorobami, jako je Alzheimerova či Parkinsonova choroba.

Kromě toho káva podporuje takzvané „zdravé stárnutí“, tedy život bez chronických nemocí ve vyšším věku. V neposlední řadě také přispívá k lepší náladě, pomáhá zmírňovat úzkosti a špatnou náladu a zvyšuje schopnost soustředění i pracovní výkon.

Mýty o kávě: Co je pravda a na co si dát pozor?

Zejména starší generace se na kávu dívaly s nedůvěrou a spojovaly ji s rizikem poškození srdce nebo zraku. Dnešní věda však tyto obavy vyvrací. To ale neznamená, že na způsobu pití nezáleží. Aby káva tělu prospívala, je důležité dodržet několik zásad.

Klíčové je množství. Zdravotní přínosy se nejvíce projevují při konzumaci tří až pěti šálků denně. Naopak nadměrné pití může mít nežádoucí účinky, a dokonce zvyšovat riziko některých onemocnění. Záleží také na tom, jakou kávu pijete. Největší sílu má černá káva bez cukru a mléka, které mohou její pozitivní účinky snižovat.

Často se diskutuje také o akrylamidu, látce vznikající při pražení, která je považována za potenciální karcinogen. Její množství v kávě je však nepatrné a výzkumy dosud neprokázaly, že by při běžné konzumaci představovala reálné riziko.

A co obávaná dehydratace? I to je jen mýtus. Močopudný efekt je u pravidelných konzumentů minimální a káva se tak normálně započítává do denního příjmu tekutin.

Káva jako součást zdravého životního stylu

Pití kávy se v Česku stává stále populárnějším, a to nejen pro její chuť, ale právě i díky rostoucímu povědomí o jejích zdravotních přínosech. Odborníci ji dnes často doporučují jako vhodnou součást jídelníčku, samozřejmě s ohledem na individuální toleranci kofeinu. Na rozdíl od slazených limonád totiž i mírně oslazená káva nepředstavuje pro tělo zátěž, naopak podporuje metabolismus a celkovou vitalitu.

Tekuté zlato pro delší život

Káva už dávno není jen společenským nápojem z kaváren. Při správném a pravidelném pití se stává cenným nástrojem, který podporuje zdraví srdce, chrání mozek a pomáhá oddálit stárnutí. Klíčem je pít ji s mírou a ideálně v její nejčistší podobě. Pak se toto „tekuté zlato“ může stát příjemnou součástí cesty ke zdravějšímu a delšímu životu.

 

Zdroj: arsprock.cz, margit.cz, Hospodářské noviny, svet-potravin.cznovinky.cz, sciencemag.cznzip

Doporučujeme článek s videem

Stop utrácení: Dýňové latte jako z kavárny uděláte doma, stačí mixer a tento trik s kořením

Sdílet článek

Káva Zdraví a výživa Tipy pro zdraví Mýty Boření mýtů

Související články