Nová registrace Zapomenuté heslo

Prosecco, nebo sekt? Toto dilema vyřešíme za vás!

20. 8. 2025
Prosecco, nebo sekt?
Shutterstock

Šumivá vína nebo bublinky jsou dokonalým letním pitím, ale zároveň se hodí na oslavu každé speciálnější příležitosti nebo života samotného. Máte ale jasno, jaký je v nich rozdíl? V čem se liší prosecco a sekt a k čemu nejlépe ladí? Pojďme si v tom jednou pro vždy udělat jasno.

Obsahují alkohol, jsou plné bublinek a hodí se dokonale na přípitek. Ale to je vše, co mají společné. Jinak se prosecco a sekt od sebe poměrně zásadně liší. A znát rozdíly mezi nimi znamená nejen trochu se blýsknout ve společnosti, ale i spoustu dalších výhod – hlavně budete přesně vědět, kdy kterou lahev otevřít.

Ostatně žijeme v době, kdy nám není lhostejný původ potravin, dáváme přednost regionálním výrobcům a produktům, které mají identitu a vlastní příběh. Jestli jste někdy slyšeli, že prosecco je jen „lepší sekt“ a sekt je zase „prosecco ze severu“, tak vězte, že nic není dál od pravdy. Obě tato šumivá vína mají svou tradici, propojení s kulturou země, odkud pochází, a jedinečnou chuť.

  • Když víš, co chceš! Máte chuť na pitelné, lehké a svěží bublinky? Sáhněte po proseccu, které je odrazem italského dolce vita. Chcete komplexní chuť a žádnou italskou „hravost“, naopak vám sedí německá tradice? Pak je tou pravou volbou sekt!
  • S čím kombinovat? Prosecco se hodí k lehkým předkrmům, salátům nebo třeba k sushi, evokuje uvolněný pocit, kdy si užíváte léto na terase. Dobrý sekt, který dlouho zrál v lahvi, zase výborně ladí ke smaženým pokrmům, sýrům nebo k dezertům a působí spíše slavnostně a noblesně.  

„Při výběru je pro konzumenta nejdůležitější pochopit charakter vína a ten je ovlivněn hlavně technologií výroby: charmat s sebou nese ovocný styl, tradiční výroba pak přináší nazrálejší a komplexnější charakter vín. Prosecco je tudíž vždy ovocné, narozdíl od sektu, který má již výraznější charakter ovlivněný i odrůdou,“ vysvětluje přední česká someliérka Klára Kollárová s tím, že je důležité znát nejen typ akce, ale také hosty a konzumenty, kteří přijdou. „Vím, že prosecco teď vládne světem, ale degustace šumivých vín vyrobených klasickou metodou nabízí pro hostitele širokou škálu chutí a také spoustu možností k párování s jídlem díky plnější struktuře.“

A pozor, důležité je podle Kollárové také sledovat označení sladkosti vín: Extra dry neznamená zcela suché, ale tato vína obsahují 12 až 17 gramů zbytkového cukru, jsou tedy v kategorii polosladkých vín. „Čím více zbytkového cukru, tím více se zakrývá charakter místa původu, proto doporučuji ochutnávat vína v kategorii brut či extra brut.“

Italské prosecco sluší koktejlům

Prosecco je italské šumivé víno, jehož popularita v posledních letech velmi roste. Vděčí za to nejen koktejlu Aperol Spritz, jehož je zásadní přísadou, ale i své dostupnosti.

  • původ v severovýchodní Itálii, v regionu Veneto. Vyrábí se z vinné odrůdy Glera, jíž musí obsahovat minimálně 85 %.
  • Bublinky získává díky použití Charmatovy metody: druhotné kvašení probíhá v uzavřených ocelových tancích, nikoli v lahvích jako u klasické „šampaňské“ metody.
  • Existují různé druhy: výrazně šumivé spumante, mírnější frizzante a tiché tranquillo.
  • Je lehké a osvěžující, má ovocně-květinové aroma. A kromě toho, že skvěle chutná samotné, dobře vychlazené, tak mu to moc sluší v drincích typu Aperol Spritz (s Aperolem a perlivou vodou) nebo Bellini (s broskvovým pyré), populární je i Mimosa (s pomerančovým džusem, ta se běžně míchá i ze sektu).

Tradiční sekt na začátek či konec oslavy

Sekt je šumivé víno, které se vyrábí zejména v Německu, Rakousku a Česku. Patří sem například česká „bohemka“, kterou mnozí nesprávně označují jako „šampíčko“.

  • Výroba je buď tradiční, tedy kvašením v lahvi po dobu minimálně 9 měsíců, nebo pomocí Charmatovy metody, tedy kvašením v tlakových tancích, což je levnější a rychlejší. Za šampaňské lze označit pouze vína kvašená tradiční metodou v lahvi a pocházející jedině z francouzské oblasti Champagne.
  • Základem většiny sektů je obvykle cuvée, tedy směs maximálně tří odrůd vín. 
  • Podle obsahu cukru se sekty dělí do několika kategorií: typicky extra brut, brut či demi sec.
  • Ideální je jako přípitek na odstartování party, jako tečka na závěr večírku, když se podává zákusek. Ale sekt lze popíjet v podstatě celý večer. 
  • A pokud chcete skutečně oslnit, naučte se sabráž a staňte se perlou každého mejdanu.

Zdroje: Apetit, Vinazmoravyvinazcech.cz, Desiderio.one, Prosecco-primitivo.cz, Vitalweb.cz, Alkohol.cz, Wineplanet.cz

Sdílet článek

Alkoholické nápoje Víno Letní nápoje Letní tipy Trendy Silvestr Šumivá vína

Související články