Nová registrace Zapomenuté heslo

Sladké dobroty z grilu a ohně: Vyzkoušejte flambované ovoce a další dezerty

16. 7. 2025
Dezerty z grilu
Elena Leya
Ovocný koláč z grilu Sladká ,pizza‘ z grilu grilované broskve Další
3 fotky

Grilování není jen o pořádné flákotě, burgeru nebo zelenině. Rozpálený gril či oheň můžete snadno využít také k přípravě dezertu. Ochutnejte sladký trdelník či grilované ovoce a objevte kouzlo flambování. Na letní party budete za hvězdu a ještě si všichni pochutnají.

Dezerty z grilu se těší čím dál větší popularitě. Kouzlo ohně a kouře dokonale poslouží ke karamelizaci ovoce a podpořit ji můžete i flambováním. Na grilu či ohni se dají připravit kromě samotného ovoce i celé dezerty. Zjistěte, jak na to a proměňte grilovací párty v plnohodnotné menu mistrů grilu. 

Jak na grilované ovoce?

Americký šéfkuchař a světový odborník na grilování Steven Raichlen doporučuje grilovat pevnější druhy ovoce, jako jsou broskve, jablka, ananas, hrušky nebo banán, ideálně nad žhavým uhlím. Nejde jen o tepelnou úpravu, ale hlavně o zvýrazněnou intenzitu chutí. „Grilování dokáže z ovoce dostat to nejlepší – zesílí jeho chuť a zkaramelizuje přirozené cukry,“ potvrzuje Raichlen v barbecuebible.com

  • Pro dosažení ideální chuti a karamelizace stačí k ovoci přidat trochu rozpuštěného másla, cukru a koření.
  • Ovoce krájejte na větší kusy, aby se vám s ním na grilu dobře pracovalo. 

Flambované ovoce a jaký alkohol na něj použít?

Flambování je vrcholný zážitek všech grilovacích večírků. Kromě obezřetnosti při práci s ohněm se vám může hodit pár tipů, jak na flambování

  • Technika flambování spočívá v použití alkoholu, který se v malém množství nalije na pokrm a následně zapálí. Šťáva v ovoci se díky ohni koncentruje a získá výraznou chuť.
  • Mezi ikonická flambovaná jídla patří tzn. Bananas Foster – flambované banány s hnědým cukrem a rumem. 
  • Rozpuštěné máslo a hnědý cukr jsou základem většiny flambovaných ovocí. Použít můžete například broskve, jahody nebo ananas.
  • Na flambování používejte ideálně 40% alkohol. Skvěle se tak nabízí rum, koňak, brandy nebo pálenka. Vyšší procento alkoholu hrozí příliš velkým zahořením. 

Dezert z grilu a ohně. Vsaďte na tradiční trdelník nebo ovocný dezert se zmrzlinou. 

Grilovat a flambovat můžete nejen samotné ovoce, ale rovnou celé dezerty. Mezi nejoblíbenější a zároveň nejrychlejší dezerty z grilu patří sladké ovocné balíčky. K nim podávejte například domácí vanilkovou zmrzlinu

Ovocný koláč z grilu

Ovocný koláč z grilu

< 60 min
5(5x)
Přečíst recept

Zdroje informací: barbecuebible.com, Wikipedia, Apetitonline.cz

Sdílet článek

Grilování Grilovací sezóna Z ovoce Dezerty Akademie grilování

Související články