Nová registrace Zapomenuté heslo

Jíst, meditovat, milovat a neopustit Lago di Garda: kilová zmrzlina, citrony všude a ano, i dnes carbonara

20. 8. 2025
Dalších
14 fotek

Řeknu vám pravdu o Lago di Garda: můžete šunku a sýry nakoupit v krámku v nejzapadlejší vesnici, dát si pizzu v podezřelém stánku u jezera nebo zmrzlinu v kterékoli gelaterii – a vždycky si pochutnáte. Zkoušela jsem to týden a nikdy jsem Italy nenachytala! Pro ně je zkrátka dobré jídlo z kvalitních surovin základ a to, co je v Itálii samozřejmost, u nás je pořád ještě v kategorii lahůdek... Co neminout, chystáte-li se k největšímu italskému jezeru, ať už jdete po dobrotách nebo historii?

Dovolená na Lago Di Garda byla mým snem delší dobu a podařilo se mi nakonec nadchnout celou rodinu: děti lákal Gardaland a koupání, mého muže bohatá historie i výšlapy do hor a mě italská kuchyně, která je moje nejzamilovanější. Podařilo se nám nakombinovat týdenní road trip tak, aby byli spokojení všichni. Bydleli jsme na dvou místech: Peschiera del Garda (jih jezera) a Riva del Garda (sever jezera). Jde o krásná městečka a zároveň perfektní výchozí body pro zajímavé výlety.

Nejčastěji jsme si v restauracích objednávali pizzu, těstoviny a risotta. A Itálie nám udělala radost i cenami: spaghetti carbonara stály 13 EUR, Aperol Spritz okolo 5 EUR. Vloni jsme v chorvatském Dubrovníku zaplatili za totéž 25 EUR a 12 EUR.

Spaghetti carbonara jako comfort food

Pokud bych měla vybrat jedno comfort food celé naší rodiny, nebudu hledat dlouho: spaghetti carbonara. Děláme si je často a rádi, i když v „počeštěné“ verzi se smetanou. A není divu, že jsme si je často objednali i u Gardy na večeři.

Krémovost pravých italských carbonar má vzniknout jen z vajec, sýra, tuku a škrobu z těstovin. A my jsme je měli pokaždé trochu jiné a vždy naprosto dokonalé. Někdy byly pikantnější díky použitému sýru (pecorino je ostřejší než parmezán), jindy jemnější, někdy byla omáčka z vajec vyloženě tekutá (bylo jich použito víc), někdy víc hutná (bylo naopak použito více sýra).  

Opakovaně jsme si je dali např. v restauraci Sosta&Gusta v Peschiera.

Parco Cavour: Italům na jídle záleží

O tom, že Italům na jídle záleží, nemůže být pochyb. Poté, co jsem hledala česká koupaliště a aquaparky, kde se dá kvalitně najíst, jsem si nedělala velké iluze. Italský Parco Cavour (kam jsme nakonec jeli místo Gardalandu) mě ovšem dostal a to nejen množstvím bazénů a vodních atrakcí. V nabídce stánků s jídlem byly různé druhy salátů, šťavnaté pizzy i hamburgery se zeleninou. Ale Italové si mnohdy přinesli vlastní ledničky plné dobrot a dělali si piknik ve stínu stromů. Misky s risottem nebo těstovinovým salátem, poté obložené „talíře“ plné prosciutta, salámů, sýrů, zeleniny a ovoce... Nebojte, i oni umí hřešit a odpoledne jsem zahlédla i chipsy a nanuky. 

Co mi přijde dokonalé, je, že všechny tyto laskominy koupíte v každém sebemenším obchodě. 

Sirmione: kilová zmrzlina místo oběda

Jedním z velmi doporučovaných míst na jihu jezera Garda, je historické městečko Sirmione. I my jsme se tu v rozpálených uličkách na pár hodin ztratili, z každého kamene na nás dýchla historie a osvěžení pak poskytlo jezero – takže plavky s sebou. Strávili jsme tu dopoledne a neměli v plánu oběd, „pouze“ jsme chtěli ochutnat místní zmrzlinu. A ta se nakonec obědem stala: obrovská porce stála adekvátních 8 EUR. Dcera si počkala na citronádu z čerstvých citronů, která se prodává přímo u hradu Castello Scaligero, a libovala si. My jsme se nášupem zmrzky trochu prali.

Verona: street food na jedničku

Při cestě na sever jezera jsme udělali zastávku ve Veroně. Návštěva Areny byla první na seznamu a k tomu krátké povídání o statečných gladiátorech. K Juliinu domu a nejslavnějšímu balkonu všech dob vás pak dovedou davy a během cesty toho moc nenamluvíte, snažíte se neztratit rodinu z dohledu. 

Toulky městem umí vyčerpat, zvlášť když rtuť teploměru okukuje 40 °C. Nejdříve jsme se osvěžili v kavárně Vittoria, poté si prohlédli hrad Castello Scaligero a následně se rozhodli dát si k obědu „jen takovou rychlovku, nic extra“. A výsledkem byla dokonalá pizza i plněné arancini z obyčejného bistra. Ty Italy fakt nenachytáte!

Riva: nejde šlápnout vedle

Jedním z nejkrásnějších měst na břehu Gardského jezera je zcela určitě Riva del Garda. Je tu skvělé koupání a zároveň je to perfektní výchozí místo pro výlety do okolních městeček i do hor. Vyzkoušeno za vás! My jsme si to spravedlivě rozdělili: jeden den jsme strávili na místní pláži, druhý den výletem do nedalekého Limone a třetí byl ve znamení výšlapu k jezeru Tonno, které leží v nadmořské výšce 570 metrů, nedaleko městečka Canale di Tenno, jednoho z nejhezčích středověkých městeček celé Itálie.

Během toulek městem a cestou na pláž jsme pečlivě zkoumali menu místních restaurací a nakukovali lidem do talířů (taky to děláte pro inspiraci?). A vždy se volba povedla: poprvé padla na restauraci RivaMia food&bed, kde bych vyzdvihla risotto s mořskými plody, a podruhé na restauraci The One, kde pečou pizzu v neapolském stylu. Důkazem, že stojí za to, budiž několik italských rodin, které ani neotevřely jídelníček a pizzu si objednaly „jako jeden muž“ všichni včetně batolat. 

Limone: ráj pro milovníky citrónů

Pár kilometrů od Rivy najdete nádherné Limone sul Garda, městečko, které dostalo jméno podle citronovníků, které se tu dodnes pěstují. A vy toho řádně využijte: osvěžte se citronádou nebo drinkem Lemon Spritz, zkuste místní citronovou zmrzlinu a navštivte Limonaia del Castèl, historické místo, kam se vyplatí vystoupat, protože málokde to tak voní po citronech a ještě se dozvíte tolik o historii pěstování tohoto ovoce.

My jsme si dali oběd na náměstí v bistro Molo, vedle kterého servírují i tradiční zmrzlinu v citronu – ta se stala oficiálně jediným turistickým lákadlem, kterému jsme zde odolali. 

Zdroj: Apetit, Visittrentino.info, Srdcem-na-cestach.cz

Sdílet článek

Na cestách Italská kuchyně Itálie Těstoviny Pizza

Související články