
Ovocné koláče chutnají jako léto, skvělé jsou s borůvkami, meruňkami nebo rybízem. A nikdy jim nesmí chybět křupavá korunka v podobě zlatavé, sladce máslové drobenky. Možná ji znáte jako posypku nebo žmolenku, na Slovensku zaslechnete i mrvenku. Jde o jednoduchou, ale zázračnou složku, která promění obyčejný koláč v křupavou slast. A ač by se mohlo zdát, že je to zkrátka směs másla, cukru a mouky v určitém poměru, lze si s drobenkou pohrát a mít ji pokaždé jinou.
Jedna z mých letních dětských vzpomínek je, jak babička usedá ke stolu s mísou meruněk a začíná je vypeckovávat. A já s napětím čekám, jestli z toho bude zásoba kompotů nebo můj milovaný koláč. Babička na mě šibalsky mrkne a řekne: Uděláš drobenku? Okamžitě běžím pro suroviny a začínám je v míse žmoulat a ochutnávám, jestli už mají správnou konzistenci. Tetelím se radostí, protože drobenkový koláč je zkrátka největší dobrota. Lépe řečeno: drobenka je ta největší dobrota a jestli k tomu je třeba přidat ovoce a těsto, tak budiž...
Taky patříte k milovníkům letních koláčů, které sladce křupou? A děláte drobenku klasickou nebo si ji více či méně upravujete?
Základní recept na drobenku
Klasika všech klasik, kterou nikdy nic nezkazíte a která je prověřená generacemi babiček?
-
Základ klasické drobenky tvoří tři suroviny: dva díly mouky k jednomu dílu másla a stejnému množství cukru. Pro křupavější výsledek můžete část cukru nahradit třtinovým nebo přidat špetku soli.
-
Postup: V míse rukama nebo vidličkou rychle spojíme všechny tři ingredience tak, aby vznikla hrubší „žmolenka“. Cílem je sypká struktura, ne těsto.
Jak drobenku obměnit a ochutit?
Kromě klasických surovin si můžete chuť drobenky různě obměňovat a tunit:
- Koření: přidejte skořici, vanilku, ale i perníkové koření, badyán či zázvor.
- Obměny mouky: kromě toho, že můžete měnit druhy mouky a trochu si hrát s konzistencí, nebojte se mouku i zcela nebo částečně nahradit, například kokosem, mákem či mletými mandlemi nebo nasekanými ovesnými vločkami.
- Sušené ovoce: že je koláč s ovocem, neznamená, že nemůžete nějaké přidat i do drobenky. Zkuste přidat prach z ovoce lyofilizovaného, budete nadšení.
- A pozor! Nemusíte se bát ani kakaa, nastrouhaného marcipánu nebo místo mandlí přidat mandlové sušenky.
Drobenka podle vyhlášených cukrářů
- Josef Maršálek: Náš oblíbený cukrář dělá drobenku z mouky hladké, studeného másla a cukru krupice (2:1:1) a přidává i špetku soli a pár kapek rumu nebo vanilkové esence.
- Mirka van Gils: Sladké recepty, které nikdy nezklamou? Rozhodně ty od Mirky. „Poměr jednotlivých složek drobenky je různý podle druhů surovin. Aby vznikly křupavé hrudky, nesmí se přidávat tolik mouky, jinak se drobenka rozpadne na prach. Pokud dáváme mandlovou mouku, je poměr 1:2 – jeden díl másla, dva díly mouky. Pokud se drobenka dělá z obyčejné mouky, je poměr takový, že na 1 díl mouky připadá ¾ dílu másla, aby to bylo šťavnaté. A vždy je důležité dát tolik cukru kolik mouky. Cukr se lehce rozpustí, zkaramelizuje a způsobuje ono ‚křupnutíčko‘,“ řekla pro Český rozhlas Plzeň. A když dělá svůj oblíbený rebarborový crumble, připravuje drobenku z 80 g másla, 160 g cukru krystal a 160 g hrubé mouky.
- Míša Landová: Porotkyně soutěže Peče celá země je vášnivá cukrářka a fooblogerka. Drobenku připravuje z 50 g polohrubé mouky, 30 g cukru krupice a 30 g másla a přidává špetku soli.
Drobenka podle foodblogerek
- Cat&Cook: Ivana Jindřichová je foodblogerka, jejíž recepty jsou vždy do posledního detailu vymazlené a originální. A tak není překvapením, že i její drobenka není úplně klasická. Dělá například švestkový koláč s drobenkou makovou (drobenku dělá ze 130 g hladké mouky, 80 g mletého máku, 200 g cukru krupice a 200 g chladného másla) nebo rebarborový koláč s drobenkou, kde je sice drobenka připravena z 200 g hladké mouky, 250 g a 200 g chladného másla, ale co se týče cukru, používá Ivana muscovado, tedy pravý třtinový cukru z Mauriciu.
- Na skok v kuchyni: Ovocný koláč s drobenkou má na svém blogu i Romana Böhmová a lze do něj dát v podstatě jakékoli oblíbené ovoce. Ona má nejraději meruňkový. Díky tvarohu je koláč krásně vláčný a oříšková mouka v drobence mu dodává jedinečnou chuť. Drobenku připravuje naše oblíbená foodblogerka takto: 100 g třtinového cukru, 60 g hrubé mouky, 50 g oříškové mouky (např. mandlové) a 100 g vychlazeného másla.
- Kuchařka pro dceru: Jana Florentýna Pišová si vysnila drobenkový koláč s tvarohem a ovocem. „Recepty na koláče, do kterých se naspod dává drobenka, doprostřed tvarohová náplň s ovocem a nahoru opět drobenka, jsou vcelku hojné a oblíbené. Příprava těsta rovná se přípravě drobenky. Drobenka se rozdělí na dvě části, větší a menší. Potíž s nimi je ta, že se nejedná o klasickou drobenku z másla, mouky a cukru, ale ještě se do ní přidává vajíčko – což by mi ani tak nevadilo – a prášek do pečiva. A tomu se chci vyhnout vždycky, když to jde,“ říká na svém blogu. Nakonec se jí podařilo recept vyladit a drobenku připravuje takto: 150 g másla, 150 g cukru moučka a 250 g polohrubé mouky.
Zdroje: Apetit, Plzen.rozhlas.cz, Vikendovepeceni.cz, Naskokvkuchyni.cz, Kucharkaprodceru.cz, Catandcook.cz