Nová registrace Zapomenuté heslo

Luštěniny na léto: Od hummusu po čočkový salát. Lehké, nápadité a úplně jiné, než je znáte

2. 8. 2025
Smetanová čočka se špenátem
Apetit

Luštěniny v létě? Není to chyba, ani provokace. Fazole, čočka nebo cizrna totiž vůbec nemusí být jen těžkým zimním jídlem v podobě guláše. Když je připravíte chytře, promění se v osvěžující saláty, rychlé wrapy nebo pomazánky, které zasytí a zároveň nezatíží zažívání. A právě to v horkých dnech oceníte nejvíc.

Když se řekne luštěniny, většině z nás naskočí vzpomínka na čočku s párkem ze školní jídelny nebo hutné fazole na kyselo. Možná i proto je často považujeme za jídlo na zimu, ideálně s pořádným kusem uzeného. Jenže pravda je ještě trochu jinde.

Luštěniny se skvěle hodí i do letní kuchyně. Nejenže zasytí, ale zároveň pomohou tělu – dodají kvalitní rostlinné bílkoviny, vlákninu i železo. A přitom se s nimi dá vařit úplně jinak, než jsme zvyklí. Stačí změnit způsob přípravy a dopřát jim svěží společnost: citron, čerstvé bylinky, olivový olej, grilovanou zeleninu nebo orientální koření.

Hummus není nuda a čočkový salát není jen pro vegany

Cizrna, čočka, fazole… Všechny mají své místo i v letním menu. Není nutné stát hodiny u plotny nebo vařit litry polévky. Právě naopak – letní recepty z luštěnin jsou jednoduché, barevné a plné chuti. A taky jsou vděčné. Z jednoho hrnce uvařené čočky můžete druhý den připravit pomazánku, třetí den salát a čtvrtý klidně karbanátky.

Čočkový salát se zeleninou

Uvařená zelená nebo černá čočka (beluga se nerozpadne a dobře drží tvar) se skvěle kombinuje s grilovanou cuketou, paprikou a rajčaty. Stačí přidat olivový olej, citronovou šťávu, trošku dijonské hořčice, sůl a pepř. Nakonec nasekejte čerstvou petržel nebo mátu. Můžete podávat samotné nebo jako přílohu k rybě či kuřeti. V lednici vydrží i dva dny, což z něj dělá perfektní jídlo do krabičky.

Čočkový salát s červenou cibulí a balkánským sýrem

Čočkový salát s červenou cibulí a balkánským sýrem

< 50 min
4.1(248x)
Přečíst recept

Hummus po tisící... ale pokaždé jinak

Základní hummus už dnes zná kde kdo – rozmixovaná cizrna, tahini pasta, česnek, citron a olivový olej. Ale když ho ochutíte jinak, získáte úplně novou pomazánku. Vyzkoušejte:

  • Hummus z červené řepy: krásná barva a lehce nasládlá chuť
  • Hummus s avokádem: krémovější a jemnější než klasický hummus
  • Hummus s pečeným česnekem: sytější chuť, ideální k pečivu
  • Hummus s grilovanou paprikou: skvělý na letní večery s vínem

Dýňový hummus

Dýňový hummus

< 60 min
4(54x)
Přečíst recept

    Cizrnový wrap s tahini a zeleninou

    Rozmačkejte uvařenou cizrnu vidličkou, přidejte lžíci tahini pasty, šťávu z citronu, stroužek česneku, sůl a pepř. Vznikne vám jednoduchá a výborná pomazánka. Namažte ji na tortillu, přidejte listy salátu, rajčata, nastrouhanou mrkev, klíčky nebo pečenou papriku. Zaviňte a oběd na cesty máte hotový.

    • Tip: Do wrapu klidně použijte oblíbený čočkový dhal!

    Červenočočkový dhal s cizrnou

    Červenočočkový dhal s cizrnou

    < 45 min
    4.1(128x)
    Přečíst recept

    Fazolový salát pokaždé jinak

    Když máte doma plechovku fazolí, není nic snazšího než připravit tento salát. Fazole sceďte, přidejte nakrájená cherry rajčátka, nadrobno nasekanou červenou cibulku, šťávu z limetky a hrst čerstvého koriandru. Skvělé nejen jako příloha ke grilovanému masu, ale i samostatně s opečeným toastem.

    Letní fazolový salát s krevetovými špízy

    Letní fazolový salát s krevetovými špízy

    < 20 min
    5(4x)
    Přečíst recept

    Co dělat, aby luštěniny nenadýmaly?

    To je častý strašák. A často také zbytečný. Tělo si na luštěniny zvykne. A čím častěji je zařazujete, tím méně problémů s nimi budete mít.

    Co pomáhá:

    • Luštěniny namočit přes noc, vodu slít a uvařit je v čisté
    • Používat koření jako majoránka, kmín nebo saturejka, které usnadňují trávení
    • Začínat pomalu a nepřehánět to hned první den
    • Klidně sáhnout po konzervovaných luštěninách, které už jsou částečně upravené a pro trávení snesitelnější

    Sušené nebo z konzervy?

    Obojí má v kuchyni své místo.

    • Sušené luštěniny jsou levnější a dají vám větší kontrolu nad přípravou. Ideální, pokud plánujete dopředu a máte čas je namočit a uvařit.
    • Konzervované jsou skvělá rychlá záchrana – stačí otevřít, propláchnout a přidat do jídla. A jejich nutriční hodnota je pořád velmi dobrá.

    Proč vařit luštěniny i v létě?

    Nemusíte je jíst každý den, ani hned připravovat majonézu z aquafaby. Ale když si jednou týdně připravíte čočkový salát nebo hummus, uděláte něco dobrého pro tělo i rodinný rozpočet. A navíc zjistíte, že luštěniny vůbec nejsou těžké nebo nudné.

    Jsou jednoduché a při troše péče i naprosto božské. Tak proč jim nedat šanci – třeba zrovna teď?

    Zdroj: Apetit

    Doporučujeme recept s videem

    Čočkový salát s červenou cibulí a balkánským sýrem

    Sdílet článek

    Luštěniny Luštěninová jídla Rychlé vaření Cizrna Fazole

    Související články