Jsou lidé, kteří si hýčkají pozici štamgasta a chodí nejraději do své, roky prověřené, restaurace. Tam znají jméno jejich křečka, když se dva dny neukážou, posílají jim starostlivé SMS a kurýra s polévkou, a když se dělají úpravy menu, konzultují je s nimi. Jsou to jistě fajn lidé, ale až budete chtít poznávat nové podniky, jim psát nebudete. A že těch nových podniků v Praze je.
Jak vypadá začátek konverzace, která má vždy dobrý konec? „A už jsi vyzkoušela tu novou restauraci....?“.
Zkoušet nové restaurace mají foodies v DNA a my vám naprosto rozumíme! Rozšíříte si obzory chutí, poznáte nové ingredience i nečekané způsoby servírování. Zažijete „cestování bez kufru“, protože se jednou návštěvou přenesete do Thajska, Itálie nebo Maroka. Často se vám dostane zážitku nejen gurmánského, ale i designového. Udržíte krok s dobou a zjistíte víc o fermentaci nebo přírodních vínech. Je to zážitek a zároveň můžete být trendsetter, který objeví vycházející hvězdu.
Co je v Praze nového?
Burgery a Bublinky
Žižkovská restaurace Burgery & Bublinky není jen „obyčejná“ burgerová restaurace. „Burger je pro nás samostatným gastronomickým zážitkem, ne jen rychlým občerstvením. Používáme pouze kvalitní hovězí maso, mleté připravujeme vlastní, pečeme si vlastní brioche housky a v každém burgeru pečlivě vyvažujeme kombinace omáček a topingů,“ řekli pro Apetit.
Za projektem stojí Andrii Velychko, ukrajinský šéfkuchař s více než 20 lety zkušeností z nejlepších restaurací, kdy se s pozice pomocníka v kuchyni vypracoval až na brand šéfa. V roce 2011 byl na stáži v restauraci Riccarda Lucqui Aromi a na Ukrajině byl šéfkuchařem jednoho z nejlepších steakhousů. Po začátku války působil v restauracích Finestra a Finestrina.
- Andrii je mistr v práci s masem, takže zde vždy najdete dokonalý steak nebo čerstvý tatarák přímo pod nožem.
- O víkendech jsou v nabídce čerstvé ústřice již od 55 Kč za kus, které se skvěle hodí k točenému proseccu nebo pivu od Vinohradského pivovaru.
The Katchi restaurant & cocktail bar
Pražský podnik, který přepisuje pravidla moderní gastronomie? V The Katchi restaurant & cocktail bar na Novém Městě se spojuje výstřední interiér, suverénní kuchyně a chuťový zážitek, na který se nezapomíná. „Zatímco jiné podniky se drží stylu, Katchi tvoří atmosféru. Nabízí moderní twist, pět elementů chuti a show, která se odehrává na talíři i v prostoru.“
Za konceptem stojí podnikatel Štěpán Návrat, který je známý svým citem pro výjimečnost, detail a odvahu dělat věci jinak. Do čela kuchyně postavil výraznou osobnost současné české gastronomie – Sierru Holanovou, vítězku první české řady Hell’s Kitchen, která působila i v týmu Radka Kašpárka ve 420. „V Katchi Sierra naplno rozvíjí svůj rukopis: drzý, energický, ale přitom precizní. Její kuchyně staví na pěti elementech: Salt. Acid. Spice. Texture. Passion. Každý chod je kombinací emocí, surovin a kontrastů. Každý večer pod jejím vedením je ojedinělý,“ řekli.
- Zapomeňte na klasiku, tady se jídlo mění ve scénu a v menu najdete odvahu i humor: je libo Kachnu & Celer, Chobotnici & Papáju nebo Wagyu steak A5 Kagoshima?
- Prostor nemá filtr a právě proto baví: „Interiér je záměrně ‚too much‘. Kombinuje skla, textury, ostrá světla, klubovou atmosféru a avantgardní strop. Design je postaven tak, aby hosty vytrhl z běžného rytmu – stejně jako menu. Večer se prostor mění. Hudba zrychluje. A najednou se ocitáte v baru, kde vám místo klasického koktejlu přistane green kafír negroni nebo angreštový sorbet s proseccem.“
The Katchi je součástí tradičního Restaurant Weeku, který se koná od 14. října do 16. listopadu, kdy máte možnost ochutnat speciální festivalové menu.
Memento
Memento je restaurace v srdci Prahy, která vznikla z jednoduché, ale silné vize majitelů Gabriely a Jakuba: vytvořit místo s nezaměnitelným charakterem. Místo, kde se čas zpomaluje a každý okamžik má hodnotu. Pod vedením šéfkuchaře Mattea Crubellatiho, rodilého Itala poháněného vášní pro gastronomii, vznikají pokrmy, které spojují to nejlepší z italské a španělské kuchyně. Matteo dbá na precizní výběr surovin a promyšlenou práci s každým detailem a výsledkem jsou jídla, která vyprávějí příběh a proměňují stolování v zážitek.
Restaurace je inspirovaná bohatými tradicemi italské a španělské kuchyně, kde se klade důraz na kvalitu, detail a atmosféru a k surovinám se přistupuje s respektem a důsledností. Každý lístek či zrnko má svůj význam.
„Memento není jen o jídle, ale o atmosféře. O propojení chutí, vůní a okamžiků, které inspirují ke zpomalení. Hosté si mohou vychutnat oběd, večeři nebo sklenku vína v prostředí, kde má každý detail svůj význam a kde se okamžik stává vzpomínkou.“
Kobliha Praha
Brněnská Kobliha byla pro mnohé foodies sladkým důvodem pro návštěvu jižní Moravy. Ta pražská je nyní důvodem pro návštěvu Vršovic.
Co v nabídce najdete? Pistáciovou kouli, Pražský koláč, Švestky&Lotusky, Meruňkový knedlík nebo Krupicovou kaši. A to je jen zlomek originálních koblihových druhů.
„V Koblize na vás čekají chutě jako z prázdnin u babičky i jako z návštěvy francouzské cukrárny. Připravte se na dlouhé rozhodování, protože budete chtít ochutnat všechny. Kombinujeme to, co nám chutná a co nás baví. A k tomu všemu si koblihy zapíjíme výběrovou kávou z rodinné pražírny Father's.“
Greenhouse (hotel Fairmont)
Objevte restauraci Greenhouse v hotelu Fairmont Golden Prague, což je moderní gastro pub na Pařížské ulici, kde se setkává česká pivní tradice s mezinárodními chutěmi. Stylový interiér a terasa s výhledem na Vltavu a Pražský hrad vytvářejí nezapomenutelnou atmosféru. A vy si užijte grilované speciality z Josperu, sdílená jídla z lokálních surovin a tankovou plzeň doplněnou pečlivě vybranými víny i prémiovými drinky.
I GreenHouse je součástí Restaurant Weeku a jejich menu je skutečně lákavé.
Zdroje: autorské rozhovory, Restaurant-week.cz