Nová registrace Zapomenuté heslo
18. 7. 2014
houby
PXhere.com

Houbaření zrovna neholdujete a na houby raději než do lesa zajdete na trh či do obchodu? Poradíme vám, jaké koupit a jak je upravit, aby si pochutnal opravdu každý.

Hlíva ústřičná

Bývá po celý rok k dostání ve většině supermarketů. Hlavním producentem je Čína, ale na farmářských trzích koupíte i hlívu z Česka. Je skvělá do omáček, polévek, guláše, asijských jídel i na nakládání a sušení. My ji upekli s česnekem a bylinkami a k ní uvařili kaši z brambor a celeru. Božské! Recept najdete tady.

Enoki

Bílé houby nás neskutečně baví, jsou totiž svěží, šťavnaté, křupavé a na talíři jim to jednoduše sluší. Enoki pocházejí z japonských pěstíren. Koupit se dají v dobře zásobených obchodech a na internetu. Nejlépe chutnají syrové v salátech s jednoduchou zálivkou nebo krátce povařené v polévkách či orestované se zeleninou. My jsme enoki v našem receptu doplnili čočkou, špenátem a nahořklou čekankou.

Portobello

Na steakové krémové žampiony nejčastěji narazíte v dobrém obchodě se zeleninou, v tržnici či na farmářském trhu. Portobello se skvěle hodí na gril jako vegetariánská obdoba burgeru. Můžete ho také opékat na másle, obalovat, grilovat, zapékat a přidávat do těstovin. Díky velké široké hlavičce přímo vybízí k plnění nejrůznějšími nádivkami. My ho naplnili bílou grilovací klobáskou. Když zapečené portobello nakrájíte na čtvrtky, získáte efektní chuťovku na party. Recept najdete zde.

Houby Hlíva ústřičná Enoki Portobello Asijská kuchyně Vegetariánské Grilování Česká kuchyně Saláty Předkrmy

Související články