
Šumivá vína nebo bublinky jsou dokonalým letním pitím, ale zároveň se hodí na oslavu každé speciálnější příležitosti nebo života samotného. Máte ale jasno, jaký je v nich rozdíl? V čem se liší prosecco a sekt a k čemu nejlépe ladí? Pojďme si v tom jednou pro vždy udělat jasno.
Obsahují alkohol, jsou plné bublinek a hodí se dokonale na přípitek. Ale to je vše, co mají společné. Jinak se prosecco a sekt od sebe poměrně zásadně liší. A znát rozdíly mezi nimi znamená nejen trochu se blýsknout ve společnosti, ale i spoustu dalších výhod – hlavně budete přesně vědět, kdy kterou lahev otevřít.
Ostatně žijeme v době, kdy nám není lhostejný původ potravin, dáváme přednost regionálním výrobcům a produktům, které mají identitu a vlastní příběh. Jestli jste někdy slyšeli, že prosecco je jen „lepší sekt“ a sekt je zase „prosecco ze severu“, tak vězte, že nic není dál od pravdy. Obě tato šumivá vína mají svou tradici, propojení s kulturou země, odkud pochází, a jedinečnou chuť.
- Když víš, co chceš! Máte chuť na pitelné, lehké a svěží bublinky? Sáhněte po proseccu, které je odrazem italského dolce vita. Chcete komplexní chuť a žádnou italskou „hravost“, naopak vám sedí německá tradice? Pak je tou pravou volbou sekt!
- S čím kombinovat? Prosecco se hodí k lehkým předkrmům, salátům nebo třeba k sushi, evokuje uvolněný pocit, kdy si užíváte léto na terase. Dobrý sekt, který dlouho zrál v lahvi, zase výborně ladí ke smaženým pokrmům, sýrům nebo k dezertům a působí spíše slavnostně a noblesně.
„Při výběru je pro konzumenta nejdůležitější pochopit charakter vína a ten je ovlivněn hlavně technologií výroby: charmat s sebou nese ovocný styl, tradiční výroba pak přináší nazrálejší a komplexnější charakter vín. Prosecco je tudíž vždy ovocné, narozdíl od sektu, který má již výraznější charakter ovlivněný i odrůdou,“ vysvětluje přední česká someliérka Klára Kollárová s tím, že je důležité znát nejen typ akce, ale také hosty a konzumenty, kteří přijdou. „Vím, že prosecco teď vládne světem, ale degustace šumivých vín vyrobených klasickou metodou nabízí pro hostitele širokou škálu chutí a také spoustu možností k párování s jídlem díky plnější struktuře.“
A pozor, důležité je podle Kollárové také sledovat označení sladkosti vín: Extra dry neznamená zcela suché, ale tato vína obsahují 12 až 17 gramů zbytkového cukru, jsou tedy v kategorii polosladkých vín. „Čím více zbytkového cukru, tím více se zakrývá charakter místa původu, proto doporučuji ochutnávat vína v kategorii brut či extra brut.“
Italské prosecco sluší koktejlům
Prosecco je italské šumivé víno, jehož popularita v posledních letech velmi roste. Vděčí za to nejen koktejlu Aperol Spritz, jehož je zásadní přísadou, ale i své dostupnosti.
- Má původ v severovýchodní Itálii, v regionu Veneto. Vyrábí se z vinné odrůdy Glera, jíž musí obsahovat minimálně 85 %.
- Bublinky získává díky použití Charmatovy metody: druhotné kvašení probíhá v uzavřených ocelových tancích, nikoli v lahvích jako u klasické „šampaňské“ metody.
- Existují různé druhy: výrazně šumivé spumante, mírnější frizzante a tiché tranquillo.
- Je lehké a osvěžující, má ovocně-květinové aroma. A kromě toho, že skvěle chutná samotné, dobře vychlazené, tak mu to moc sluší v drincích typu Aperol Spritz (s Aperolem a perlivou vodou) nebo Bellini (s broskvovým pyré), populární je i Mimosa (s pomerančovým džusem, ta se běžně míchá i ze sektu).
Tradiční sekt na začátek či konec oslavy
Sekt je šumivé víno, které se vyrábí zejména v Německu, Rakousku a Česku. Patří sem například česká „bohemka“, kterou mnozí nesprávně označují jako „šampíčko“.
- Výroba je buď tradiční, tedy kvašením v lahvi po dobu minimálně 9 měsíců, nebo pomocí Charmatovy metody, tedy kvašením v tlakových tancích, což je levnější a rychlejší. Za šampaňské lze označit pouze vína kvašená tradiční metodou v lahvi a pocházející jedině z francouzské oblasti Champagne.
- Základem většiny sektů je obvykle cuvée, tedy směs maximálně tří odrůd vín.
- Podle obsahu cukru se sekty dělí do několika kategorií: typicky extra brut, brut či demi sec.
- Ideální je jako přípitek na odstartování party, jako tečka na závěr večírku, když se podává zákusek. Ale sekt lze popíjet v podstatě celý večer.
- A pokud chcete skutečně oslnit, naučte se sabráž a staňte se perlou každého mejdanu.
Zdroje: Apetit, Vinazmoravyvinazcech.cz, Desiderio.one, Prosecco-primitivo.cz, Vitalweb.cz, Alkohol.cz, Wineplanet.cz