Nová registrace Zapomenuté heslo

Vaření v přírodě: Připravte si čerstvý a vydatný oběd na výletě

30. 7. 2025
Vaření v přírodě
Unsplash

Chodíte rádi na výlety do přírody a pokaždé řešíte, co s sebou sbalit za jídlo? Připravili jsme pro vás osvědčený přehled vybavení, ingrediencí a receptů, jak na vaření v přírodě. Protože jídlo na výletě nemusí znamenat jen instantní nudle a konzervy. S trochou plánování zvládnete připravit vydatné, nutričně bohaté a chutné jídlo. 

Zajímá vás, jak se sbalit na výlet včetně vybavení na vaření? Máme pro vás spoustu užitečných tipů, jak zvládnout stravování v přírodě, když máte chuť si něco dobrého uvařit. 

Vybavení, které se vám na vaření v přírodě bude hodit

Nejprve je dobré si rozmyslet, zda budete vařit na ohni nebo si s sebou ponesete nejpoužívanější pomůcku – plynový vařič s kartuší. Nezapomeňte přibalit také ešus či rendlík a vařečku. V případě vaření na ohni se vám bude hodit kotlík se skládací trojnožkou, grilovací mřížka nebo napichováky. Záleží na druhu pokrmu, který se rozhodnete připravovat. 

  • Mezi nejoblíbenější kotlíkové pokrmy, které se dají připravit v přírodě, patří kovbojský kotlík s fazolemi nebo kotlíkový guláš s klobásou.
  • Hodovat můžete dle svého gusta přímo z kotlíku, nebo přibalit cestovní talířky a příbory. Alespoň lžíci pro každého mějte v cestovním balení vždy. 
  • Na ohni můžete opéct nejen tradiční špekáčky, ale i naložené maso, sýr, zeleninu nebo ovoce. S trochou šikovnosti můžete suroviny směle napichovat na ostrý klacek, případně mít s sebou přibalenou mřížku a grilovat nad ohněm.
  • Každý správný turista se neobejde bez ostrého nože a zápalek.

Ingredience a recepty na vaření venku

Ať už se rozhodnete pro jednoduché recepty, jako je například kuskus se sušenými rajčaty, nebo časově náročnější kotlíkový oběd, vždy berte na výlet jen takové množství surovin, které sníte. U receptů tedy kontrolujte, pro kolik osob je souhrn surovin určen.

  • Vždy se vám bude hodit praktické balení soli, pepře, oleje a případně i cukru
  • Chystáte se vařit těstoviny, kuskus, čaj nebo kávu? Mějte s sebou dostatek vody na pití i vaření.
  • Rozhlédněte se, jaké možnosti vám nabízí okolní příroda a využijte k vaření dary lesa v podobě hub či ovoce. Co třeba připravit ovesnou kaši s ovocem nebo houbové ragú s klobáskami?

Jaké dezerty připravit na ohni?

Čím vaření na ohni nejlépe završit? Připravte si ke kávě z moka konvičky také sladkou tečku. Pokud v přírodě rovnou kempujete a máte dost času, neváhejte se vrhnout na přípravu hadů na ohni. Těsto vám v teplých dnech nakyne raz dva, potřebovat budete jen silné ruce, mísu na těsto a vařečku na hnětení. 

Při vaření v přírodě je dobré myslet nejen na samotnou přípravu jídel, ale také minimalizaci odpadu a řádné uhašení rozdělaného ohně. Ten také rozdělávejte pouze v místech k tomu určených.

Zdroje informací: Apetitonline.cz, Decathlon.cz, Alza.cz

Sdílet článek

Grilování Opékání na ohni

Související články