Nová registrace Zapomenuté heslo

Bezmasna: První veganské řeznictví v Praze mění pohled na rostlinnou stravu

11. 10. 2024
Bezmasna
Se svolením Diany Kahlerové a Davida Hůlky
Bezmasna Bezmasna Bezmasna Další
2 fotky

V Praze na Letné nedávno otevřelo první řeznictví svého druhu v České republice – řeznictví, které nenabízí výrobky z masa ani jiné živočišné produkty. Nese název Bezmasna.

Majitelé Diana Kahlerová a David Hůlka jsou partneři nejen v podnikání, ale i v osobním životě. Předtím, než se do projektu pustili, provozovali na stejném místě salátový bar. S příchodem covidové pandemie ale přišly problémy a navíc je původní koncept přestal naplňovat. Rozhodli se tedy, že přijdou s něčím novým.

Podívejte se na náš videorozhovor s majiteli prvního veganského řeznictví

Rostlinná strava pro každého

Diana a David jsou sami vegani, ale jejich cílem není oslovit pouze tuto komunitu. Chtějí ukázat i lidem, kteří běžně konzumují maso a živočišné produkty, že rostlinná strava může být stejně chutná. Snaží se nabídnout možnost, jak snížit spotřebu masných a mléčných výrobků, aniž by to znamenalo kompromis v kvalitě či chuti. Zaměřují se také na ty, kteří rádi zkouší nové věci a ochutnávají alternativy toho, co jinak důvěrně znají.

Čisté složení a lokální suroviny

Motivací k otevření veganského řeznictví byla mimo jiné i nespokojenost s běžnou nabídkou na našem trhu, zejména s jejím složením, které často obsahuje zbytečně mnoho barviv, konzervantů a zahušťovadel. Majitelé se proto rozhodli zaměřit na co nejčistší složení svých produktů, přičemž upřednostňují suroviny pocházející převážně z tuzemska. Důraz je kladen také na minimalizaci vzniku zbytečného odpadu. Můžete se tedy rozhodnout, jestli si výrobky z pultu necháte zabalit do zálohovaného obalu nebo do papíru. Nebrání se zde ani prodeji do obalu, který si sami přinesete.

Vlastní receptury a chuťové zážitky

Nabídka v Bezmasně je velmi pestrá. Všechny produkty, které zde najdete, si vyrábějí sami podle vlastních receptur. Ty vznikaly dlouhým a pečlivým procesem ve spolupráci s kuchaři, aby dosáhli maximální kvality a byli sami spokojeni s výsledkem. Každý výrobek je navržen s ohledem na dopad na životní prostředí a nutriční vyváženost.

Na pultu najdete oblíbené pochoutky, jako jsou chlebíčky, saláty, uzeniny nebo směs na tatarák. V nabídce jsou také hotová jídla, jako je výtečný holandský řízek, sekaná v housce nebo vinná klobása s bramborovým salátem, která patří mezi zdejší bestsellery.

Usměvavý personál také připravuje hotovky do sklenic, které si můžete pořídit domů. Tyto rostlinné alternativy tradičních omáček, polévek a jiných pokrmů, zahrnují například výpečky, segedínský guláš nebo paštiky.

Sdílet článek

Vegetariánská kuchyně Veganská kuchyně Trendy Veganské Praha Bezmasné Rostlinná strava Lokální suroviny Čisté složení Holandský řízek Vinná klobása Sekaná Alternativy

Související články