
O víkendu před Halloweenem se v mnoha rodinách budou vyřezávat strašáci z dýní. Vydlabaná dužina může skvěle posloužit jako základ rodinného oběda.
S blížícím se svatomartinským hodováním není na škodu odlehčit jídelníček zeleninovými pokrmy. Aby však nikdo nehladověl, doplňte hlavní chod z dýně sytou luštěninovou polévkou, která dodá potřebné bílkoviny. Sezonní zeleninu a luštěniny navíc pořídíte poměrně levně, takže ušetřené peníze můžete odložit na pořádnou martinskou husu.
Oběd odstartujte vydatnou luštěninovou polévkou
Husté luštěninové polévky nabízejí nekonečné množství chuťových variací, takže žádné výmluvy, že vám luštěniny nechutnají, neobstojí. Pokud se jim vyhýbáte kvůli obavám z nadýmání, zkuste snadno stravitelnou červenou čočku. Jinak ale stačí luštěniny předem namočit a při vaření přidat bylinky, které omezují nadýmání, například tymián, kmín, majoránku, saturejku nebo bobkový list. Tyto bylinky navíc skvěle ladí s chutí luštěnin.
Pokud nestihnete luštěniny včas namočit, můžete sáhnout po konzervovaných – hrnec husté polévky tak zvládnete připravit za půl hodiny.
- Polévka z červené čočky: Červenou čočku nemusíte namáčet a dobře ji snášejí i lidé s citlivým zažíváním. Při vaření se rozvaří do krémové konzistence a zahustí jídlo bez mouky. Skvěle ladí s indickým kořením, rajčaty na italský způsob, nebo s kokosovým mlékem a limetkou.
- Klasika z hnědé čočky: Tradiční čočková polévka je stálicí na menu českých restaurací a těší se velké oblibě. Není důvod ji nepřipravit i doma.
- Fazolová polévka: Fazole si rozumí téměř s jakoukoli surovinou – výtečné jsou jen se zeleninou, ale také s kouskem uzeniny. Fazolová polévka může být natolik vydatná, že zastane i hlavní chod, a záleží jen na vás, zda zvolíte podzimní italské minestrone, nebo poctivou fazolačku s klobásou.
Lehký hlavní chod z dýně
Po syté polévce postačí lehčí zeleninový hlavní chod. Pečenou dýni doplňte výraznou fetou a kouskem pečiva nebo přidejte kozí sýr a česnek. Chutné a lehké jsou také dýňové gnocchi s lesními houbami nebo dýňové rizoto. Pokud hledáte něco vydatnějšího, naplňte dýni pilafem z rýže a mletého masa, nebo si vychutnejte sicilskou dýni s kuřetem, rozinkami a kapary.
Dezert nesmí o víkendu chybět!
Tedy... Může, ale byla by to škoda! Dobrý koláč na plech zvládnete připravit raz-dva a uspokojí chuť na něco sladkého, ať už zvolíte jednoduchý perník na plech nebo jogurtový koláč s jablky a drobenkou. Zbylou dýni využijte v jednoduchém dýňovém koláči nebo upečte dýňové muffiny.
TIP: Semínka z vydlabané dýně nevyhazujte! Zbavte je zbytků dužiny a upečte je v troubě. Jsou bohatá na vlákninu, vitamíny, důležité minerály i omega-3 nenasycené mastné kyseliny. Navíc skvěle chutnají a dýni tak spotřebujete do posledního kousku.