Nová registrace Zapomenuté heslo

Československé bistro nabízí nejlepší sekanou v housce a chutě dětství. V menu je i jitrnice se zelím v lokši

21. 7. 2025
Bistro u Býka
Apetit
Bistro u Býka Bistro u Býka Bistro u Býka Dalších
8 fotek

Sekaná v housce jako ze sna, chlebíček s treskou, poctivá tlačenka nebo halušky s náloží brynzy. Vítejte v Bistru U Býka, gastroprojektu miliardáře Milana Fiľa, který přináší slovenskou tradici do centra Prahy – chutně, čerstvě a s notnou dávkou originality.

Pár kroků od pražské Prašné brány, tam, kde se setkává historie s pulzující energií hlavního města, se před rokem otevřelo místo, které si už po pár týdnech provozu našlo svou stálou klientelu – Bistro U Býka. Název evokuje sílu, poctivost a kus masa na talíři. A přesně tohle je jeho hlavní devízou.

Podívejte se na video z naší návštěvy bistra U Býka

Slovenské chutě na stojáka

U Býka se nehraje na „fine dining“, ale spíš na to, co si dáte s chutí, rychle, ve stoje – a možná si ještě přiberete něco domů. Výloha plná šunek, tlačenek, klobás, sekané a chlebíčků láká na poctivou chuť domácích produktů a retro atmosféru s moderním nádechem.

Nechybí ani otevřená kuchyně, v níž se všechna teplá jídla připravují přímo před zraky hostů, a i chlebíčky se průběžně kompletují u pultu, takže máte jistotu, že to, co dostanete na tácek, je čerstvé, voňavé a právě dodělané.


„Sekaná v housce, bohatý chlebíčky, výborný pivo od osmi ráno do osmi do večera. Na vydatnou snídani, rychlý oběd nebo jen tak na chuť. V Bistru U Býka najdete všechno,“ říká naše redaktorka Darina Sieglová, která se spolu s kolegyní Kateřinou Kočičkovou vydala místo otestovat.

Treska s historií a chutí dětství

Jedním z taháků, který vám tu nabídnou, je ikonická košická treska – pro neznalé jde o rybí salát v majonéze, který má na Slovensku status národního pokladu.

Její receptura sahá až do poválečných let, kdy bylo potřeba do slovenské populace dostat více omega-3 mastných kyselin. A tak vznikl pokrm, který je dodnes stejně samozřejmý, jako je u nás vlašský salát. V Bistru U Býka si tresku můžete dát jako chlebíček, nebo si rovnou odnést domů vaničku. Slovenský „comfort food“ v nejlepší formě.

Kateřinu Kočičkovou ale nadchla jiná položka: „nejvíc oslovily lokše s jitrnicí a zelím. Originální kombinace a překvapivě dobrá! A pak halušky – nebo spíš brynza s haluškami. To je proteinová bomba.“

Není to jen o mase

Aby to nebylo jen o mase a salátech, najdete v nabídce také produkty z české aliance Crafted for Friends, kterou zaštítila sousední restaurace Červený Jelen. To znamená domácí omáčky od Živiny, limonády z dílny Něco jako a pivo z plzeňského pivovaru Proud. Slané chutě pak skvěle doplňuje pečivo z pekárny Zrno zrnko.

Moderní masna v paláci

Místo samo o sobě má své kouzlo – nachází se v Hybernském paláci, v křídle napojeném na Divadlo Hybernia, které je rovněž ve vlastnictví Milana Fiľa. V sousedství najdete Slovenský institut, kde se konají výstavy slovenských umělců. A možná právě tady si při talíři guláše uvědomíte, že kultura a gastronomie mají v tomhle koutě Prahy velmi blízko k sobě.

Poctivé porce, férové ceny

Ceny jsou, na dnešní dobu, lidové. Sekaná v housce za 89 Kč, halušky, polévky, guláš – vše chuťově výrazné, připravené z kvalitních surovin. „Za takovou porci masa dneska u řezníka sotva koupíte syrový základ na oběd,“ říká redaktorka Apetitu Darina Sieglová. A co víc? Dršťkovka jako lék na kocovinu, párek v rohlíku nebo slovenský burger s brynzou.

Za podnikem stojí slovenský podnikatel Milan Fiľo, prezident holdingu Eco-Investment, pod nějž spadá i potravinářská skupina Tauris a tradiční značka Ryba Košice. Právě jejich produkty tvoří páteř nabídky.

Bistro U Býka zkrátka není jen místem, kde si dáte rychlý oběd. Je to ukázka toho, že i tradiční československá kuchyně je čím dál tím víc v kurzu, a pokud se servíruje s rozumem a úctou k řemeslu, dává smysl. Ať už jste Slovák, který zatouží po chuti domova, nebo zvědavý Pražák či turista, který chce ochutnat „něco jiného“, Býk vás nenechá na holičkách.

Sdílet článek

Nejlepší restaurace Česká kuchyně Slovenská kuchyně

Související články