Nová registrace Zapomenuté heslo

Kvíz: Dámy a pánové, ukažte, jací jste foodies! Poznáte pokrm podle receptu či popisu? Máme pro vás i pár chytáků!

25. 3. 2025
Jak na pečené kuře jako z Lokálu?
Se svolením Ambiente

Je dokonalý recept zárukou dokonalého pokrmu? Zárukou nejspíš ne, určitě je ale návodem. Návodem, ve kterém musíte umět číst a k němuž jsou třeba i kvalitní suroviny, zkušenosti, dovednosti a vášeň pro vaření. A právě ony zkušenosti vám mnohdy jen podle výčtu surovin nebo postupu napoví, o jaký pokrm se jedná. Zkuste si v našem kvízu, jak na tom jste.

Pamatujete si na dětství, kdy jste zvědavě v neděli dopoledne nakukovali do kuchyně a vyzvídali, co bude dobrého? Maminka vás možná odbyla slovy: „Nech se překvapit!". Zároveň si ale na linku připravila tři talíře, v jednom byla mouka, v druhém rozšlehané vejce a ve třetím strouhanka. Na prkénku vedle naklepávala plátky masa a vám to bylo jasné: budou vaše milované řízky. U některých jídel to zkrátka není velký rébus. Ale ne vždy tomu tak je, jsou totiž recepty komplikovanější, u nichž je postup na stránku a výčet ingrediencí dlouhý. Stejně tak z víceméně stejných surovin můžete připravit i dvě naprosto odlišná jídla.

Napadlo vás někdy, jak vlastně recepty vznikají, a zkoušeli jste otestovat, zda jen podle seznamu potřebných ingrediencí nebo popisu přípravy poznáte, o jakou dobrotu se jedná?

Jak vznikají recepty a jak je číst?

Když jsem nedávno sledovala, jak foodblogerka Ivana Jindřichová aka Cat & Cook ladí recept na domácí chleba, říkala jsem si, že zaprvé jí a její rodině závidím, protože měli voňavý čerstvý chleba každý den na stole, a zadruhé ji obdivuji, protože než dospěla k receptu na pana Dokonalého, zabralo to možná desítky hodin. Ale tak to zkrátka u perfektních receptů je: ladíte je, měníte množství surovin, jednou pečete půl hodiny na 200 °C, jindy čtyřicet minut na 185 °C apod. Je to alchymie a velká věda. Výsledkem by totiž měl v ideálním případě být recept, podle kterého zvládne uvařit i začátečník. Myslet si, že naprostý laik a zkušený chef uvaří podle jednoho receptu stejné jídlo, by byla velká chyba. O tom ale jindy.

Dnes jsme tu proto, abychom si vás prozkoušeli. Našli jsme deset pokrmů, hodně i méně známých, a chceme zjistit, zda jen podle krátkého popisu nebo seznamu surovin poznáte, o jaké jídlo se jedná. Je to výzva, ale vy to dáte!

Pokračovat

Sdílet článek

Kulinářský kvíz Populární recepty Základní recept Kvíz Vaření Jídlo Recepty Sušenky Domácí chleba Zkušenosti Dovednosti Foodies Vaření s vášní

Související články