Nová registrace Zapomenuté heslo

Moka konvička: Rodinný poklad, který vám udělá lepší kávu než drahý kávovar

27. 9. 2025
Ikonický tvar moka konvičky je jedním ze symbolů designu 20. století
Pexels / The Painted Square
Bialetti a Dolce a Gabbana Moka konvička Hliníkový osmistěn je ikona, dnes jsou oblíbené i jiné designy Další
4 fotky

Možná ji máte schovanou v kredenci, možná jste ji vídali bublat na babiččině sporáku. Osmistěnná hliníková konvička s černým ouškem se stala symbolem kávy po italsku a od svého vzniku před devadesáti lety neztratila nic ze svého kouzla. Stále stojí v kuchyních po celém světě – nejen jako pomocník na kávu, ale i jako kus tradice a rodinný poklad, který se dědí z generace na generaci.

Moka konvičku představil v roce 1933 Alfonso Bialetti. Jeho nápad byl geniálně jednoduchý: v dolní části konvičky se ohřeje voda, pára vytvoří tlak a protlačí ji přes sítko s kávou do horní nádobky. Najednou si doma můžete připravit kávu, která se chutí podobá espressu – a nepotřebujete ani drahý stroj.

  • Po válce se konvička stala symbolem moderní Itálie. Díky masové výrobě se rozšířila do milionů domácností a stála na sporáku skoro v každé kuchyni. Z malé továrny v Piemontu vyrostla značka Bialetti, jejíž kultovní model Moka Express je dodnes nejprodávanější kávovar na světě.

Káva s charakterem

Káva z moka konvičky má dobrou pověst. Je silná, hutná, s plným tělem, někde mezi intenzitou espressa jemností filtrované kávy. Připravuje se pomalu, na mírném plameni, a když začne konvička bublat, celým bytem se rozlije její tolik typická vůně.

  • Italové ji vaří několikrát denně: ráno k pečivu s marmeládou, odpoledne pro návštěvu. U nás si moka konvička našla místo ve studentských kuchyňkách, na chatách i v obytných autech. A dává to smysl – je skladná, „nezničitelná“ a na dobrou kávu jí stačí jen malý plamen.

Zajímavosti, které možná nevíte

  • 300 milionů kusů po celém světě: Od roku 1933 se prodalo už víc než 300 milionů moka konviček. To je číslo, které z ní dělá nejprodávanější kávovar všech dob.
  • 90 % domácností v Itálii: V Itálii se moka konvička stala naprostou samozřejmostí – vlastní ji přes 90 % domácností. Pro Italy je to stejně nezbytná věc v kuchyni jako hrnec na těstoviny.
  • Design, který nestárne: Alfonso Bialetti trefil jackpot. Jeho osmihranný tvar s černým ouškem se od roku 1933 téměř nezměnil. Moka Express se dokonce dostal do newyorského muzea moderního umění MoMA jako ikona designu 20. století.
  • Od jednoho po osmnáct šálků: Konvičky se vyrábějí v různých velikostech – od maličké pro jednoho, až po obří, která uvaří 18 šálků najednou. V Itálii proto není výjimkou mít doma hned několik velikostí, aby se na hosty vždy dostalo.
  • Moka na módním mole: Káva a móda? Proč ne. Značka Bialetti si několikrát pohrála s limitovanými edicemi a designovými spolupracemi. Nejvíc pozornosti vzbudila ta s Dolce & Gabbana – konvička v zářivých barvách inspirovaná Sicílií se stala sběratelským kouskem, ve velikosti na 3 šálky vyjde na 90 eur. Vedle klasického hliníku tak existují moka konvičky v pastelových odstínech, nerezovém provedení i luxusních kolekcích, které se spíš vystavují než používají.

Jak na dokonalou kávu z moka konvičky

Moka konvička má jednu velkou výhodu – zvládne ji používat každý. Ale připravit v ní opravdu dobrou kávu chce pár triků. Základem je správná volba zrn. Nejlépe uděláte, když sáhnete po výběrové kávě pražené na střední profil. Tmavé pražení dodá kávě přílišnou hořkost, světlé zase nepříjemné kyselé tóny. Střední profil je zlatá střední cesta.

Když se trochu poohlédnete, ve specializovaných obchodech dnes snadno najdete i kávy namíchané přímo pro moka konvičku. A jak je namlít? Ani moc jemně, ani moc hrubě – ideální je konzistence hrubě namleté mouky. Tak získáte extrakci, která vytáhne z kávy to nejlepší a nebude chutnat ani spáleně, ani nakysle.

  1. Vodu nalijte jen po ventil, nikdy výš.
  2. Kávu nasypte do sítka až po okraj, ale neutlačujte ji.
  3. Postavte na mírný plamen – spěch moka konvičce nesvědčí.
  4. Jakmile začne káva bublat, ihned sundejte z ohně.
  5. Pokud chcete jemnější chuť, přidejte do horní části lžičku horké vody ještě před spařením.

Moka konvička není jen kus hliníku. Je to věc, která vydrží desítky let a cestuje s námi životem. Někdo ji zdědil po babičce, jiný si ji přivezl z dovolené v Itálii a někdo další si ji odnesl z domova na koleje. Ať už je její příběh jakýkoli, jedno mají všechny moka konvičky společné – vždycky dokážou naplnit kuchyň vůní kávy a připomenou, že je čas dát si chvíli pauzu.

Zdroj: Bialetti, Cafe Montana, Apetit

Doporučujeme článek s videem

Jak na nejlepší tiramisu? Domácí cukrářské piškoty, nadýchaný krém z mascarpone a dobrá káva vám zaručí ovace všech hostů

Sdílet článek

Káva Designové nádobí Italská kuchyně Trendy Historie

Související články