Nová registrace Zapomenuté heslo

Brambory do mrazáku? Většina lidí je ničí! Co musíte udělat, aby nezesládly a nezměnily se na kaši?

1. 11. 2025
shutterstock_1779513245.jpeg
Shutterstock
shutterstock_1779513245.jpeg Brambory 20250530_Francouzské_brambory_se_sýrem_foto-7.jpg Dalších
10 fotek

Máte doma přebytek brambor ze zahrádky nebo jste to přehnali s nákupem a nevíte, co s nimi? Jako skvělé řešení se nabízí mrazení. Na rozdíl od jiné zeleniny je ale nemůžete jen tak hodit do mrazáku. Vyžadují totiž speciální přípravu, jinak se po rozmrazení promění v blátivou hmotu s podivnou nasládlou chutí.

Pojďme se podívat, jak na to, aby mrazené brambory chutnaly jako čerstvé. Správným postupem můžete brambory zamrazit tak, aby si zachovaly svou pevnost, strukturu, chuť i barvu a byly připravené k okamžitému použití.

Proč syrové brambory do mrazáku nepatří

Syrové brambory obsahují velké množství vody a škrobu. Když je vložíte do mrazáku, voda v jejich buňkách zmrzne, vytvoří strukturu poškozenou ostrými ledovými krystalky a brambory se po rozmrazení promění v měkkou, vodnatou kaši. Mrazem se navíc škrob rozkládá na jednoduché cukry, což bramborám dodá nasládlou pachuť a při vaření mohou nepěkně ztmavnout.

Klíč k úspěchu? Krátké povaření

Nejspolehlivější způsob, jak zachovat chuť i strukturu brambor při mrazení, je jejich krátká tepelná úpravablanšírování.

Brambory nejprve oloupejte a nakrájejte na požadovaný tvar. Poté je na 2 až 5 minut ponořte do vroucí vody, aby jen lehce změkly, ale zůstaly pevné. Ihned je zchlaďte v ledové vodě (klidně s kostkami ledu), čímž zastavíte proces vaření. Důkladné osušení brambor je zásadní, aby se zabránilo tvorbě námrazy. Kousky rozložte v jedné vrstvě na plech, nechte je předmrazit a poté přesuňte do vzduchotěsných sáčků nebo krabiček.

Takto připravené brambory jsou ideální na pečení, do polévek nebo pro domácí noky a knedlíky. Ideálně je rozmrazujte pomalu v lednici a spotřebujte do tří měsíců.

Čemu se při mrazení brambor vyhnout

Do mrazáku nikdy nedávejte celé syrové brambory a ani neloupané. Po rozmrazení ztratí chuť i strukturu. Vyhněte se i mrazení pokrmů s vysokým obsahem vody, například polévek s bramborami. Problematické je také bramborové těsto, které po rozmrazení sládne a rozpadá se.

A co bramborová kaše nebo hranolky?

Bramborová kaše mrazení snáší velmi dobře, zvlášť pokud obsahuje dostatek tuku z másla nebo smetany. Nechte ji vychladnout, rozdělte do porcí a zamrazte. Po rozmrazení ji jen prohřejte, důkladně promíchejte a případně zjemněte máslem.

Stejně tak můžete jako polotovar do mrazáku připravit domácí hranolky – předvařte je, zchlaďte, osušte a zamrazte. Při pečení nebo smažení pak budou krásně křupavé a zlatavé.

Pár tipů na závěr

Používejte čerstvé a pevné brambory bez klíčků a zelených skvrn. K uskladnění volte vzduchotěsné sáčky, které chrání před vysušením a spálením mrazem. Každý sáček si označte datem zmrazení, protože nejlepší chuť si brambory uchovají zhruba tři až šest měsíců.

Správně zamrazené brambory vám ušetří čas a umožní vychutnat si oblíbené pokrmy i mimo sezonu.

Zdroj: Apetitonline, heute.at, petitchef.cz

Doporučujeme článek s videem

Hranolky pečené v troubě: Tři suroviny a trocha času! S domácím dipem se stanou hitem

Sdílet článek

Brambory Tipy pro domácnost Triky a vychytávky Jak na to

Související články