Nová registrace Zapomenuté heslo

Chléb, který nezplesniví? Je třeba ho správně skladovat – a znát tenhle fígl

Jednoduchý bílý chléb
Immediate Media

Guláš je hotový, chystáte talíře, rodina netrpělivě čeká u stolu, voní to krásně, už jen zakrojit chleba... Ale ouha, na bochníku se skví malý zelený flíček, který značí jediné: plíseň. Než začnete zvažovat možnost, že prostě odkrojíte větší kus chleba a na plíseň tak vyzrajete, přečtěte si tento článek. 

Chléb patří bezesporu mezi základní potraviny a v domácnosti jen málokdy chybí. Připravují se z něj svačiny dětem do školy, je součastí večeře jako příloha k salátu, polévce nebo obloženému talíři. A i proto mnozí řeší, jak jej udržet co nejdéle čerstvý a jak zabránit jeho tvrdnutí a plesnivění. Řešením by samozřejmě bylo kupovat denně čerstvý a jen v takovém množství, které okamžitě sníte, ale to není nejpohodlnější a nejpraktičtější. Dobrou zprávou je, že životnost chleba můžete snadno prodloužit.

Jak uchovat chleba čerstvý a zabránit plesnivění

Správné skladování je základ a klíč k uchování čerstvosti chleba. Ideální je suché, tmavé a chladné místo, v opačném případě vám chleba brzy ztvrdne a začne plesnivět. A dbejte na čistotu i dostatečnou hygienu – myjte si ruce, když na chleba saháte, krájejte jej čistým nožem, udržujte čisté místo, na němž jej skladujete.

  • Chleba zabalte do čisté bavlněné utěrky nebo plátěného sáčku (umožňují chlebu „dýchat“) a vložte do chlebníku – ten by neměl stát poblíž trouby nebo myčky (jsou to zdroje tepla). A není vodné ani skladování v chladničce, zde se chléb brzy vysuší. 
  • Utěrku pravidelně vyměňujte a stejně tak dezinfikujte (například roztokem z octa a vody), abyste zabránili vzniku plísní. 
  • Pokud víte, že jste koupili chleba víc, než v nejbližších dnech zvládnete sníst, část rovnou, ne až po pár dnech, zamrazte. Doporučujeme dávat do mrazáku chleba nakrájený na plátky v menších balíčcích, abyste pak vždy vytáhli jen množství, které zkonzumujete.
  • Sledujte čerstvost a pravidelně kontrolujte, zda se na chlebu neobjevují známky plísně. Pokud objevíte byť jen malé množství, raději celý bochník vyhoďte, plíseň se může rychle rozšířit. 
  • A seznamte chleba s celerem. Ne, nemáme pro vás zajímavý tip na zdravou večeři, ale informaci o tom, kterak díky celeru udržíte chleba čerstvý. Celer je skvělá zelenina, která se hodí do spousty pokrmů, a také vynikající konzervant. Svou vlhkostí zabraňuje vysychání chleba a je i prevencí proti plísním. Vložte tedy celer do sáčku s chlebem a nechte je kamarádit se. Podobný efekt mají i i plátky jablka nebo syrových brambor.

Proč chleba plesniví?

Chléb je po upečení zcela sterilní a ke „kontaminaci“ následně dochází povrchově, tedy při manipulaci s ním v pekárně, obchodě nebo domácnosti. Tím bychom jednou pro vždy rádi vyvrátili mýtus, že plíseň prorůstá na povrch zevnitř

Ale jak se tedy plíseň tvoří? 

  • Plíseň miluje vlhkost, ideálně 80 % a víc. Nejlépe jí tedy skutečně zabráníte správným skladováním.
  • Penicilium neboli zelená plíseň se zpočátku projevuje jako bílé mycelium (je tedy možné si ji splést s moukou). „Když už zelená, tak už jsou tam spory a houba je rozrostlá i dovnitř. Chleba už je v podstatě toxický,“ řekl mykolog Miroslav Kolařík pro Český rozhlas Dvojka.

Proč nejíst nic, co již plíseň napadla

„Plíseň chleba je ošemetná. Pokud již vidíte skvrny plísně, je v chlebu přítomno mnohem více jejích spor, které nejsou pouhým okem viditelné,“ řekla časopisu Food & Wine Lorene Sauro, odbornice na výživu a potraviny, která je držitelkou certifikátu o zdravotní nezávadnosti a bezpečnosti potravin. Nikdy zkrátka nevíte, jak hluboko již plíseň stihla prorůst. Sníst kousek plesnivého chleba vám sice nijak neublíží, ale: „Pokud bychom ale snědli větší množství plesnivého chleba, může se nám udělat nevolno, můžeme zvracet, mít bolesti břicha a podobně. Nic fatálního to není, na pozoru bychom přesto měli být a především chléb dobře skladovat,“ dodal pro Český rozhlas Miroslav Kolařík.

Zdroj: Apetit, Centrum.cz, Dvojka.rozhlas.cz, Ireceptar.cz, Iglanc.cz, Outshineco.cz, Foodandwine.com

Sdílet článek

Chleba a další pečivo Tipy pro domácnost Domácí pečivo Svačina Celer Kořenová zelenina

Související články