Jsou pokrmy, u kterých klidně experimentujete a nebojíte se zkoušet nové postupy nebo vyměňovat ingredience. Ale jakmile najdete nakládané okurky, které si zamilujete, a navíc získáte recept na jejich přípravu, už nikdy nebudete zkoušet cokoli měnit. Recepty se tak dědí po generace. Já jsem si například jistá, že jednou převezmu žezlo a zodpovědnost od naší moravské babičky a budu dělat nakládačky podle ní. Jsou totiž nejlepší. Stejně jako ty vaše.
U oliv nebo artyčoků je to často „love or hate“ vztah, ale znáte někoho, kdo nemá rád nakládané okurky? A vyšly vůbec někdy z módy? Hodí se k řízku na cestu vlakem, neobejdou se bez nich chlebíčky, hamburgery, ani vánoční bramborový salát, mnoha milovníkům bujarých večírků pomohly přečkat náročné období kocovin. Babičky jich měly plné spíže a jejich chuť dodnes připomíná domov.
Někdo miluje, když jsou nakládačky tvrdší a ostřejší, jiný nedá dopustit na jemnější verzi s koprem a česnekem. Někdo má rád nálev spíš jemně nakyslý a někdo zase nasládlý. Každá rodina má svůj tajný recept a tak se potkáte s okurkami s křenem, feferonkou, hořčičnými semínky i cibulí. Ale klidně i s vinným octem a růžovým pepřem, s medem, chilli a čerstvými bylinkami, s kurkumou, limetou nebo třeba s ginem. Ano, svět nakládaček rozhodně neusnul na vavřínech a posouvá se.
A jestli jste z prvních řádků získali pocit, že se s vámi podělím o náš unikátní rodinný recept na nakládané okurky, tak se moc omlouvám za zmatení. Zas tolik se ještě neznáme. Ale nebojte, skvělé recepty na legendární lák a nakládané okurky jsme pro vás získali.
Základní nálev na nakládané okurky z Ambiente
V UMu na Národní se dlouho vymýšlela receptura na Naše okurky, které by chutnaly skvěle jen tak samotné, a přitom zapadaly do klasických českých jídel, aniž by rušily jejich zažitou chuťovou povahu. Cesta k jednoduchosti bývá klikatá! Ale nakonec se podařilo a my můžeme zkusit naložit podle Ambiente.
Na nálev si připravte: 700 ml vody, 30 g soli, 60 g cukru krupice, 220 ml kvasného octa
Do sklenice pak patří: 10 g oloupané mrkve nakrájené na plátky, 10 g oloupané cibule pokrájené na kolečka, 3,4 g žlutého hořčičného semínka
Nakládačky podle foodblogů
Okurková sezóna je možná nepříjemná v médiích, ale na foodblozích to žije. A nakládané okurky můžete zkusit podle těchto tří foodblogů (postup vždy najdete přímo na jejich webu):
- Kristina Nemčková je vítězka 3. řady soutěže MasterChef Česko, kterou v roce 2019 vyhrála v 17 letech a stala se tak nejmladší vítězkou na světě. Je autorkou kuchařské knihy #UPGRADE, díky které ji zařadil Forbes mezi výběr 30pod30. Pracovala v několika michelinských restauracích a nyní se v Asii podílí na otevření nových restaurací v Manile (Filipíny) a Niseko (Japonsko). Jak Kristina Nemčková dělá nakládačky? Na 2–3 kg čerstvých okurek dává 5–6 ks menší červené cibule, 5–6 stroužků česneku, 4–5 ks mrkve, 5–6 ks vinných listů, 5–6 snítek čerstvého kopru. Lák připravuje z 2 l vody, 300 ml octu, 300 g cukru krystal, 100 g soli, 1 lžíce hořčičních semínek, 10–15 kuliček pepře, 8–10 kuliček nového koření a 4 bobkových listů.
- Slepičárna blog tvoří Jana a Štěpán Vašákovi. Jana peče, fotí a píše. Štěpán je kuchař a food stylista, občas slouží jako fotomodel. Dohromady mají dvě děti, jejich kuchyň voní po slepičím vývaru, nebojí se ani ryb nebo kynutého těsta. Všichni rádi jedí a cestují. Zvou si kamarády na večeře a nutí je občas natočit nějaké to video pro blog. A jak připravit trochu netradiční nakládané okurky do hamburgerů podle blogu Slepičárna (1 zavařovačka o objemu 1 litr)? Potřebujete 400 g okurek nakládaček (nakrájených na větší kolečka), 1 cibuli, 2 lžíce nasekaného kopru, 250 ml bílého vinného octa, 1 ½ lžíce soli, 165 g cukru, 2 lžičky hořčičných semínek, ¼ lžičky kurkumy a ¼ lžičky chilli vloček.
- Ivana Jindřichová z foodblogu Cat&Cook říká, že jídlo, vaření a pečení je její životní vášní, kterou reflektuje na svém blogu, ve svých kuchařkách (nyní pracuje na šesté, Zbytkové, a je prý rozhodně na co se těšit, ale to je u Ivky vždycky) a samozřejmě na svých sociálních sítích. Zaměřuje se na tradiční recepty z celého světa, učí se o surovinách a různých kuchařských technikách a jestli mají její recepty něco společné, tak propracovanost a přidanou hodnotu: vždy vás něco nového naučí. Na 10–15 sklenic zavařovaných okurek podle Cat&Cook potřebujete asi 80 malých okurek nakládaček. Na lák si připravte 700 g cukru krupice, 120 g soli, 5 kuliček celého pepře, 4 kuličky nového koření, 4 hřebíčky, 2 bobkové listy, špetku sušeného tymiánu, 3 stroužky česneku, 3 litry vody, 1 litr octa. Na plnění pak kopr, mrkev a cibuli.
Zdroje: Apetit, Ambiente, Eshop.nasemaso.cz, MadebyKristina.cz, Slepicarna-blog.cz, Catandcook.cz