Nová registrace Zapomenuté heslo

Chléb se jí v Maďarsku ke všemu. Miluju maďarský dršťkový perkelt, říká Vica Kerekes

23. 8. 2024
Vica Kerekes
Archiv Vicy Kerekes, se svolením Vicy Kerekes

Herečka Vica Kerekes se narodila ve slovenském městě Fiľakovo, kde žije větší část Maďarů. Po mamince je národností Maďarka, několik let strávila v Budapešti, zemi tak zná dokonale. Kterých sedm důvodů stojí za ochutnání?

Pro Maďary je jídlo a pití velmi důležité, rádi jedí, vaří a stejně nadšeně hostí svoje návštěvy. Vždycky to tak bylo a platí to i dnes. Trhy
jsou tu naprosto přirozenou součástí života a jsou skoro všude. Maďaři milují nejrůznější vinařské a gastronomické podniky a vůbec akce spojené s jídlem, nejspíš i díky tomu má země hodně restaurací s michelinskou hvězdou.

  • „Madaři si potrpí na výbornou kuchyni a restaurace bojují o hvězdy, je to pro ně důležité. Vlastně se dá říct, že jídlo a pití je pro nás základ krásného bytí na zemi,“ říká herečka Vica Kerekes, která má sama ráda jednoduchou kuchyni.
  • „Třeba slepičí polévka s těstovinami a pálivou paprikou mě vždycky na- dchne. V podstatě ji piju jako vodu a mám na ni každý den chuť,“ směje se Vica Kerekes.

1. Zabijačkové hody

Velkou tradicí a součástí maďarské kultury jsou tradiční zabijačky, v rámci kterých se konzumují i velmi tradiční jídla. Když navštívíte maďarskou zabijačku, dostanete přesný obraz o kultuře, gastronomii, ale i povaze Maďarů. Pokud se o nás chcete dozvědět víc, vydejte se někam na návštěvu na zabijačku!

  • V Maďarsku máme unikátní plemeno prasete – mangalici. Jde o starouherský druh, který má jen 30 % masa a 70 % tuku, ale přestože je mnohem tučnější než běžné vepřové.

V rámci zabijačky se zužitkuje všechno ze zvířete, velmi oblíbené jsou vnitřnosti. Můžete dostat jelita, míchaná vajíčka s mozečkem a játry, pečenou krev, ale nevyhazují se ani uši a kůže zvířete... Prostě všechno, ale úplně všechno se zpracuje.

Já sama miluju dršťkový maďarský perkelt. Ten se připravuje také z kohouta, z ovce i jelena. A k Maďarsku samozřejmě patří klobásy, velkou raritou jsou u nás ty z koně a jelena.

2. Zelenina v každém jídle

Narodila jsem se v Československu ve městě Fiľakovo, kde i dnes žije 70 % Maďarů. Je to ‚palóc región‘, což v nářečí znamená severní část Maďarska. Jídla v tomto kdysi chudém regionu se připravovala často z kukuřice, brambor a papriky.

Tradičním pokrmem je görhe: uvaříte kukuřičnou mouku a dáte ji upéct do trouby. Připravovala se naslano i nasladko, dnes se do ní dává i vajíčko.

3. Víno jako lék

Hroznové víno bylo dříve jediné ovoce, které jedli muži – čerstvé hrozny se podávaly k obědu s chlebem. V Maďarsku máme dvaadvacet vinařských oblastí, je tu nepřeberné množství vinic, kam můžete vyrazit na ochutnávku vín a tradiční gastronomii.

Já jsem se právě vrátila z Tokaje, nejslavnější vinařské oblasti. Naprostá rarita je tady ‚tokaji eszencia‘, tedy tokajská esence. Není to už ani víno, ale léčivý nápoj, který obsahuje málo alkoholu. O esenci se mluví jako o něčem, co nám smrtelníkům kapají andělé z nebes. Kdysi se tohle víno prodávalo jako lék a dodnes se zkoumají jeho účinky.

Další moje oblíbená vinařská oblast je Somló. Říkalo se, že když zdejší víno, hlavně odrůdu juhfark, pijí mladí manželé na svatbě, narodí se jim syn. I tahle vína se prodávala v lékárnách na nemoci.

4. V hlavní roli chléb

Asi nepřekvapí, že paprika je pro Maďary základ, alfa a omega. My Maďaři milujeme pálivou, sladkou i uzenou.

Národním jídlem je u nás chléb, je to naprosto základní potravina. Chléb se jí ke všemu, dokonce i k jídlům, kde vůbec není zapotřebí. Dostanete ho k perkeltu i k talíři s noky. V Maďarsku je největším svátkem 20. srpen, kdy se slaví svátek svatého Štěpána, prvního maďarského krále a zakladatele uherského státu, ale je to také svátek chleba.

5. A co prívarok?

Zvláštností maďarské kuchyně je ‚főzelék‘ neboli prívarok. Nikde jinde se nic podobného nevaří. Je to hlavní jídlo a připravuje se ze všeho možného – špenát, hrášek, fazole, brambory, červené zelí, čočka... Zahušťuje se mnoha způsoby, s mlékem, moukou, smetanou, zeleninou. Často se k němu servíruje chléb, brambory či vajíčko.

6. Pálenka

Pálenka je náš národní nápoj. Ráno před snídaní si trochu ucucnete, trochu si jí dáte před hlavním jídlem jako aperitiv a na závěr si ji nalijete na trávení. A používá se i jako lék.

Když máte rýmu nebo žaludeční problémy, doporučuje se právě pálenka. Působí také preventivně. Vlastně bych mohla psát další a další příklady, na co všechno zabírá a čemu pomáhá...

7. Csiga

Csiga je druh krátkých vroubkovaných těstovin. Dříve se připravovaly a jedly jen při velkých událostech nebo svátcích. Ženy ve vesnici domácí těstoviny vždycky připravovaly společně, jejich výroba trvala dlouho a byla velmi náročná.

Sdílet článek

Slavné osobnosti Pohlednice z cest Cestování Maďarská kuchyně

Související články