Grilování není jen o pořádné flákotě, burgeru nebo zelenině. Rozpálený gril či oheň můžete snadno využít také k přípravě dezertu. Ochutnejte sladký trdelník či grilované ovoce a objevte kouzlo flambování. Na letní party budete za hvězdu a ještě si všichni pochutnají.
Dezerty z grilu se těší čím dál větší popularitě. Kouzlo ohně a kouře dokonale poslouží ke karamelizaci ovoce a podpořit ji můžete i flambováním. Na grilu či ohni se dají připravit kromě samotného ovoce i celé dezerty. Zjistěte, jak na to a proměňte grilovací párty v plnohodnotné menu mistrů grilu.
Jak na grilované ovoce?
Americký šéfkuchař a světový odborník na grilování Steven Raichlen doporučuje grilovat pevnější druhy ovoce, jako jsou broskve, jablka, ananas, hrušky nebo banán, ideálně nad žhavým uhlím. Nejde jen o tepelnou úpravu, ale hlavně o zvýrazněnou intenzitu chutí. „Grilování dokáže z ovoce dostat to nejlepší – zesílí jeho chuť a zkaramelizuje přirozené cukry,“ potvrzuje Raichlen v barbecuebible.com.
- Pro dosažení ideální chuti a karamelizace stačí k ovoci přidat trochu rozpuštěného másla, cukru a koření.
- Ovoce krájejte na větší kusy, aby se vám s ním na grilu dobře pracovalo.
Flambované ovoce a jaký alkohol na něj použít?
Flambování je vrcholný zážitek všech grilovacích večírků. Kromě obezřetnosti při práci s ohněm se vám může hodit pár tipů, jak na flambování.
- Technika flambování spočívá v použití alkoholu, který se v malém množství nalije na pokrm a následně zapálí. Šťáva v ovoci se díky ohni koncentruje a získá výraznou chuť.
- Mezi ikonická flambovaná jídla patří tzn. Bananas Foster – flambované banány s hnědým cukrem a rumem.
- Rozpuštěné máslo a hnědý cukr jsou základem většiny flambovaných ovocí. Použít můžete například broskve, jahody nebo ananas.
- Na flambování používejte ideálně 40% alkohol. Skvěle se tak nabízí rum, koňak, brandy nebo pálenka. Vyšší procento alkoholu hrozí příliš velkým zahořením.
Dezert z grilu a ohně. Vsaďte na tradiční trdelník nebo ovocný dezert se zmrzlinou.
Grilovat a flambovat můžete nejen samotné ovoce, ale rovnou celé dezerty. Mezi nejoblíbenější a zároveň nejrychlejší dezerty z grilu patří sladké ovocné balíčky. K nim podávejte například domácí vanilkovou zmrzlinu.
- Rozdělaný oheň využijte místo buřtů na domácí trdelník. Omrkněte naše tipy, jak na to, aby se trdelník vždy povedl.
- Na grilu můžete připravit také ovocný koláč v podobě galetky. Karamelizované ovoce a kouřová vůně dodají dezertu jedinečnou chuť.
- Už jste někdy zkoušeli sladkou pizzu? Ta z grilu je zaručeně nejlepší a ozdobit ji můžete čím jen chcete. Třeba ovocem, čokoládou nebo marshmallowny.

Zdroje informací: barbecuebible.com, Wikipedia, Apetitonline.cz