Nová registrace Zapomenuté heslo

„Káva už není jen ranní povzbuzení, ale součást životního stylu,“ říká Nespresso Coffee Ambassadorka Pavla Marková

1. 10. 2025
Nespresso

První říjnový den patří Mezinárodnímu dni kávy – nápoje, který je pro mnohé neodmyslitelnou součástí každodenního života. Káva se ale v posledních letech proměnila z ranního povzbuzení v zážitek a životní styl. O tom, jak se mění preference českých zákazníků, proč jsou největším trendem ochucené a bezkofeinové kávy, co obnáší práce Coffee Ambassadorky i jakou roli hraje udržitelnost, jsme hovořili s Pavlou Markovou ze společnosti Nespresso.

 

Měření

Káva provází lidstvo už po staletí, ale její role se v posledních letech výrazně mění. Dnes už není jen prostředkem, jak se rychle povzbudit, ale stává se součástí životního stylu, zážitkem a prostorem pro objevování nových chutí. Jen málokdo si ale uvědomuje, jak dlouhou cestu musí kávové zrno urazit, než skončí v našem šálku. O aktuálních trendech, rostoucí oblibě ochucených a bezkofeinových káv, významu udržitelnosti jsme hovořili s Nespresso Coffee Ambassadorkou Pavlou Markovou.

Co pro vás osobně znamená být Coffee Ambassadorkou? V čem vidíte své největší poslání?

Být Coffee Ambassadorkou je pro mě splněný sen. A přestože jsem původně směřovala trochu jiným směrem, svět kávy Nespresso mě okouzlil už před více než deseti lety – a od té doby mě nepustil. Mým největším posláním je šířit kávové znalosti a otevírat dveře do fascinujícího světa kávy – jak mým kolegům, tak široké veřejnosti. Káva dnes zdaleka není jen obyčejný černý nápoj. Je to pestrý a neustále se proměňující svět plný chutí, příběhů a kreativity, který mě znovu a znovu překvapuje. Dělá mi radost sledovat nové trendy a představovat je českému zákazníkovi.

Jaké jsou aktuální trendy v kávové kultuře ve světě a v Čechách? Jak se tyto trendy proměnily v čase a jak na pití kávy reaguje mladší generace?

Kávová kultura v Česku se za poslední desetiletí výrazně proměnila. V současnosti se stále více zaměřujeme na oslovení mladší generace, zejména generace Z, která má odlišné preference než jiné věkové skupiny. Zatímco starší zákazníci si často dopřávají větší šálek kávy s mlékem, mladší generace se více zajímá o bezkofeinové varianty, ochucené kávy nebo alternativní receptury, které si mohou vychutnávat v průběhu celého dne.

Pro tuto skupinu už není káva jen prostředkem, jak se povzbudit – vnímají ji spíše jako příjemný zážitek, součást životního stylu nebo chvíli pro sebe. Jednoznačným hitem letošního roku jsou ledové kávové receptury. Od začátku léta jsme zaznamenali více než 400% nárůst poptávky po našich ledových kávách, což potvrzuje, že se tento trend, který k nám dorazil ze zahraničí – zejména z USA – rychle zabydlel i u českých zákazníků.

Jak na tyto změny v trendu a v poptávce reaguje značka Nespresso?

Velkým trendem jsou v současnosti naše ochucené kávy, které se díky jemnému aroma stávají ideálním zpestřením každodenního šálku – takovým malým dezertem bez cukru. Právě na tuto kategorii se nyní intenzivně zaměřujeme a pravidelně přicházíme s novými a zajímavými příchutěmi. V naší nabídce nechybí oblíbené stálice jako vanilka, karamel nebo lískový oříšek, ale i odvážnější varianty.

Skutečným fenoménem letošního léta se stala pistáciová káva, se kterou si zákazníci značku Nespresso často spojovali – a s oblibou si ji připravovali jak v horké, tak v ledové variantě. Na tento úspěch navazujeme i na podzim, a to našimi sezónními bestsellery Pumpkin Spice Cake a Maple Pecan.

Dá se říct, že aromatizované kávy jsou naší specialitou, která se těší stále větší oblibě napříč generacemi. Nově jsme také reagovali na rostoucí poptávku po bezkofeinových kávách a zařadili do nabídky i aromatizované bezkofeinové varianty.

ZDROJ: Nespresso
Skryt pre seznam

 

Kromě bezkofeinové kávy se v poslední době objevují také potraviny s přidanými vitamíny. Je to něco, co můžeme pozorovat i v oblasti kávy?

Ano, i v oblasti kávy můžeme sledovat posun směrem ke zdravějším alternativám – a to zejména díky mladší generaci, která přináší nové návyky i očekávání. Bezkofeinová káva je dnes velkým trendem a její obliba stále roste. A není se čemu divit – doby, kdy bezkofeinová káva chutnala ploše a fádně, jsou už dávno pryč. Dnešní metody odstraňování kofeinu jsou přírodní a velmi šetrné, takže výsledná chuť zůstává prakticky nerozeznatelná od klasické kávy.

Zákazníci si tak mohou kávu dopřávat kdykoli během dne – bez obav z přílišného množství kofeinu – a zároveň ji vnímají jako součást celkově vyváženého životního stylu.

A právě tady přicházejí na scénu tzv. funkční kávy, tedy kávové směsi obohacené o vitaminy či rostlinné extrakty. V rámci nabídky Nespresso si tak dnes můžete vychutnat například kávu s ženšenovým extraktem nebo s vitaminy B6 a B12. Vzhledem k tomu, kolikrát denně si šálek kávy dopřejeme, se přímo nabízí udělat z něj něco víc – malý rituál, který potěší nejen chuťové buňky, ale zároveň podpoří naše tělo.

Jak důležitá je pro dnešního spotřebitele udržitelnost a původ kávy?

Řekla bych, že pro dnešního spotřebitele je udržitelnost a transparentní původ kávy stále více samozřejmostí. Přesně tak to vnímáme i u nás v Nespresso. Naši zákazníci vědí, že klademe nejvyšší důraz na kvalitu i udržitelnost – a právě proto jsou značce dlouhodobě loajální.

Už od roku 2003 máme vlastní program AAA Udržitelnosti kvality™, do kterého je dnes zapojeno více než 168 000 farmářů z 18 zemí světa. Díky tomu známe 100 % původ našich káv i celou cestu kávových zrn. Právě tento přístup zajišťuje nejen vysokou kvalitu, ale i konzistentní chuť, na kterou se naši zákazníci mohou spolehnout.

Měla jsem také možnost navštívit kávové farmy v Brazílii a osobně nahlédnout pod ruce lidem, kterým za kávu vděčíme. Byl to pro mě silný a nezapomenutelný zážitek, který se snažím ve své roli dál předávat – ať už kolegům, nebo zákazníkům.

Co podle vás dělá kávový zážitek skutečně výjimečným – nad rámec šálku samotného?

Pro mě osobně je to především rituál, který si s kávou všichni spojíme. Ať už je to první šálek dne, kdy si třídíme myšlenky co nás ten den čeká, každodenní společný šálek kávy s kolegy v kanceláři nebo pravidelná zastávka v oblíbené kavárně – to vše jsou pro mě malé momenty komfortu, který mám s kávou spojený a bez kterých by můj den nebyl úplný.

Sdílet článek

Káva Kávové nápoje Rozhovor

Související články