Nová registrace Zapomenuté heslo

Jídla na chalupu: Dejte šanci pomazánkám, topinkám i receptům z jednoho hrnce

12. 7. 2025
Pomazánka z uzeného pstruha a křenu
Immediate Media

Na chalupě se má hlavně odpočívat. A taky dobře jíst – ale bez zbytečné dřiny. Nechte mixér doma, troubu zapínejte jen tehdy, když je opravdu potřeba, a vařte tak, jak se na léto sluší: jednoduše, z pár surovin a hlavně s radostí. Máme pro vás výběr jídel, která zvládnete připravit i s jedním hrncem a často i bez vaření!

Jídlo na chalupě by mělo být stejně pohodové jako celý pobyt. Brzy ráno se do něj nikdo nehrne, v poledne stačí miska polévky nebo něco z jednoho pekáče. A večer? Salát, topinka nebo rovnou špekáček nad ohněm. Co si nachystat, aby to šlo hladce a chutnalo všem?

 

Pomazánky do sklenice i na chleba

Pomazánky jsou základ. Připravíte je doma nebo přímo na místě, vydrží v lednici několik dní a hodí se k snídani, večeři i do krabičky na výlet. Pokud máte domácí chléb nebo opečenou topinku, nepotřebujete nic víc.

  • Tvarohová s pažitkou a česnekem: smíchejte plnotučný tvaroh s trochou smetany, přidejte česnek, špetku soli a hrst nasekané pažitky. Perfektně se hodí k čerstvým rajčatům.
  • Vajíčková s hořčicí: natvrdo uvařená vejce rozmačkejte vidličkou, přidejte lžíci hořčice, ančovičky, sůl, pepř a trochu pomazánkového másla. Dozdobte pažitkou a podávejte s čerstvým nebo opečeným chlebem.
  • Tuňáková pomazánka: jemná a všemi oblíbená tuňáková pomazánka sklidí vždy úspěch! Připravili jsme ji z konzervovaného tuňáka a pomazánkového másla. Vše ostatní můžete obměnit podle své chuti.

Cuketová pomazánka

Cuketová pomazánka

< 15 min
4.1(177x)
Přečíst recept

 

Topinky vás nenechají na holičkách

Česnekem potřené topinky jsou chalupářská klasika. Opečte je na sádle nebo na suché pánvi, přidejte, co dům dal – a máte plnohodnotné jídlo, které potěší i ty nejnáročnější strávníky.

  • Topinka s míchanými vejci: Klasika všech klasik. Kdo by po ránu nemiloval míchaná vajíčka? Udělejte je krémová, opečte topinky a užijte si klidné prázdninové ráno.
  • Ďábelské topinky: Pro všechny, kdo to mají rádi ostré! Nebojte se použít ani hotovou kupovanou omáčku, večeřet budete během chvilky. Domácí směs na topinky lze připravit také z konzervovaných rajčat, jen budete muset déle čekat, než omáčka zhoustne.
  • Topinky s gorgonzolou a kopřivami: Spojení rustikálních kopřiv, jemné, šťavnaté červené cibule a krémové gorgonzoly prostě nemá chybu!

Topinková bomba

Topinková bomba

< 60 min
4.1(619x)
Přečíst recept

 

Špekáčky na sto způsobů

Když se večer zvedne vítr a oheň začíná praskat, je čas na špekáčky. Nejlépe chutnají jednoduše – naříznuté a opečené nad ohněm. Ale i z nich se dá udělat jídlo, které vám bude chutnat druhý den.

  • Špekáčky pečené s cibulí a černým pivem: nakrájejte, dejte do pekáčku, zasypte cibulí, podlijte pivem a zapečte.
  • Buřtguláš: cibule, paprika, brambory, špekáčky, rajčatový protlak a majoránka. Jednoduché, vydatné a nejlepší na druhý den.
  • Zapečené špekáčky s bramborem a vejcem: Recept, který oceníte hlavně ve chvíli, kdy vám zbydou opečené špekáčky z večerního ohně. Vezměte zbytky z grilování, přidejte pár vařených brambor a zalijte rozšlehaným vejcem. Všechny chutě, které máte rádi, se spojí v jedno pohodové jídlo.

Vepřové à la špekáčky na pivu

Vepřové à la špekáčky na pivu

> 120 min
4.5(24x)
Přečíst recept

 

Z jednoho hrnce: minimum nádobí, maximum chuti

Na chalupě se nikomu nechce mýt nádobí. Proto jsou jídla z jednoho pekáče tak vděčná. Stačí suroviny naskládat, okořenit, zalít smetanou nebo vývarem a nechat zapéct.

  • Francouzské brambory: Vylepšete milovanou klasiku o trochu roztékajícího se sýra. I pokud myslíte, že recept na francouzské brambory by se inovovat neměl, dejte této verzi šanci. Už po prvním soustu pochopíte, že drobná obměna je občas k dobru!
  • Zapékané obří fazole: Původem řecké jídlo, které se obvykle připravuje z obřích bílých fazolí zvaných gigantes a z čerstvých rajčat. My jsme do receptu zvolili černostrakaté, které po uvaření trochu vypadají jako mušle slávky a mají hrubší slupky.
  • Špagety z jednoho hrnce: Připravte si klasiku nejen italské kuchyně. Pokud máte rajčata i bazalku ze zahrádky, ušetříte spoustu peněz. Kouzlo receptu je ovšem nejen v surovinách, ale i ve snadné přípravě, vše uděláte v jedné pánvi!
  • Na chalupě mají své místo i polévky: Ráno vás postaví na nohy, v poledne nahradí hlavní jídlo a večer zahřejí. Ideální je využít to, co roste kolem.

 

Na chalupě se nehraje na výzdobu ani pětichodové menu. Důležité je, že si sednete ke stolu – nebo klidně na deku pod strom – a dáte si jídlo, které potěší. Stačí pár nápadů, základní suroviny a kuchařský instinkt. A ten už vy v sobě dávno máte.

Zdroj: Apetit

Doporučujeme recept s videem

Francouzské brambory se sýrem

Sdílet článek

Rychlé vaření Česká kuchyně Česká klasika Studená kuchyně

Související články