Nová registrace Zapomenuté heslo

Co připravit k obědu o víkendu před Halloweenem? Husté luštěninové polévky, rychlé koláče na plech, ale hlavně dýni ve všech podobách!

25. 10. 2024
čočková polévka
Apetit

O víkendu před Halloweenem se v mnoha rodinách budou vyřezávat strašáci z dýní. Vydlabaná dužina může skvěle posloužit jako základ rodinného oběda.

S blížícím se svatomartinským hodováním není na škodu odlehčit jídelníček zeleninovými pokrmy. Aby však nikdo nehladověl, doplňte hlavní chod z dýně sytou luštěninovou polévkou, která dodá potřebné bílkoviny. Sezonní zeleninu a luštěniny navíc pořídíte poměrně levně, takže ušetřené peníze můžete odložit na pořádnou martinskou husu.

Oběd odstartujte vydatnou luštěninovou polévkou

Husté luštěninové polévky nabízejí nekonečné množství chuťových variací, takže žádné výmluvy, že vám luštěniny nechutnají, neobstojí. Pokud se jim vyhýbáte kvůli obavám z nadýmání, zkuste snadno stravitelnou červenou čočku. Jinak ale stačí luštěniny předem namočit a při vaření přidat bylinky, které omezují nadýmání, například tymián, kmín, majoránku, saturejku nebo bobkový list. Tyto bylinky navíc skvěle ladí s chutí luštěnin.

Pokud nestihnete luštěniny včas namočit, můžete sáhnout po konzervovaných – hrnec husté polévky tak zvládnete připravit za půl hodiny.

Lehký hlavní chod z dýně

Po syté polévce postačí lehčí zeleninový hlavní chod. Pečenou dýni doplňte výraznou fetou a kouskem pečiva nebo přidejte kozí sýr a česnek. Chutné a lehké jsou také dýňové gnocchi s lesními houbami nebo dýňové rizoto. Pokud hledáte něco vydatnějšího, naplňte dýni pilafem z rýže a mletého masa, nebo si vychutnejte sicilskou dýni s kuřetem, rozinkami a kapary.

Dezert nesmí o víkendu chybět!

Tedy... Může, ale byla by to škoda! Dobrý koláč na plech zvládnete připravit raz-dva a uspokojí chuť na něco sladkého, ať už zvolíte jednoduchý perník na plech nebo jogurtový koláč s jablky a drobenkou. Zbylou dýni využijte v jednoduchém dýňovém koláči nebo upečte dýňové muffiny.

TIP: Semínka z vydlabané dýně nevyhazujte! Zbavte je zbytků dužiny a upečte je v troubě. Jsou bohatá na vlákninu, vitamíny, důležité minerály i omega-3 nenasycené mastné kyseliny. Navíc skvěle chutnají a dýni tak spotřebujete do posledního kousku.

Sdílet článek

Halloween Dýně Luštěninová jídla Jednoduché buchty

Související články