Nová registrace Zapomenuté heslo

Strouhanka panko: Tajemství křupavých řízků

Kateřina Vávrová
20. 6. 2022
Amur s ořechovou krustou a bramborový salát s jablky a kadeřávkem
Apetit

Milujete dokonale křupavé řízky, zatím se vám však nepovedlo přesně takové usmažit? Zkuste na jejich obalení použít panko strouhanku a uvidíte, že k té klasické se už nejspíš nevrátíte. V čem je rozdíl a jak si ji snadno a levně připravit doma?

 

Co je panko strouhanka?

Jedná se o japonskou strouhanku, která je rozšířená především v asijské kuchyni. Hned na první pohled se od klasické liší tím, že je světlejší, její textura hrubší a připomíná drobné vločky.

  • Na rozdíl od tradiční strouhanky, která se připravuje drcením starých rohlíků, se strouhanka panko vyrábí výhradně z čerstvého bílého pečiva bez tmavších okrajů.
  • Střídka bílého chleba se namele, nastrouhá na hrubém struhadle nebo rozdrobí na menší kousíčky a teprve poté se nechá doschnout.
  • Během smažení nenasákne tolik oleje a jídla nejsou příliš těžká.
  • Označení panko vzniklo spojením španělského „pan“ (chléb) a japonské přípony „-ko“ (mouka).

Ochucená strouhanka

Ochucená strouhanka

< 10 min
3.2(21x)
Přečíst recept

Jak panko strouhanku použít?

Nejčastěji se panko strouhanka používá při přípravě tradičního japonského řízku tonkatsu, v naší kuchyni najde stejné využití, jako tradiční strouhanka.

Součást trojobalu

Nejznámější způsob, jak panko strouhanku použít, je při obalování řízků, zeleniny, hub, ryb, ale i sýrů. Vločky z bílého pečiva, na rozdíl od naší jemné strouhanky, vytvoří po usmažení křupavou a lehkou krustu, která nejen že krásně vypadá, ale i výborně chutná.

  • Ve strouhance můžete obalit také karbanátky, masové kuličky nebo krokety.
  • Nezapomeňte, že pro správné smažení musí být tuk dobře rozpálený, jen tak se rychle vytvoří krusta, která nepustí mastnotu dovnitř.

Bramborové krokety se šunkou a čedarem & česnekový dip

Bramborové krokety se šunkou a čedarem & česnekový dip

< 60 min
5(4x)
Přečíst recept

Jako křupavá posypka

Panko přidá lákavou křupavou texturu téměř jakémukoli zapečenému jídlu, ať už se jedná o hlavní chod, nebo zeleninovou přílohu.

  • Zapečené těstoviny, zelené fazolky, ale i jiný druh zeleniny těsně před dokončením zasypejte strouhankou a vraťte ještě na 2 – 3 minuty do trouby.
  • Panko můžete dochutit strouhaným parmazánem a italskými bylinkami.
  • Další možností je vytvořit směs se sušeným česnekem nebo jiným pikantním kořením.
  • Hodí se i jako posypka zeleninových salátů, která zároveň i zasytí.

Mac and cheese s květákem a kari

Mac and cheese s květákem a kari

< 45 min
4.2(25x)
Přečíst recept

K zahuštění polévek a omáček

Protože se panko připravuje ze sušeného bílého chleba, dovede dobře nasáknout tekutiny. Uplatní se proto i jako rychlý pomocník při zahuštění polévek a omáček.

  • Tato instantní forma má výhodu v tom, že pokrm po zahuštění nemusíte dále vařit, protože obsažená mouka už je tepelně upravená.
  • Panko navíc jídlu dodá zajímavou texturu a konzistenci.

Jako pojivo

Někteří kuchaři používají panko i jako pojivo nejen místo klasické mouky ale i vajec. To ocení vegani nebo ti, kteří mají alergii na vejce.

Rybí karbanátky

Rybí karbanátky

< 30 min
4.1(20x)
Přečíst recept

Jak si panko strouhanku vytvořit doma?

Hotová panko strouhan ka jako surovina je k dostání ve specializovaných asijských obchodech i velkých supermarketech. Snadno ji však vyrobíte také doma svépomocí.

Budete potřebovat: bílý toastový chléb nebo chlebíčkovou veku

Postup:

  1. Z chleba nebo veky okrájejte tmavé kůrky.
  2. Světlý střed pečiva rozdrolte v ruce, namelte nebo nastrouhejte na hrubším struhadle.
  3. Drobky rozložte v tenké vrstvě na plech vyložený pečícím papíremVložte je do trouby předehřáté na 150 °C přibližně na 5 minut do úplného uschnutí. Během té doby strouhanku několikrát promíchejte a hlídejte, aby zůstala stále světlá.
  4. Usušené vločky nechte úplně vychladnout a paté přesypejte do uzavíratelné nádoby.

Tip: Podobnou strouhanku si můžete vytvořit i v bezlepkové verzi, kdy stejným způsobem usušíte například kukuřičný chléb. Další podobnou variantou jsou drcené kukuřičné lupínky, bramborové chipsy, tortilly nebo nachos chipsy.

Autorský článek, zdroj: časopis Apetit, BBC Good Food

 

Sdílet článek

Panko strouhanka Řízky Japonská kuchyně Smažení Křupavá krusta Těstoviny Zahušťování Veganské možnosti

Související články